Învață-ți copilul să nu judece oamenii după aparențe! Rolul poveștilor în educația copiilor este covârșitor, acestea fiind casa eroilor, deveniți modele comportamentale în viața omulețului, care ajunge să empatizeze cu personajele principale și să își imagineaze cum s-ar simți în pielea unei prințese războinice, a unui cavaler curajos sau a unui prinț neînfricat.
Cuprins:
Însă, dincolo de lumea feerică a basmelor, viața cotidiană, grijile de zi cu zi, fuga continuă către ceva mai bun, fac timpul insuficient, și de cele mai multe ori, părinții nu reușesc să se conecteze îndeajuns cu copiii lor. Pentru ca cel mic să poată deveni un adult încrezător, empatic, inteligent și curajos, acesta are nevoie de tine, începând chiar de acum, din copilărie, când se pun bazele educației, dar și ale sănătății emoționale. Vă aflați la o bifurcație acum. Fie optați pentru calea prin care copilul va deveni un adult plin de încredere și cu stimă de sine, fie ignorați anumite sfaturi importante, iar copilul de astăzi va ajunge ca adult să se confrunte cu anxietăți, panici și frici. Doar de tine depinde ceea ce va fi copilul tău!
Dr Menis Yousry: „Relația cu oamenii care ne-au dat viață este de fapt relația noastră cu viața. Așadar, relația cu părinții noștri este relația noastră cu viața însăși. (…) Dacă vreți să aflați mai multe despre voi înșivă, priviți-vă copiii!”
Așadar, fii alături de copilul tău încă din primii ani de viață, arată-i binele și răul, explică-i cum poate deveni cea mai bună versine a sa, pătrunde alături de el în lumea poveștilor și a filmelor pentru copii, pe care le puteți viziona împreună pe Disney+. Urmăriți împreună momentele cheie și evoluția personajelor și folosiți fiecare oportunitate pentru a aborda subiecte adecvate pentru vârsta micuțului.
Terapia prin basm a fost studiată de oameni de știință de renume mondial precum E. Fromm, E. Gardner și T. Zinkevich-Evstigneeva, care au identificat mai multe moduri de a folosi terapia basmului în educația copilului. Oamenii de știință au remarcat că un basm poate fi folosit drept „instrument” în creșterea și educația copiilor. Cu ajutorul poveștilor, îți poți învăța copilul care sunt valorile morale care trebuie respectate în societate, îi arăți binele și răul.
Prin basme, îi poți face copilului introducerea în setul de reguli și norme de comportament, care sunt acceptate în societatea modernă, insuflându-i totodată și calități morale deosebite. Cu ajutorul eroilor din basme, poți învăța copilul cât de important este să îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale, să iei decizii importante în viață, chiar dacă unele sunt extrem de dificile. Așadar, poveștile, fie ele scrise sau sub forma unui film de animație, pot fi ajutoare demne de luat în calcul în educația copilului.
„Frumoasa și Bestia” („Beauty and the Beast”) este un film de animație apărut în 1991, produs de „Walt Disney Animation”, regizat de aceeași echipă care a regizat ulterior filmele de succes ale companiei, precum „Aladdin” sau „Pocahontas”.
În „Frumoasa și Bestia”, Belle este o tânără care visează la aventura vieţii sale. Inspirată de cărțile pe care le iubește atât, Belle are încredere în forțele proprii și aspiră să-și depășească condiția. Curajoasă, tânăra nu ezită să-și sacrifice libertatea pentru a-și salva tatăl, ajungând astfel să-și ducă existența în castelului unui prinț misterios, care ulterior s-a dovedit a fi o fiară. Alături de ceilalți locuitori ai castelului, transformați în tot felul de obiecte, Belle înțelege cea mai importantă lecție a vieții: faptul că adevărata frumusețe vine din interior și că, de cele mai multe ori, în spatele unui fizic respingător sau diferit, stă un suflet extraordinar. Așadar, prin bunătate și compasiune, Belle ajută Bestia (prinţul de altădată) să își descopere sufletul, propria frumusețe interioară și îl învaţă să îşi deschidă inima, rupând într-un final, blestemul și devenind o adevărată eroină.
„Frumoasa și Bestia” este un film Disney deja clasic, o poveste impresionantă, în care dăruirea, loialitatea, iubirea necondiționată, frumusețea sufletului, sunt puse la rang de cinste. Într-o lume care blamează și judecă orice este diferit, „Frumoasa și Bestia” vine ca o gură de aer proaspăt, exemplificând că iubirea este extrem de importantă: prima dată, atunci când Belle alege să își salveze tatăl alegând să locuiască cu Bestia și a doua oară, când se îndrăgostește de sufletul Bestiei (prințul de altădată), în ciuda aspectului său fioros.
Belle luptă pentru lucrurile în care crede și nu renunță la iubirea sa pentru literatură nici în momentul în care este luată în râs. Urmăriți filmul împreună cu copilul și discutați pe marginea acestui moment. Vorbiți-i copilului despre cât de important este să își apere punctul de vedere. Discutați despre faptul că oamenii au păreri și viziuni diferite, însă fiecare trebuie să aducă argumente pentru a le apăra. Nimeni nu le poate impune ce sau în ce să creadă. Aceste lucruri țin de decizia lor.
Ce poate învăța copilul tău din acest film plin de magie?
Bestia simbolizează personajul negativ tipic, hidos, singuratic, ba chiar rău, însă, toate aceste trăsături negative sunt doar o barieră în fața unui suflet rănit, trist și singur, care încearcă să se protejeze de orice suferință, ținând oamenii la distanță. Belle vede dincolo de „învelișul” urât și pătrunde în sufletul Bestiei, ajungând la latura umană și extrem de blândă a prințului de altădată.
În viața reală, simbolistica Bestiei se poate transpune în persoanele care folosesc răutatea ca pe un scut, care aparent vor să țină pe toată lumea la distanță cu orice preț, însă, de fapt, dincolo de vorbele dure și gesturile menite să îndepărteze pe oricine, se află o persoană tristă, temătoare, speriată, care nu își dorește decât să fie iubită și înțeleasă. Amintește-i copilului tău că aparențele sunt înșelătoare, că un copil catalogat drept „rău”, sau „needucat” poate avea un comportament urât din cauza unor situații dificile prin care a trecut! De cele mai multe ori, în spatele gesturilor necuvenite sau a cuvintelor dure stă o suferință cumplită, care îi face pe acei copii să încerce să țină pe toată lumea la distanță. În cazul în care un astfel de copil devine violent verbal sau fizic, învață-ți copilul să apeleze la ajutorul unui adult, să întindă mâna, ca o barieră și să îi spună ferm să înceteze. Învață-ți copilul că violența nu este o rezolvare și că nu trebuie să răspundă cu aceeași monedă!
Învață-ți copilul să privească dincolo de „zidurile” artificiale create de oameni, învață-ți copilul să fie curios, să spună o vorbă bună atunci când e cazul.
De departe, cea mai importantă lecție (atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari) oferită de acest film este faptul că sufletul și calitățile sunt mult mai importante decât frumusețea fizică (aspectul exterior).
Discută cu cel mic deschis despre acest subiect, pune-i întrebări directe și descoperă alături de el lumea de dincolo de aparențe. Vorbește cu el despre importanța iubirii, a încrederii în oameni, dar și a bucuriei de a descoperi persoane minunate, chiar dacă, aparent, credeai că nu ai nicio legătură cu acestea.
Învață-l pe cel mic să fie tolerant și răbdător, să aibă încredere că va descoperi ceva frumos chiar și atunci când, la prima vedere, totul pare întunecat și trist.
De ce să vizionezi filme alături de copilul tău?
Așa cum și adulții au nevoie de o mică „evadare” într-o carte bună sau un film plin de suspans, și copiii au nevoie de o ieșire din cotidian. În plus, să vizionezi un film alături de copilul tău poate fi un lucru extrem de benefic, atât pentru cel mic, cât și pentru tine. Conectarea, legătura pe care o vei împărtăși în acele momente cu cel mic sunt de neprețuit și vă vor apropia și mai mult.
În plus, veți reuși să le transmiteți copiilor, cu ușurință, tot felul de învățături depre viață și oameni, făcând paralele cu personajele din filme și lăsându-i pe ei să identifice pozitivul și negativul de pe micile ecrane. Discuțiile de după un film sunt extrem de utile, iar momentul în care vă uitați împreună la film poate fi transformat într-o adevărată tradiție de familie.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…