În ce condiții se poate prelungi concediul pentru creșterea copilului. Potrivit actualelor reglementări legislative, angajata poate alege concediul pentru creşterea copilului (CCC) până când acesta împlineşte fie un an, fie doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap. Ce se întâmplă, însă, dacă persoana a optat pentru varianta de un an şi ulterior doreşte prelungirea concediului pentru creşterea copilului până la doi ani?
Cuprins:
Concediul pentru creşterea copilului
Potrivit OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, începând de la 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, activităţi independente sau activităţi agricole supuse impozitului pe venit, pot beneficia opţional de:
- CCC de până la un an şi indemnizaţie lunară în valoare de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, cuprinsă între 600 şi 3.400 lei;
- CCC până la doi ani şi indemnizaţie lunară valoare de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, cuprinsă între 600 şi 1.200 lei;
- CCC de până la trei ani în cazul copilului cu handicap şi o indemnizaţie lunară în valoare de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, cuprinsă între 600 şi 3.400 lei.
Prelungirea CCC
În OUG nr. 111/2010 se menţionează clar că alegerea tipului de CCC se exprimă în scris, pe bază de cerere şi nu poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor.
Totuşi, în cazul în care angajata a optat pentru un CCC de un an şi doreşte prelungirea concediului până la doi ani, legea oferă posibilitatea concediului fără plată.
Cererea pentru acordarea concediului fără plata/indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
Atenţie! Pe perioada concediului fără plată, persoana este asigurată la:
- sistemul asigurărilor sociale de sănătate
- şomaj şi pensie
Pe perioada concediului fără plată pentru creşterea copilului până la 2 ani, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se asigură de la bugetul de stat. De asemenea, această perioadă constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate.
Acte necesare prelungire concediu creștere copil până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
Concediul pentru creșterea copilului până la 3 ani se acordă numai în cazul în care copilul este încadrat într-un grad de handicap.
Încadrarea în grad de handicap o stabilește comisia de expertiză medicală unde trebuie să mergeți cu trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
După ce obțineți certificatul de handicap pentru copil faceți o cerere către angajator prin care solicitați prelungirea suspendării contractului individual de muncă (CIM) până împlinește copilul 3 ani (anexați și o copie după certificatul de handicap).
Acte necesare prelungire concediu creștere copil până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
Dosarul va fi depus de către una dintre persoanele îndreptățite (mama sau tatăl), reprezentantul legal sau mandatarul, în termen de 60 de zile de la încadrarea în grad de handicap.
Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni (consecutive/succesive) din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât 1314 lei (suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Dosarul cuprinde în mod obligatoriu:
1. Cerere tip;
2. Certificat de încadrare în grad de handicap al copilului sau/ și al persoanei îndreptățite – copie și original;
3. Actele de identitate ale părinților – copie și original;
4. Certificatul de naștere al copilului – copie și original;
5. Copia cererii solicitantului înregistrată şi aprobată de către angajator, din care să rezulte prelungirea concediului pentru creșterea copilul;
6. Copie după: act adițional, decizia, dispoziția de prelungire a perioadei de suspendare a contractului individual de muncă al solicitantului;
7. Celălalt părinte va prezenta:
Acte necesare prelungire concediu creștere copil până la 3 ani
- a. Dacă nu realizează venituri – declarație pe proprie răspundere că nu realizează venituri şi că nu beneficiază de concediul pentru creșterea copilului;
- b. Dacă este salariat: Adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că nu este/ nu a solicitat concediul pentru creșterea copilului. (Mențiune: Cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată și celuilalt părinte. Dacă acest drept nu se solicită, concediul și indemnizația se reduc cu o lună).
8. Dosar cu șină;
9. Dovadă de la bancă privind COD-ul IBAN pentru solicitant/opțional;
10. Declarație pe proprie răspundere (formular tipizat).