Indemnizația de creștere a copilului s-a mărit cu circa 180 lei din luna martie. Alte 8 beneficii sociale cresc și ele cu 13,8%. Iatlista completă și sumele mărite.
Cuprins:
De creșteri sunt vizate și indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, și ele calculate tot pe baza indicelui social de referință (ISR). ISR se actualizează din oficiu la data de 1 martie a fiecărui an cu rata medie a inflației din anul trecut, dacă aceasta a fost pozitivă, potrivit legii nr. 225 din 26 iulie 2021.
Pentru că indemnizația de creștere a copilului nu are cum să fie mai mică decât valoarea ISR multiplicat cu 2,5, conform ordonanței de urgență (OUG) nr. 111 din 8 decembrie 2010, atunci valoarea indemnizației va fi, de la 1 martie 2023, de minimum 1.495 de lei, cu 181 de lei mai mare decât până acum.
1. Venitul minim garantat, adică ajutorul social primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistență socială, este reglementat prin Legea 416/2001. Potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii la solicitarea EduPedu.ro, venitul minim garantat va avea următoarele valori de la 1 martie 2023:
2. Alocația pentru susținerea familiei. Nivelul veniturilor crește pe cele două intervale reglementate, de la 211 lei/persoană la 240 lei/persoană (pentru primul interval de venituri) și de la 558 lei/persoană la 634 lei/persoană (pentru al doilea interval de venituri astfel:
3. Prestațiile pentru persoanele cu handicap. Indemnizațiile pentru adulți cresc de la 368 lei la 419 lei pentru handicap grav și de la 279 lei la 317 lei pentru handicap accentuat. Bugetul complementar crete de la 156 lei la 180 lei pentru handicap grav, de la 116 lei la 132 lei pentru handicap accentuat și de la 64 lei la 72 lei pentru handicap mediu. Și in cazul copiilor prestația dedicată acestora crește de la 316 lei la 359 lei pentru handicap grav, de la 184 lei la 210 lei pentru handicap accentuat și de la 64 lei la 72 lei pentru handicap mediu.
4. Alocația lunară de plasament crește de la 631 lei la 718 lei și de la 946 lei pentru copilul cu handicap la 1077 lei. La aceasta se adaugă și indemnizația de sprijin care crește de la 420 lei la 479 lei.
5. Indemnizația lunară pentru tinerii care optează pentru ieșirea din sistemul de protecție socială și urmează cursurile de învățământ sau se angajează crește de la 2522 lei la 2871 lei
6. Indemnizație minimă concediu acomodare – crește de la 1787 lei la 2033 lei
7. Indemnizația de sprijin pentru adopție crește de la 631 lei la 717 lei (nivel minim) și de la 1261 lei la 1435 lei (nivel maxim)
8. Ajutorul lunar nerambursabil pentru refugiați crește de la 568 lei la 646 lei”, potrivit răspunsului de la Ministerul Muncii, oferit EduPedu.ro.
Indemnizația de creștere a copilului s-a mărit. Indemnizația de creștere a copilului. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți. Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului.
Potrivit ministrului, în ședința de Guvern a fost adoptată o modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleți sau multipleți să primească, începând cu al doilea bebeluș, 50% în plus la indemnizația de creștere a copilului. Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului.
Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023. Se dau mai mulți bani și luna tatălui se dublează.
Pentru că mai multe prevederi europene au trebuit transpuse și la noi, legislația privind concediul și indemnizația de creștere a copilului se modifică în acest an. Mai exact, apar schimbări precum suplimentarea indemnizației de creștere în cazul sarcinilor multiple, recunoașterea veniturilor din străinătate sau dublarea perioadei în care tatăl poate sta acasă cu copilul.
Cele mai recente schimbări legate de concediul și indemnizația de creștere a copilului (CCC) sunt aduse de OUG nr. 164/2022, Chiar dacă ordonanța este deja în vigoare, măsurile conținute se vor putea aplica pe deplin odată cu modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, termenul pentru asta fiind data de 5 februarie 2023.
Indemnizația de creștere a copilului s-a mărit. Indemnizație venituri din drepturi de autor. Iată modul de calcul corect al indemnizației creștere copil din cesionarea drepturilor de autor.
Potrivit prevederilor art.2 alin. (1) din OUG nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, „Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.”, conform mmanpis.ro
Citește tot articolul aici.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…