Recomandări

Învață-ți copilul despre bani! Educația financiară timpurie făcută în familie îl va ajuta să devină un adult echilibrat | Demamici.ro

Învață-ți copilul despre bani! Educația financiară timpurie făcută în familie îl va ajuta să devină un adult echilibrat. Să facem o mică incursiune în copilărie. Ce v-au învățat părinții voștri despre bani? Care a fost abordarea lor în legătură cu educația financiară? V-au explicat ce sunt banii, cum îi facem, cum îi putem economisi? V-au oferit șansa să vă asumați responsabilitatea gestionării unui buget? Credeți că dacă părinții voștri v-ar fi învățat mai multe despre bani, acest lucru v-ar fi ajutat în viața de adult să vă descurcați mai bine financiar?

Învață-ți copilul despre bani! Educația financiară timpurie făcută în familie îl va ajuta să devină un adult echilibrat

Educația financiară făcută încă din copilărie aduce multe beneficii în viața viitorului adult. Mulți dintre părinții noștri nu ne-au învățat despre gestionarea banilor pentru că nici ei nu au fost învățați și nu au avut la dispoziție resursele informaționale necesare pentru a face acest lucru. Crescuți într-o perioadă în care oamenii erau reticenți în discuțiile despre bani, puțini părinți au primit educația necesară în copilărie. Odată cu schimbarea generațiilor, cu accesul la tehnologie și la informații, oportunitățile din sfera educațională s-au înmulțit.

Părinților de astăzi nu le mai apar în cale aceleași bariere de care s-au lovit părinții lor. Părinții de astăzi au o altă mentalitate. Sunt mai deschiși, mai orientați spre nou și dispuși să învețe mereu, să devină mai buni, mai eficienți, mai productivi, mai activi.

Părinții de astăzi sunt interesați să afle principiile educației financiare și să le aplice în viața de familie pentru a putea lua decizii financiare potrivite, în cunoștință de cauză și pentru a avea un control mai bun asupra banilor. Mai mult decât atât, părinții au început să se preocupe de educația financiară a copiilor lor.

De ce este important ca educația financiară să înceapă în familie, încă din primii ani de viață ai copilului?

În cei așa ziși „7 ani de acasă” ai copilului, trebuie să includem educația financiară. Cel mic trebuie să știe încă din primii ani de viață:

  • Ce înseamnă munca?
  • Ce sunt banii?
  • Cum îi câștigăm?
  • Cum funcționează banii în societate?
  • Cum ajungem să cumpărăm bunurile sau serviciile pe care ni le dorim?
  • Ce înseamnă economisirea?
  • Cum o putem pune în practică?
  • Care este diferența dintre nevoie și dorință?

Explicându-i aceste concepte pe înțelesul lui, avem grijă să punem bazele unei vieți echilibrate, fie că vorbim despre viața profesională sau cea personală. Prosperitatea financiară le impactează pe ambele. Acum că am aflat despre ce trebuie să-i învățăm, cum facem acest lucru cu adevărat?

Mulți părinți se pot simți copleșiți de o astfel de responsabilitate și întâmpină dificultăți în a găsi modalitățile potrivite prin care să le explice copiilor acești termeni. Acesta este și motivul pentru care mulți părinți consideră că educația financiară ar trebui făcută în instituțiile de învățământ, de către experți. Ei bine, acest lucru se poate întâmpla sau nu, în funcție de forma de învățământ aleasă, de implicarea cadrelor didactice și așa mai departe. Dar de ce să delegăm această sarcină când există la îndemâna noastră atâtea informații și strategii prin care putem face educație financiară cu copiii noștri, acasă?

Spre exemplu, găsim informații utile despre bani, sub formă de conținut divers: video, articole, teme practice, podcast, pe platforma „Cât ai spune leu”. Este o platformă dezvoltată de ING care abordează teme serioase și importante (economisire și budget management, credite, educație financiară pentru copii, tips & tricks pentru a plăti smart online) într-un mod jucăuș, ușor de asimilat, explicat într-un limbaj accesibil tuturor.

Spre exemplu, pe platforma „Cât ai spune leu” găsiți și acest video în care Ioana Macoveiciuc („Prințesa Urbană”), jurnalistă și scriitoare, vorbește părinților despre cele 10 principii de educație financiară care funcționează în familia ei.

