Laptele de vacă vs laptele de capră în alimentația copilului. Impactul asupra sistemului imunitar. Laptele de vacă a ocupat multă vreme loc de cinste în alimentația copilului, iar în cultura noastră, a fost nelipsit din dieta celor mici. În ultimii ani, laptele de capră a început să capete tot mai multă popularitate. Astfel, mulți părinți s-au întrebat care este cea mai potrivită alegere pentru copilul lor.
Cuprins:
În acest articol ne propunem să oferim informații utile părinților despre laptele de vacă și cel de capră, printr-o abordare comparativă. Vom evidenția caracteristicile nutriționale, beneficiile, impactul lor asupra sistemului imunitar, dar și potențialul alergen.
Aproximativ 65% din populația lumii consumă lapte de capră se arată într-un studiu din 2016 (1) cu privire la compoziția laptelui de capră și valoarea sa nutritivă.
Din punct de vedere nutrițional, laptele de capră și cel de vacă au cifre apropiate (2). Ambele tipuri de lapte furnizează: calciu, potasiu, fosfor, proteine, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina A și vitamina D.
Laptele de capră are mai multe calorii decât cel de vacă, fiind mai bogat în grăsimi saturate. Din punct de vedere al cantității de calciu, laptele de capră conduce, lucru benefic pentru sistemul osos.
În ceea ce privește vitaminele și mineralele, laptele de capră are mai mult calciu, potasiu si vitamina A, iar cel de vacă stă mult mai bine la vitamina B12, seleniu și acid folic. Potrivit cifrelor comparative, laptele de capră poate fi considerat o alternativă bună la laptele de vacă.
Se digeră mai ușor
Laptele de capră are în componența sa mai puțini acizi grași, ceea ce va ușura procesul de digestie (2).
Ajută la sănătatea inimii
Deoarece este o sursă bogată de mangneziu, un mineral atât de benefic inimii, laptele de capră este recomandat în acest sens. Magneziul ajută la menținerea ritmului bătăilor inimii.
Are mai puțină lactoză
Zaharul din lapte se numește lactoză. Pentru ca aceasta să poată fi descompusă la nivelul organismului, este nevoie de lactază, un tip de enzimă produsă de celulele enterocite care se regăsesc în mucoasa intestinală. Atunci când nivelul de lactază este scăzut, apare intoleranța la lactoză. Practic, lactoza care nu este absorbită fermentează sub influența bacteriilor intestinale cauzând gaze și disconfort.
Persoanele cu intoleranță la lactoză sunt nevoite să înlăture din dieta lor orice produs care conține lactoză. Laptele de capră conține mai puțină lactoză decât laptele de vacă, fiind mai ușor de tolerat de către persoanele cu această sensibilitate.
Sursă excelentă de calciu
Laptele de capră este o sursă excelentă de calciu și conține și un aminoacid numit triptofan, care ajută la întărirea oaselor.
În anumite culturi, persoanele cu rahitism primeau recomandarea de a consuma lapte de capră.
Susține sistemul imunitar
Laptele de capră conține un nivel ridicat de seleniu, un mineral important pentru sănătatea sistemului imunitar.
Și laptele de vacă conține proteine și aminoacizi esențiali pentru organism. Totodată, gustul dulceag este mai ușor de tolerat de către copii, comparativ cu laptele de capră care are o aromă mai intensă.
Este o sursă bună de colină
Colina este o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor grași și care are un rol important în a împiedica depunerea colesterolului pe pereții arteriali și ajută la eliminarea substanțelor toxice.
Sursă de calciu și vitamina D
Și laptele de vacă este bogat în calciu, dar mai ales, în vitamina D. Această vitamină ajută la susținerea sănătății oaselor și a musculaturii.
Echilibrează glicemia
Laptele de capră poate echilibra nivelul glicemiei, iar din acest motiv poate avea un rol în prevenirea diabetului.
