Înscriere grădiniță și creșă 2024 – 2025. Ministerul Educației a deschis pentru consultare publică metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în etapa antepreșcolară și preșcolară în creșe și grădinițe. Potrivit calendarului propus, perioada pentru reînscrieri este stabilită între 10 și 14 iunie 2024.
Cuprins:
Părinții care doresc să își înscrie copiii pentru prima dată într-o creșă sau grădiniță, la orice grupă, au la dispoziție perioada 17 iunie 2024 – 05 iulie 2024.
Înscriere grădiniță și creșă 2024 – 2025. Acte necesare la dosarul de înscriere la grădiniță
Metodologia propusă pentru înscriere grădiniță și creșă 2024 – 2025 oferă părintelui sau reprezentantului legal posibilitatea de a selecta și înregistra trei opțiuni în formularul-tip de înscriere:
- Copie după certificatul de naștere al copilului;
- Copie după actele de identitate ale părinților/ reprezentantului legal;
- Adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/ reprezentantul legal sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar;
- Alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere.
La dosarul de înscriere se adaugă, la începutul anului școlar, următoarele documente:
- Adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinic; adeverința este necesară în prima zi de prezentare a copilului în unitatea de învățământ;
- Avizul epidemiologic/ dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unității.
Alegerea unității de învățământ la care va fi înscris copilul
Pentru creșă: Părinții/ reprezentanții legali ai copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani pot solicita înscrierea copiilor lor în unități de învățământ cu grupe de nivel antepreșcolar depunând, pe locurile libere rămase după operațiunea de reînscrieri, o
cerere-tip de înscriere la unitatea de învățământ aleasă.
Pentru grădiniță: Părinții/ reprezentanții legali ai copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani pot solicita înscrierea copiilor lor în unități de învățământ cu grupe de nivel
preșcolar depunând, pe locurile libere rămase după operațiunea de reînscrieri, o cerere-tip de înscriere la unitatea de învățământ aleasă.
În cazuri excepționale, înscrierea copiilor la creșă sau la grădiniță se poate realiza și în timpul anului școlar. În metodologia făcută publică de Ministerul Educației se specifică următoarele situații deosebite: reîntoarcerea familiei din străinătate, lipsa locurilor în creșe și grădinițe în situația reluării/ începerii serviciului de către părinte, situații medicale, dar nu doar acestea.
Înscrierea copiilor antepreșcolari și preșcolari în învățământul special
Copiii cu cerințe educaționale speciale pot fi înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar de masă, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
În situațiile în care orientarea școlară impune înscrierea în învățământul special, părinții/reprezentanții legali se adresează unității de învățământ special sau CJRAE/CMBRAE, de la care primesc informațiile necesare pentru înscrierea în învățământul special.
Vezi și: S-a schimbat legea! Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023 | Demamici.ro