Recompensăm copiii cu bani pentru notele bune?
Prințesa Urbană: Nu! Copiii trebuie să învețe de plăcere și pentru că înțeleg că acest lucru e foarte important pentru viitorul lor.

Ne plătim copiii ca să citească?
Prințesa Urbană: Nu! Cititul, la fel ca spălatul pe dinți e un obicei sănătos. Ei trebuie să citească pentru că le place și pentru că înțeleg de ce asta e important, nu pentru că îi plătim.

Le vorbim despre caritate?
Prințesa Urbană: Da! În fiecare lună și noi și ei punem bani deoparte pentru o familie care are nevoie de ei mai mult decât noi. Învață-ți copilul să doneze lunar o mică sumă pentru o cauză nobilă!

Le cumpărăm tot ce-și doresc?
Prințesa Urbană: Nici vorbă. Nu e nici sănătos și nici n-am avea loc în casă… Cum să le luăm tot ce-și doresc?

Plătim copiii să facă lucruri în casă?
Prințesa Urbană: Nu! Lucrurile în casă le facem toți pentru că avem nevoie de o casă curată și îngrijită.

Le oferim copiilor prilejul să câștige bani?
Prințesa Urbană: Da! Îi putem invita să ne ajute în proiectele noastre sau îi putem învăța să aibă grijă de lucrurile lor pe care apoi le putem vinde sau dona dacă își doresc mai mult asta.”

Învață-ți copilul despre bani! Sfaturi despre cum să pui în practică educația financiară

Când începe responsabilizarea financiară la un copil?

Putem începe să-i vorbim despre bani în jurul vârstei de 3 ani, iar de pe la 4 – 5, depinde de copil, i se pot da sarcini în baza cărora să caștige banii.

Copilul învață prin imitație! Dacă vrei să-i faci educație financiară, asigură-te că începi cu tine!

Copilul este ca un burete. El asimilează și informația care îi este prezentată, dar în primul rând va copia comportamentul adultului. Așadar, în zadar învățăm copilul să fie chibzuit și să economisească dacă el vede cum părinții cheltuie banii fără măsură și fără a respecta regulile de economisire despre care vorbesc. Puteți să deveniți mai eficienți în educația financiară a copiilor și adolescenților voștri, dar și în luarea deciziilor financiare dacă aveți la îndemână informațiile necesare. Sfaturi, tool-uri, dar și tips & tricks găsiți pe platforma „Cât ai spune leu”.

Copilul învață cel mai bine prin joc și joacă!
Folosește activitățile pe care le faci deja cu copilul tău pentru a transforma educația financiară în ceva distractiv, natural și relevant.

Folosește poveștile pentru a-i putea explica noțiunile pe înțelesul său! Spre exemplu: ce este trocul? Spune-i despre faptul că în trecut unii oameni aveau ocupații diverse. Unii erau vânători, alții agricultori și așa mai departe. Vânătorii ofereau agricultorilor carne de vânat, piei de animale care să le țină de cald, iar în schimb primeau de la agricultori fel de fel de legume pe care le foloseau pentru a se hrăni.

Introdu noțiunea recent explicată prin intermediul poveștii în jocuri de rol. Spre exemplu, părintele va interpreta rolul agricultorului, iar copilul pe al meșterului fierar care făcea unelte pe care le oferea agricultorilor în schimbul alimentelor. Dați frâu liber imaginației! Important este ca cel mic să înțeleagă cât mai bine noțiunea.

Folosește fișe de lucru adecvate vârstei copilului și încurajează-l să pună cât mai multe întrebări!

Educând copiii din punct de vedere financiar îi ajutăm să devină adulți echilibrați și atenți în gestionarea banilor și luarea deciziilor financiare. În multe familii, problemele financiare pun presiune asupra relațiilor. Multe certuri apar din cauza banilor și a deciziilor financiare neinspirate. Traversăm o perioadă de incertitudine economică. Salariile nu reușesc nici pe departe să țină pasul cu scumpirile. Îngrijorările oamenilor sunt reale și fondate. Dat fiind acest context economic, responsabilitatea părinților de a face educație financiară încă din primii ani de viață ai copiilor este evidentă și ea trebuie să fie asumată de fiecare familie în parte. Învață-ți copilul despre bani astăzi pentru ca mâine să poată lua decizii financiare bine informate și cât mai corecte. Educația financiară timpurie făcută în familie îl va ajuta să devină un adult echilibrat.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună