Indigestia la copii: cauze, tratament și regim alimentar. Cea mai frecventă cauză de vărsături la copii și bebeluși este gastroenterita. Aceasta este o infecție a intestinului de obicei, cauzată de un virus sau bacterie, care provoacă, de asemenea, diaree. Simptomele pot fi neplăcute, dar cel mic va începe, de obicei, să se simtă mai bine după câteva zile.
Cuprins:
Cu toate acestea, vărsăturile persistente pot provoca uneori deshidratarea copilului tău și ocazional poate fi un semn a ceva mai grav, cum ar fi meningita.
Indigestia nu trebuie confundată cu enterocolita, aceasta din urmă având de obicei o cauză virală sau bacteriană. Indigestia la copii apare atunci când copilul mănâncă prea mult, prea repede sau consumă alimente nerecomandate vârstei lui precum cele cu conținut mare de grăsimi sau foarte condimentate. De asemenea, indigestia mai poate apărea pe fondul consumului unor medicamente.
Indigestia la copii: cauze, tratament și regim alimentar. Cât pot dura vărsăturile?
Gastroenterita virală începe, de obicei, cu vărsături și, uneori, cu febră. Vărsăturile durează una sau două zile. Un copil poate avea diaree în același timp sau după vărsături.
Care este cel mai bun mod de a trata vărsăturile?
În cele mai multe cazuri, vărsăturile se vor opri fără un tratament medical specific. Atunci când vomită, ține copilul întins pe stomac sau pe o parte, cât mai mult posibil. Făcând acest lucru, vei reduce șansele acestuia de a inhala voma în căile respiratorii superioare și în plămâni.
Evită deshidratarea
Deshidratarea este un termen folosit atunci când organismul pierde atât de multă apă încât nu mai poate funcționa eficient. Dacă i se permite să atingă un grad sever, poate pune viața în pericol. Pentru a împiedica acest lucru, asigură-te că acorzi copilului suficiente lichide pentru a restabili ceea ce s-a pierdut în urma vărsăturilor.
Modifică dieta copilului
Pentru primele 24 de ore de la apariția vărsăturilor, nu oferi copilului alimente solide și încurajează-l să bea cantități mici de soluție de electrolit, lichide clare precum apă, apă cu zahăr (1/2 linguriță zahăr în 120 ml apă), apă cu gelatină (1 linguriță gelatină în 120 ml de apă). Lichidele, nu numai că ajută la prevenirea deshidratării, dar sunt și o alternativă la alimentele solide, mai susceptibile la a provoca vărsături, conform healthychildren.org
În cele mai multe cazuri, copilul va trebui să rămână acasă și să primească o dietă lichidă timp de 24 de ore.
Dacă copilul are și diaree, adresează-te medicului pediatru pentru a primi instrucțiuni privind administrarea lichidelor și restabilirea solidelor în dieta acestuia.
Dacă copilul vomită, începe să îi oferi o cantitate mai mică de lichid (2 lingurițe sau 10 ml). Asigură-te că evită sucurile, deoarece acestea pot înrăutăți starea de sănătate.
După o perioadă de 8 ore în care copilul nu mai vomită, poți începe să introduci alimente solide. Copilul tău îți va spune când îi este foame. Poți alege să îi dai alimente precum biscuiți sărați, pâine prăjită, piure de cartofi sau supe ușoare. Evită alimentele picante, mâncarea prăjită și alimentele bogate în grăsimi.
Indigestia la copii: cauze, tratament și regim alimentar. Alimente de evitat în caz de indigestie
Timp de aproape o săptămână după ce greața și vărsăturile s-au oprit, copilul trebuie să evite alimente ce ar putea să-i irite stomacul. Astfel de alimente cu potențial iritant sunt cele ce au conținut de cofeină, ciocolata, alimentele condimentate, citricele, alimentele prăjite, cu conținut mare de grăsimi sau băuturile carbogazoase.
Legumele ce cauzează gaze la stomac, precum broccoli sau conopida, pot agita și mai tare o burtică sensibilă. De mare ajutor poate fi eliminarea laptelui și a produselor lactate timp de câteva zile, mai ales dacă copilul face diaree.
Dacă copilul nu mai vomită de 24 de ore, poți să revii la dieta obișnuită a copilului.
Este indicat să cauți ajutor medical dacă:
Copilul prezintă semne de deshidratare, cum ar fi apatie, letargie, gură sau buze uscate sau lipsa urinării pentru mai mult de șase ore.
Copilul vomită și are dureri de stomac severe sau se plânge de dureri de cap. Copilul tău poate avea meningită dacă are febră și vomită, mai ales dacă nu are diaree.
Copilul vomită după o leziune la cap. Acest lucru poate indica prezența unei contuzii sau a unei hemoragii cerebrale. Dacă vomită sânge sau o substanță care arată ca granulele de cafea, acesta este un semn că există sânge în stomac. Dacă vomită substanțe verzi și are dureri abdominale severe, copilul poate avea un blocaj în intestine. De asemenea, dacă observi o schimbare dramatică a statutului mental, ar putea fi un semn al unei infecții la nivelul creierului sau măduvei spinării. scrie kidshealth.org.
Indigestia la copii: cauze, tratament și regim alimentar. Tratament
Vărsăturile cauzate de gastroenterită trec, de obicei, de la sine. Este important să te asiguri că acorzi suficiente fluide. Se folosesc soluții de rehidratare orală care conțin electroliți.
Băuturile sportive, soluțiile, sucurile și băuturile similare au prea puțin sodiu și prea mulți carbohidrați și sunt contraindicate. Chiar și copiii care vomită frecvent pot tolera cantități mici de soluție, dacă sunt administrate des. De obicei, se administrează 1 linguriță la fiecare 5 minute.
Cu toate acestea, copiii cu deshidratare severă și cei care nu obțin suficient lichid pe cale orală pot avea nevoie de lichide intravenoase.
Dacă greața sau vărsăturile sunt severe sau nu dispar, medicii pot prescrie prometazină, proclorperazină, metoclopramidă sau ondansetron la copiii care au peste doi ani.
Vezi și: Enterocolita la bebelusi. Cauze, simptome si tratament | Demamici.ro
Vezi și: Febra din senin la copii. Ce este si cand avem motive de ingrijorare | Demamici.ro