Imunitatea copiilor. Cum îți ajuți copilul să facă față mai bine virozelor după intrarea în colectivitate? În fiecare an înainte de începerea grădinițelor și a școlilor, părinții își fac mii de gânduri și griji cu privire la sănătatea copilului, cu atât mai mult dacă cel mic intră pentru prima dată în colectivitate. Așa cum nici porcul nu se îngrașă înainte de Crăciun, nici sistemul imunitar nu se construiește de pe o zi pe alta.
Cuprins:
Intrarea copilului în colectivitate reprezintă o etapă normală în dezvoltarea acestuia, însă este una care aduce multe griji părinților, la mijloc fiind sănătatea celor mici. Problemele pe care și le pun adulții sunt și mai mari dacă copilul este la prima experiență de acest gen (prima dată la grădiniță). Pentru binele celor mici, părinții ar trebui să fie responsabili și să-și ducă copiii în colectivitate doar dacă sunt clinic sănătoși. Din nefericire, acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată, iar copiii ajung să „culeagă” viroză sau viroză sau chiar alte afecțiuni mai severe.
Există o regulă nescrisă a intrării pentru prima dată în colectivitate și anume că cel mic va sta mai mult acasă decât la grădiniță în primele luni sau chiar în primul an de la intrarea în colectivitate.
Frecvența redusă se datorează virozelor repetate și complicațiilor produse de acestea. Chiar dacă ești tentat să nu-ți mai duci copilul în colectivitate pentru a-l proteja de îmbolnăviri, aceasta nu este soluția. La un moment dat tot va trebui să faci acest pas și implicit vei trece prin același chin.
Este perfect adevărat că bebelușii și copiii care merg la creșă/ grădiniță răcesc mai des decât cei care stau acasă cu părinții, bunicii, bonele. Acest lucru este atestat și de un studiu întreprins de Thomas M Ball, profesor asociat de pediatrie clinică la Universitatea din Arizona. Partea bună este că imunitatea dobândită în copilăria mică va proteja viitorul adult.
„Acest studiu dă credibilitate ipotezei potrivit căreia imunitatea obținută în primii ani de viață îi protejează pe copii de răceli și alte complicații, mai târziu, în viață”, mai spune medicul.
Spre deosebire de adulți, sistemul imunitar al copiilor nu este încă matur. Cele mai multe dintre bolile care se propagă în grădinițe și școli sunt bolile copilăriei, viroze, răceli, boli digestive, boli de piele, afecțiuni care, de regulă, sunt produse de virusuri. În colectivitate se îndeplinesc toate condițiile transmiterii diferitelor tipuri de virusuri întrucât comunicarea între copii se face de aproape, iar cei mici nu sunt încă conștienți și obișnuiți cu igiena riguroasă. Se șterg la nas, apoi ating jucării, obiecte. Își freacă ochii, strănută fără a-și acoperi nasul și gura, tușesc fără a se feri de alți copii care sunt în proximitate sau manevrează obiectele din grădiniță/ școală fără a se spăla pe mâni. Cum cele mai multe virusuri se transmit prin fluide corporale, copiii sunt extrem de expuși infectărilor.
Sistemul imunitar al copiilor se formează în timp și prin expunerea la virusuri. Cu alte cuvinte, imunitatea se formează prin îmbolnăviri repetate. Pentru copiii care intră pentru prima dată în colectivitate, 6-8 răceli pe an sunt normale.
Cercetătorii încă fac studii pentru a desluși tainele rețelei formate din sute de celule și proteine diferite, coordonate și interconectate pe care o numesc sistem imunitar. Cu cât un organism intră în contact cu mai mulți gemerni, cu atât sistemul imunitar devine mai sofisticat.
Rolul sistemului imunitar este de a ataca și distruge germenii care au găsit o breșă și au pătruns în corp (bacterii, paraziți, fungi, virusuri). De asemenea el recunoaște și neutralizează sustanțele nocive din mediu și se ocupă cu distrugerea acelor celule din corp care au suferit modificări (ex: celulele canceroase).
Stilul de viață, timpul petrecut în aer liber, sportul și alimentația contribuie la construirea unui sistem imunitar echilibrat. Alimentația trebuie să fie cât mai diversificată și naturală.
Principalele surse de vitamine sunt carnea, produsele lactate, peștele, cerealele, fructele și legumele. Atâta timp cât copilul consumă alimente din toate „culorile curcubeului”, necesarul de vitamine și nutrienți este asigurat, iar sistemul imunitar se menține într-o formă bună.
Nu există dovezi științifice care să ateste că suplimentarea cu vitamine (la o persoană sănătoasă) îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar, susține Dr. Ileana Andreescu, într-un articol publicat pe reginamaria.ro.
Cu alte cuvinte, imunitatea nu trebuie să fie crescută, ci menținută echilibrată.
O persoană, care nu are o imunodeficiență, nu este subnutrită, iar starea de sănătate generală este una bună, nu trebuie să facă nimic special pentru a-și întări imunitatea pentru că sistemul imunitar știe singur cum să lupte cu germenii.
Un sistem imunitar funcționează natural dacă se păstrează recomandările pentru a avea o sănătate bună. Aceste sfaturi trebuie puse în practică atât de adulți, cât și de copii. Educația despre sănătate începe în familie. Așadar:
Rolul geneticii în imunitatea copiilor noștri – „Dacă ați fost copii bolnăvicioși, nu cereți copiilor voștri să fie cei mai rezistenți!”, a explicat dr. Valeria Herdea.
În ceea ce priveşte înscrierea la grădiniţă şi la şcoală a copiilor, proiectul noii Legi a vaccinării prevede ca introducerea micuţilor în aceste colectivităţi să se facă pe baza unui document care să ateste efectuarea vaccinărilor obligatorii.
Părinții trebuie să prezinte la înscrierea în colectivitate dovada vaccinării copiilor, dar și alte documente care să ateste starea lor de sănătate. Dintre acestea amintim:
Vezi si: Virozele de toamna. Cum ajuti copilul sa se fereasca de ele | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…