Infecțiile respiratorii la copii, prevenite, scurtate și reduse cu ajutorul fitoterapiei. Suntem în plin sezon gripal și al infecțiilor respiratorii. Începutul de an a venit cu creșteri de până la 35% în rândul cazurilor de infecții respiratorii și o creștere de 26% în rândul infectărilor cu virusuri gripale, față de finalul lui 2023. Datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că cele mai multe cazuri de gripă se înregistrează în București (1).
Cuprins:
În acest context, părinții, în special cei care au copii mici care frecventează colectivitățile, sunt mereu în gardă. La fiecare strănut, tuse, febră sau alt simptom de boală, speră ca cel mic să scape ușor și să nu apară complicații.
Infecțiile respiratorii la copii sunt cele mai frecvente infecții care apar în primii ani de viață ai copilului. De ce? Pentru că sistemul imunitar al copiilor nu este maturizat, ci în construcție. Anticorpii nu sunt suficienți, iar căile respiratorii sunt mai predispuse inflamării. Sistemul imunitar al copiilor, încă în dezvoltare, învață să combată virusurile și bacteriile.
În medie, copiii pot suferi de 6-8 infecții respiratorii pe an (2), pe când adulții experimentează între 2-4 astfel de episoade anual, majoritatea (80 – 90%) având origine virală. Pe lângă frecvența mai mare a infecțiilor la copii, aceștia tind să sufere de forme mai grave ale bolii comparativ cu adulții.
Diferența principală dintre o infecție respiratorie virală și una bacteriană o reprezintă cauza.
Infecțiile respiratorii virale sunt cauzate de virusuri, în principal, de: rinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale și paragripale, thinovirusuri, virus sincițial respirator (3). Virusurile sunt agenți patogeni foarte mici care se multiplică în interiorul celulelor vii ale gazdei. În momentul în care copilul se infectează cu un astfel de virus poate dezvolta o răceală comună, o infecție virală a căilor respiratorii superioare (IACRS), gripă etc. Din totalul infecțiilor respiratorii la copii, un procent de 80 – 90% sunt infecții virale. Restul sunt infecții bacteriene, adică sunt cauzate de infecția cu o bacterie.
Infecțiile respiratorii bacteriene sunt cauzate de bacterii precum Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae etc. Bacteriile sunt organisme unicelulare care se pot înmulți independent.
Infecțiile la nivelul căilor respiratorii inferioare tind să fie mai severe decât cele produse la nivelul căilor superioare. Printre cele mai comune infecții ale căilor respiratorii inferioare se numără: penumonia, bronșita, bronșiolita (4).
O altă diferență constă și în felul în care se manifestă. Cu toate că unele simptome pot fi asemănătoare, infecțiile bacteriene pot provoca simptome mai severe și apar adesea după o infecție virală inițială. Simptomele includ:
Diagnosticarea precisă a tipului de infecție se face prin examene medicale, care pot include teste de laborator, cum ar fi analize de sânge, teste rapide pentru antigeni sau culturi bacteriene.
Infecțiile virale tind să fie autolimitate, iar tratamentul lor este unul simptomatic.
Administrarea unui produs antiviral ar putea inhiba replicarea virusului, scurtând durata și severitatea infecției respiratorii.
Virodep picături orale de la Dr Phyto este indicat în prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii (virale și bacteriene). Produsul poate fi asociat cu antibiotice și simptomatice, având rol și în consolidarea sistemului imunitar. Virodep reprezintă o soluție naturală, cu acțiune blândă și eficientă, având la bază un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice.
Iată ce beneficii oferă Virodep picături orale:
✅ Scurtează durata infecțiilor respiratorii
✅Reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii
✅ Previne complicațiile bacteriene
✅ Susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică
Măceșul – util în prevenția și tratamentul afecțiunilor sistemului respirator. Bogat în vitamina C, are acțiune imunomodulatoare.
Echinacea – prin intermediul polizaharidelor pe care le conține, echinacea crește capacitatea de apărare a organismului împotriva virusurilor și a bacteriilor. Echinacea are proprietăți antibacteriene și efecte antivirale.
Propolisul – este cunoscut pentru acțiunea sa antiinflamatoare și efectul antibacterian. Crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor.
Muștarul sălbatic – are proprietăți antiinflamatoare și protectoare la nivelul mucoasei căilor respiratorii.
Grindelia si cimbrul de cultură – bogate în flavonoide, au acțiune antibacteriană și spasmolitică.
