Infertilitatea absolută nu există! Interviu excepțional cu Dr. Mozgova Elena, specialist în reproducerea umană asistată. Tot mai multe cupluri amână momentul unei sarcini, iar atunci când își doresc și se simt pregătiți să devină părinți, se lovesc de problema infertilității.
Cuprins:
De ce apare infertilitatea? Care sunt principalele cauze? Cum se pune acest diagnostic? Care sunt soluțiile? Cu ce vine medicina umană specializată în domeniul reproducerii asistate în sprijinul celor care își doresc să devină părinți? Vă invităm să citiți răspunsurile la toate aceste întrebări și nu numai, într-un interviu detaliat cu doamna Dr. Mozgova Elena.
Infertilitatea absolută nu există! Interviu excepțional cu Dr. Mozgova Elena, specialist în reproducerea umană asistată
Reporter: Pentru început spuneți-mi, vă rog, câți ani de experiență aveți în domeniul medicinii reproductive? Și ce anume determină succesul unui medic specialist care ajută pacienții să lupte împotriva infertilității?
Dr. Mozgova Elena: Îmi desfășor activitatea în acest domeniu din anul 2001. În primul rând, vreau să menționez că, succesul unui medic în domeniul de reproducere umană asistată depinde în special de cunoștințele teoretice aprofundate ale acesuia, de abilitățile sale practice și nu în ultimul rând de abordarea individuală a medicului față de orice cuplu. Toate aceste componente ne apropie de succes.
Reporter: Ce înseamnă personal pentru dumneavoastră fiecare cuplu cu povestea lui aparte, care se adresează pentru tratament?
Dr. Mozgova Elena: De fiecare dată trăiesc tragedia fiecărui cuplu împreună cu acesta, simt o empatie enormă pentru fiecare și încerc să înțeleg caracterul psihologic pe care îl poartă acel moment. Toate lucrurile acestea ne fac să lucrăm pentru a atinge scopul comun cât mai rapid.
Reporter: Cu ce diagnostice vă confruntați cel mai des și ce metode de tratament folosiți pentru a găsi soluția cea mai bună?
Dr. Mozgova Elena: Există un spectru larg de diagnostice cu care mă confrunt în fiecare zi: de la cele mai banale cauze mecanice care duc la infertilitate, până la cele mai complexe incompatibilități imunologice.
Prin urmare, metodele de tratament sunt alese, din nou, de la o simplă corecție hormonală până la cele mai inovatoare metode din domeniul medicinii reproductive, cum ar fi transferul de mitocondrii active de la ovocite donate, lucrul cu celulele stem, terapia cu plasmă, autotransplantarea de endometru, metodele chirurgicale de pregătire pentru tratamentul infertilității și anume laparoscopia și histeroscopia.
Reporter: Ce rămâne de făcut în cazul în care metodele propuse nu ajută la rezolvarea problemei pacienților?
Dr. Mozgova Elena: La BioTexCom nu există diagnostice care nu pot fi rezolvate. Până și sloganul clinicii sună în felul următor: „Infertilitate absolută nu există!”.
Reporter: Există o astfel de părere, cum că infertilitatea apare adesea pe fond psihologic: când o femeie dorindu-și foarte mult un copil, devine copleșită de stres și anxietate și, ca urmare, nu poate să rămână însărcinată…
Dr. Mozgova Elena: Da, este foarte adevărat acest lucru! Chiar la consultația inițială, dacă observ cumva că pacienții sunt îngrijorați și agitați, iau poziția de psiholog, medic de familie și terapeut inclusiv, pentru a ajuta cuplul să depășească această barieră.
Reporter: De ce atunci când un cuplu întâmpină dificultăți în conceperea unui copil timp de o perioadă mai îndelungată, este important ca să se adreseze la un specialist în domeniul de reproducere umană, și nu doar la un simplu ginecolog?
Dr. Mozgova Elena: Evident este că un specialist bun în domeniul de reproducere, va găsi o soluție complexă, deoarece acesta deține toate cunoștințele și abilitățile necesare.
Reporter: Cum aflăm dacă este vorba de infertilitate sau nu?
Dr. Mozgova Elena: Sunt necesare efectuarea unor investigații medicale amănunțite și de preferat este să se înceapă cu bărbații.
Reporter: Care sunt factorii negativi ce pot afecta capacitatea de reproducere a unui cuplu? (obiceiurile dăunătoare, alimentația incorectă, etc.)
Dr. Mozgova Elena: Stresul, alcoolul, fumatul sub orice formă, drogurile… Pentru a obține rezultatul dorit, în primul rând, trebuie respectat un mod de viață sănătos!
Reporter: Cum poate fi îmbunătățită starea de spirit a cuplurilor care sunt deja disperate, care și-au pierdut speranța de a mai avea un copil?
Dr. Mozgova Elena: Dacă s-au adresat cu o astfel de problemă, înseamnă că încă există un strop de speranță. Pe lângă efortul nostru comun pe care va trebui să îl depunem, un factor foarte important este încrederea, dorința de a lucra pentru rezultat. Trebuie să conștientizăm faptul că drumul pe care îl vom parcurge împreună va fi lung.
Există un astfel de cuvânt în limba engleză „compliance”, care înseamnă conformare, deci este foarte important pentru mine ca pacienții să se conformeze cu toate recomandările și să respecte toate prescripțiile, atunci șansele de reușită vor crește semnificativ.