Principala proteină din lapte este cazeina (4) Cazeina conține aminoazici esențiali pentru buna funcționare a organismului. Fiind un compus important pentru dezvoltarea fătului, cazeina se regăsește în laptele tuturor mamiferelor.
Alergia la lapte reprezintă un răspuns atipic al sistemului imunitar la lapte sau produse care conțin lapte. Este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare în rândul copiilor. Alergia la laptele de vacă este cea mai comună formă, însă și laptele de oaie, capră, bivoliță sau laptele altor mamifere pot să o determine, informează Mayo Clinic (5).
Laptele de vacă conține trei proteine care sunt implicate în alergii: lactalbumina, beta-lactoglobulina și cazeina. În unele cazuri, sistemul imunitar identifică aceaste proteine ca fiind nocive, iar în momentul în care le detectează în organism activează anumiți anticorpi, ca o reacție de apărare. Anticorpii (Imunoglobuline de tip E sau IgE) intră în luptă cu proteinele din lapte. Acesta este momentul în care în țesuturi se eliberează histamina, substanța responsabilă, de fapt, pentru simptomele alergiei.
În general, reacțiile alergice la proteinele din lapte apar imediat după consum sau în următoarele ore. Simptomele pot fi ușoare sau grave, variind de la o simplă urticarie la un posibil șoc anafilactic, care poate pune viața în pericol.
Cazeina este proteina care se află atât în laptele de capră, cât și în cel de vacă, însă are caracteristici diferite. În cazul laptelui de vacă este identificată cazeina „alpha”, în timp ce în cazul laptelui de capră s-a identificat cazeina „beta”.
Valorile cazeinei din cele două tipuri de lapte sunt diferite, iar din acest motiv unele persoane vor tolera mai bine laptele de capră, decât cel de vacă.
De reținut este faptul că intoleranța la lactoză nu este totuna cu alergia la proteinele laptelui de vacă.
Deși unele simptome pot fi similare, în cazul intoleranței la lactoză e vorba mai degrabă de reacția unui organism sensibil și nu de o reacție a sistemului imunitar.
În cazul în care copilul prezintă simptome care te duc cu gândul la o posibilă intoleranță la lactoză, primul pas este să îl duci la un consult medical pentru confirmarea diagnosticului. Intoleranța la lactoză se poate depista în trei moduri: test de toleranță la lactoză, testarea hidrogenului în aerul expirat sau printr-un test genetic. Din fericire, pentru mulți copii intoleranța la lactoză este doar temporară. Laptele de capră conține mai puțină lactoză decât laptele de vacă, fiind mai ușor de tolerat de către persoanele cu această sensibilitate. În această perioadă, înlocuirea laptelui de vacă cu cel de capră poate fi o variantă bună, atâta timp cât este aprobată de medicul pediatru care monitorizează sănătatea copilului.
În cazul în care suspectezi că cel mic este alergic la proteinele laptelui de vacă, cel mai simplu mod de a confirma diagnosticul este printr-un set de teste care cuprinde determinarea de IgE specifice faţă de laptele de vacă, lactalbumină, betalactoglobulină şi cazeină.
Înainte de a înlocui laptele de vacă cu cel de capră în alimentația copilului, întrebați medicul dacă consideră necesară și testarea IgE specifică pentru laptele de capră. În unele cazuri, copiii alergici la laptele de vacă pot fi alergici și la laptele de capră sau laptele de soia.
Atunci când alegi formula de lapte cu care să-ți hrănești bebelușul, sunt multe lucruri de care trebuie să ții cont, astfel încât să faci alegerea cea mai potrivită. Ar fi indicat să ții cont de nutrienții prezenți în formula de lapte, dar și de felul în care copilul o tolerează.
Formulele de lapte bazate pe laptele de vacă au fost multă vreme principala alegere a părinților pentru hrănirea bebelușilor. Odată cu accesul mai facil la informații și studii, părinții au început să acorde o mai mare atenție etichetelor produselor și au început să se orienteze spre produse mai „curate” și mai sănătoase pentru întreaga familie.
