Intoleranța la lactoză este atunci când cineva are dificultăți în digerarea lactozei, un tip de zahar care se găsește în lapte și alte produse lactate.
Cuprins:
Dacă persoanele cu intoleranță la lactoză mănâncă produse lactate, lactoza trece în intestine, ducând la gaze, crampe, senzație de balonare și diaree.
Unii oameni pot consuma cantități mici de lactate fără probleme. Alții au multe probleme cu stomacul și trebuie să evite toate produsele lactate. Multe alimente, băuturi și digestive sunt disponibile pentru a ajuta la gestionarea intoleranței la lactoză.
Ce se întâmplă cu intoleranța la lactoză?
În mod normal, când mâncăm ceva cu lactoză, o enzimă din intestinul subțire numită lactază îl descompune în zaharuri simple. Fluxul sanguin absoarbe aceste zaharuri simple, care sunt transformate în energie.
În intoleranța la lactoză, organismul nu produce suficientă lactază pentru a descompune lactoza. În schimb, lactoza nedigerată se află în intestin și este descompusă de bacterii, provocând gaze, balonare, crampe stomacale și diaree.
Intoleranța la lactoză este destul de comună. Copiii și adolescenții sunt mai puțin susceptibili de a o avea, dar mulți oameni devin intoleranți la lactoză la vârsta adultă. Unii furnizori de servicii medicale consideră intoleranța la lactoză ca fiind o condiție umană normală și nu o boală sau o problemă gravă de sănătate.
Pe lângă vârstă, oamenii pot deveni intoleranti la lactoza din cauza:
- Originii etnice. Persoanele din mediul asiatic, african, nativ american și hispanic sunt mai susceptibile de a dezvolta intoleranță la lactoză la o vârstă fragedă.
- Altor probleme cu tractul digestiv. Persoanele care au inflamație a intestinului subțire superior, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn, au mai puțină enzimă lactază.
- Medicamentelor. Unele antibiotice pot declanșa intoleranță temporară la lactoză, afectând modul în care intestinul produce lactază.
- Infecţiilor. După ce au diaree, unii oameni au o intoleranță temporară la lactoză care de obicei se îmbunătățește după câteva zile sau săptămâni.
Care sunt semnele și simptomele intoleranței la lactoză?
Intoleranța la lactoză poate provoca o varietate de simptome. Totul depinde de câte lactate sau alimente care conțin lapte consumă oamenii și cât de puțină lactază produce corpul lor.
De obicei, în interval de 30 de minute până la 2 ore după masă, o persoană cu intoleranță la lactoză va avea:
- greaţă
- crampe stomacale
- balonare
- gaz
- diaree
Cum este diagnosticată intoleranța la lactoză?
Pentru a diagnostica intoleranța la lactoză, medicii întreabă despre simptomele și dieta copilului. Ei ar putea testa respirația pentru nivelurile de hidrogen înainte și după ce copilul bea lactoză. În mod normal, foarte puțin hidrogen gazos este detectabil în respirație. Dar lactoza nedigerată din colon se descompune și produce diverse gaze, inclusiv hidrogen.
Dacă copilul dumneavoastră are un test de respirație cu hidrogen, va sufla într-un tub pentru o probă de început. Apoi va înghiți o băutură cu lactoză în ea, va aștepta puțin și va expira din nou în tub. Copilul dumneavoastră va sufla în tub la fiecare jumătate de oră timp de 2 ore pentru a măsura nivelurile de hidrogen. Nivelurile ar trebui să crească în timp dacă copilul dumneavoastră are intoleranță la lactoză.
De asemenea, medicii pot afla dacă cineva poate digera lactoza testând prezența lactazei prin endoscopie. În timpul acestei proceduri, medicii privesc interiorul intestinelor introducând în gură un tub lung cu o lumină și o cameră minusculă la capăt.
Apoi, un medic poate preleva mostre de țesut și fotografii ale interiorului intestinului. Cantitatea de enzimă lactază poate fi măsurată într-una dintre aceste probe de țesut.
Cum se tratează intoleranța la lactoză?
Copiii și adolescenții pot gestiona intoleranța la lactoză consumând mai puțin lapte și consumând mai puține produse lactate. Majoritatea poate mânca o cantitate mică de lactate. Dar trebuie să-l mănânce împreună cu alte alimente care nu conțin lactoză și să nu mănânce prea multe lactate deodată. De exemplu, în loc să bea doar un pahar cu lapte, copilul tău ar putea să-l bea în timp ce mănâncă un sandviș fără lactate.
Alte produse lactate, cum ar fi iaurtul și brânzeturile, pot fi mai ușor de digerat decât laptele. Laptele fără lactoză este, de asemenea, o modalitate excelentă de a obține calciu în dietă fără probleme. De asemenea, ținerea unui jurnal alimentar poate fi de folos pentru a afla ce alimente pot sau nu pot fi tolerate.
Un supliment de enzime poate fi de folos. Acest tip de supliment ar putea ajuta organismul să digere lactoza. Astfel de pot preveni: durerea, crampele, balonarea, gazele și diareea.
Ce se întâmplă cu nevoia de calciu?
Lactatele sunt cea mai bună sursă de calciu, un mineral important pentru creșterea oaselor. Copiii și adolescenții în creștere au nevoie de aproximativ 1.300 de miligrame (mg) de calciu în fiecare zi. Așa că experții recomandă ca și cei cu intoleranță la lactoză să includă în alimentație niște lactate.
De asemenea, pot mânca produse non-lactate, cum ar fi:
- suc fortificat cu calciu sau lapte de soia
- legume verzi, cu frunze, cum ar fi broccoli, verdeață, varză și napi
- fasole
- somon
- migdale
- boabe de soia
- fructe uscate
- tofu
Este o idee bună să discutați cu un dietetician. El poate ajuta copilul să vină cu alternative alimentare și să dezvolte o dietă bine echilibrată, cu mult calciu pentru a construi oase puternice. Unii copii și adolescenți ar putea avea nevoie de suplimente de calciu și vitamina D.
Cum pot ajuta părinții?
Pentru a vă ajuta copilul să facă față intoleranței la lactoză:
- Cumpărați lapte cu conținut redus de lactoză sau fără lactoză și sucuri îmbogățite cu calciu.
- Serviți o varietate de alimente fără lactate care sunt bogate în calciu, cum ar fi broccoli, fasole, tofu sau lapte de soia. Cumpărați brânzeturi tari, cum ar fi cheddar, care au un conținut mai scăzut de lactoză.
- Iaurturile care conțin culturi active sunt mai ușor de digerat și mult mai puțin probabil să provoace probleme cu lactoza.
- Verificați etichetele produselor alimentare. Lactoza este adăugată la unele alimente în cutie, conserve, congelate și preparate. Unele cuvinte sunt indicii că mâncarea conține lactoză: unt, brânză, smântână, lapte uscat, substanțe solide din lapte, lapte praf și zer, de exemplu.
Referințe:
Vezi și: Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care indică o lovitură gravă la cap | Demamici.ro
Vezi și: Durerile musculare la copii – cauze și simptome. Când devin îngrijorătoare | Demamici.ro