În plus, eu lucrez conform principiului „Take baby home”, – lucru pe care îl spun întotdeauna pacienților, vom lucra până când veți pleca acasă cu un copilaș.
Reporter: Ce vă inspiră cel mai mult în practica dumneavoastră?
Dr. Mozgova Elena: Bineînțeles rezultatul! Copii minunați care se nasc în urma muncii depuse împreună cu cuplul, când văd cum acești copii cresc fericiți, sănătoși, când văd realizările lor!
Doriți informații suplimentare despre programele clinicii BioTexCom? Găsiți mai multe detalii pe site-ul oficial. Pentru a te conecta cu reprezentanții clinicii și în social media, dă un like paginii de Facebook BioTexCom România.
Studii și activitate profesională a doamnei Dr. Mozgova Elena, medic obstetrician-ginecolog, specialist în reproducere umană asistată
În 2001 a absolvit cu onoruri Universitatea Națională de Medicină A.A.Bogomolets (Kyiv, Ucraina) și a fost inclusă în „Cartea de aur de onoare a UNM”.
2001-2003 – și-a promovat stagiul în „Obstetrică și ginecologie” la Universitatea Națională de Medicină.
În 2006 – și-a susținut teza de doctorat privind „Factorii de risc, diagnosticul și tratamentul avortului spontan la femei după fertilizarea in vitro”.
În 2006 – a primit a doua categorie, în 2010 – prima și în 2015 – cea mai înaltă categorie de calificare.
Câteva informații suplimentare despre d-na Dr.
Cursuri de specializare și perfecționare:
2003 – Medicina reproductivă;
2005 – Ecografia în obstetrică și ginecologie;
2010 – Endocrinologia în obstetrică și ginecologie;
2011 – Histeroscopia în obstetrică și ginecologie;
2011 – Colposcopia în obstetrică și ginecologie;
2013 – Principii moderne ale sănătății reproductive;
2015 – Bazele perinatologiei;
2015 – Bazele moderne ale perinatologiei preventive;
2015 – Diagnostic cu ultrasunete în obstetrică și ginecologie;
2016 – Specializare în organizarea și administrarea sistemului de sănătate publică;
2016 – Probleme cu privirea la perinatologie preventivă și planificare familială;
2016 – Perinatologie preventivă și planificare familială;
2017 – Managementul calității asistenței medicale;
2015-2017 – Academia Ucraineană de Medicină Biologică (UABM). Școala de practică medicală. Terapia patogenetică cu caracteristica bioreglatorică în clinica de boli interne;
2017 – Ginecologie estetică;
2017 – Inovații în obstetrică și neonatologie;
2017 – Chirurgia reproductivă în era ART.
Stagii și formări la nivel internațional
2003 – Israel, 2005 – Danemarca, 2006 – Republica Cehă, 2009 – Belgia, 2011 – Spania, 2014 – Germania, 2015 – Portugalia, 2016 – Finlanda, 2017 – Elveția, 2018 – Spania, 2019 – Austria …
Experiență:
– Universitatea Națională de Medicină A.A.Bogomolets, Departamentul de Obstetrică și Ginecologie;
– Maternitatea orășenească №5 din Kyiv;
– Spitalul Clinic № 18 din orașul Kyiv, Departamentul de Ginecologie;
– Clinica „BioTexComˮ;
– Ministerul Sănătății din Ucraina, Departamentul pentru Educația Personalului și Știința;
– Consultant și expert al revistelor „Sănătatea mamei și a copiluluiˮ, „Ghid pentru părințiˮ, „Copilul tăuˮ, portalului web „Sănătatea Ucraineiˮ;
– Programe educaționale pentru medici „Aspecte medicale și juridice ale medicinei reproductiveˮ;
– Pregătirea specialiștilor în domeniul de reproducere, organizarea activității secției pentru tratamentul infertilității (pe postul de șef al departamentului tehnologiilor de reproducere asistată).
Membru al asociațiilor și lucrările științifice:
– Membru al ESHRE (Societatea Europeană pentru Reproducere Umană și Embriologie), UARM (Asociația Ucraineană de Medicină Reproductivă).
– Participant la conferințe științifice de medicină reproductivă și ginecologie naționale și internaționale, precum și disciplini științifice adiacente, conferințe anuale ale UARM, ESHRE, ASRM.
– Autor a peste 30 de lucrări în publicații specializate și jurnalistice, precum „Sănătatea femeilorˮ, „Arta tratamentuluiˮ, „Jurnalul medical ucraineanˮ, „Aspecte medicale ale sănătății femeilorˮ, „Administrarea instituției de sănătate publicăˮ.
Coautor al brevetelor:
Metode pentru preconizarea riscului de avort spontan la femei după fertilizare în vitro (2005);
Metoda creșterii eficienței implantării embrionilor la femei (2013);
Abilități practice
Gama completă a metodelor de tratament a infertilității, începând cu examinarea completă și pregătirea pregravidară, și terminând cu experiența de succes a efectuării programelor ART la pacienții cu numeroase cicluri de FIV fărăr succes.
Și, desigur, setul standard pentru urmărirea sarcinii, inclusiv la femeile cu risc de avort spontan, ginecologia endocrină, ecografia în obstetrică și ginecologie, histeroscopiea și laparoscopiea, colposcopiea, precum și consilierea psihologică pentru problemele de infertile la cupluri.