Poate că la gust nu este o mare diferență, însă formula de lapte de capră are în compoziția sa minerale și proteine care sunt mult mai ușor digerate de către bebeluș, cât și o proporție mare de acizi grași polinesaturați, importanți pentru nutriția umană.
Formula de lapte de capră este mai ușor de tolerat de către bebeluși, fiind o opțiune bună și în cazul copiilor cu reflux gastroesofagian.
Știai că formula pe bază de lapte de capră conține un procent de lactoză de doar 4,1%, în timp ce laptele de vacă are un procent de lactoză de 4,7%? Poate că diferența de 0,6% nu pare importantă, însă ea contează cu adevărat în digestia bebelușului. Conținutul ridicat de lactoză din laptele de vacă este de cele mai multe ori responsabil pentru disconfortul abdominal, balonări, gaze sau alte probleme digestive. Dacă bebelușul tău nu tolerează bine formulele de lapte de vacă, discutați cu pediatrul copilului despre înlocuirea acestora cu o formulă de lapte de capră. De asemenea, ar fi cazul să investigați o posibilă intoleranță la lactoză.
Formula de lapte de capră este bogată în seleniu, un mineral care sporește capacitatea antioxidantă și calitatea fluxului sanguin, sporind rezistența organismului în fața bolilor. Cu alte cutinte, susține sistemul imunitar.
Formula de lapte de capră abundă în nutrienți care sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copiilor. Știai că laptele de capră conține aproape 35% din necesarul de calciu? Și asta doar într-un singur pahar. Laptele de capră este o sursă excelentă de proteine, vitamina B2 (riboflavină), vitamina B12, potasiu și nu numai. Acești nutrienți asigură dezvoltarea sănătoasă și corespunzătoare a bebelușului tău.
Topfer oferă încă din 1911 alimente de calitate organică pentru „micii mâncăcioși”. Formulele de lapte de vacă sau de capră sunt concepute pentru o dietă echilibrată a bebelușului.
Formulele de lapte de capră de la Topfer conțin lapte de capră organic și ingrediente care provin din ferme ecologice. Datorită compoziției speciale a proteinelor, formulele pe bază de lapte de capră sunt ușor de digerat și respectă cele mai înalte standarde de calitate bazate pe cele mai recente descoperiri ale științei nutriționale.
Cei de la Töpfer sunt pionieri ai formulelor de lapte cu adaos probiotic și efect bifidogenic. În ultimii 50 de ani, au dezvoltat un complex unic, brevetat pentru tehnologie, ce conține 4 specii de Bifidobacterii, prezente în mod normal în flora intestinală a bebelușilor sănătoși, care asigură un număr constant de probiotice vii și care susține funcționarea normală a sistemului imunitar și a tractului digestiv al copilului.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni de viață. În cazul în care alăptarea nu este posibilă, iar în familie există teren alergic, o formulă hipoalergenică (HA) pentru sugari poate contribui la prevenirea alergiilor.
Nu se oferă lapte de vacă sau capră ca atare copiilor sub un an, decât în preparate. Laptele matern și formulele de lapte sunt singurele tipuri de lapte permise în primele șase luni de viață ale copilului, pentru o dezvoltare armonioasă. (7)
Foto: iStock
Surse:
(1) https://www.researchgate.net/publication/312429484_Review_on_Goat_Milk_Composition_and_its_Nutritive_Value
(2) https://culturesforhealth.com/blogs/learn/general-differences-cow-milk-goat-milk
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/296564#nutritional_content
(4) https://healthfully.com/370707-casein-and-lactose.html
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/symptoms-causes/syc-20375101
(6) https://formuland.com/blogs/news/the-benefits-of-using-goat-milk-formula-for-your-baby?fbclid=IwAR2rweeO4bKEyUz2goMmRWkJ4kmMECQb6AR9HRq2qUtLu8sgWENdM3g2tx0
(7) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/formula-feeding/Pages/Why-Formula-Instead-of-Cows-Milk.aspx
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…