Eucaliptul – are acțiune antibacteriană și mucoreglatoare.
Virodep® se găsește și sub formă de comprimate de supt. Acestea pot fi administrate copiilor mai mari de 6 ani și adulților.
Infecțiile bacteriene pot duce la complicații mai serioase dacă nu sunt tratate corespunzător. De regulă se recomandă antibiotic pentru tratarea unei infecții bacteriene. Antibioticele pot fi administrate numai în urma recomandării medicului de specialitate.
Este important să se consulte un medic pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, în special când este vorba de copii. Dacă observați că starea generală de sănătate a copilului se înrăutățește, mergeți de urgență la medic. Febra care nu cedează după 3 zile de când s-a început administrarea de antitermice, un copil apatic, somnolent, cu o respirație greoaie necesită consult medical imediat.
Fitoterapia este o ramură a medicinei alopate care folosește produse pe bază de fitoextracte standardizate nutraceutice pentru prevenirea, ameliorarea bolilor și pentru menținerea sănătății. Fitoterapia se bazează pe studii științifice referitoare la proprietățile terapeutice ale plantelor.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 85% din populația lumii folosește fitoterapia în scop curativ, iar 45% din medicamentele moderne au la bază extracte vegetale active.
Dr. Phyto protejează natural copilăria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate și nutraceutice, create și dezvoltate prin tehnologii de ultimă generație.
Fitoterapia poate fi folosită singură sau în combinație cu alte forme de tratament, dar este important să se consulte un medic sau un specialist în fitoterapie înainte de a începe orice tratament pe bază de plante, pentru a evita interacțiunile nedorite cu alte medicamente sau efectele secundare.
Sănătatea familiei noastre trebuie să fie mereu pe primul plan. Este important să luăm toate măsurile care țin de noi pentru a preveni îmbolnăvirea noastră, a copiilor noștri, dar și a persoanelor din jur. Cum putem evita infectările? Reguli de urmat pentru adulți și pentru copii (4):
Practicăm o igienă bună:
Evităm contactul cu persoanele bolnave. În calitate de părinți, avem responsabilitatea socială și morală de a nu duce copiii bolnavi în colectivitate!
Bem multe lichide.
Ne odihnim suficient, respectând un program bun de somn.
Ne adresăm medicului pentru a ne menține la zi cu controalele de rutină și imunizările.
În cazul infecțiilor, transmiterea se face prin contact direct, de la persoană la persoană, pe cale aerogenă, prin picături de secreție (picături Pflugge) sau indirect, prin atingerea suprafețelor sau a obiectelor contaminate.
Contagiozitatea este mare, motiv pentru care este deosebit de important să îi învățăm pe copiii noștri despre importanța spălării mâinilor, încă din primii ani de viață.
Puneți-i să se picteze pe palme cu acuarele (de preferat pe bază de apă, pentru a putea fi îndepărate mai ușor), alegând culoarea preferată.
Explicați-le că bacteriile și microbii nu sunt vizibili cu ochiul liber, însă există. Acuarelele vor reprezenta microbii care se lipesc de mânuțele lor de câte ori folosesc toaleta, ating jucăriile de la grădiniță, balustradele din spațiul public, butonul din lift (etc. Puteți să le dați exemplele în funcție de comportamentul copilului, de suprafețele pe care el obișnuiește să le atingă cel mai des).
Apoi invitați-i să atingă o felie de pâine. Vor observa cum acuarela va murdări pâinea.
Faceți analogia cu microbii: „Ce crezi că s-ar întâmpla dacă în loc de această culoare roșie ar fi microbi, iar tu ai mânca din bucata aceasta de pâine?”
Probabil vor răspunde că se vor îmbolnăvi. Prin acest experiment vor înțelege că microbii se transmit pe orice pun mâna.
Puneți-i apoi să se spele bine pe mâini cu apă și săpun, apoi spuneți-le că acum este în regulă să atingă felia de pâine.
Nu vă imaginați că un singur experiment îi va face să respecte mereu regulile. Este important să fim constanți și să le repetăm regulile. Copiii funcționează foarte bine după o rutină. Spălatul pe mâini după folosirea toaletei și înainte de masă trebuie să devină o rutină!
Surse:
(1) – https://insp.gov.ro/
(2) – https://www.formaremedicala.ro/interviu-6-7-raceli-pe-sezon-la-intrarea-in-gradinita-este-o-problema-cu-copilul-meu/
(3) – https://emedicine.medscape.com/article/227820-overview
(4) – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4022-upper-respiratory-infection
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…