Laringita virală – cauze, simptome, tratament. Când trebuie să ajungi la medic? Laringita virală este o boală ce afectează mai ales copiii de vârstă preșcolară, însă, nimeni nu este ferit de laringita virală.
Cuprins:
Cauzele laringitei acute sunt reprezentate de infecția virală a laringelui, ce poate fi izolată sau poate însoți o rinită, faringită sau traheită la nivelul gâtului. De asemenea, bolile infecțioase, cum ar fi răcelile obișnuite, rujeola, tusea convulsivă și scarlatina pot declanșa laringita.
La început, boala se manifestă prin senzații neplăcute de arsură la nivelul gâtului și esofagului, dar fără o stare generală proastă. În următoarea etapă apare o tuse convulsivă și obositoare, durere de cap şi dificultate la înghițire. Mai mult decât atât, vocea răgușită dispare, transformându-se în șoaptă, ca mai apoi tusea să se transforme întru-una productivă, cu expectorație, uneori chiar purulentă.
Laringita acută este o inflamație și o îngustare a căilor aeriene foarte frecventa la copiii mai mici de 5 ani, la care pot antrena o jenă respiratorie sau o asfixie prin obstrucție. În cazul adulţilor, boala este mai puțin gravă, datorită faptului că au căile aeriene prea largi pentru a putea fi obstrucționate.
Laringita este considerată o boală frecventă în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 luni și șapte ani. Boala este însoțită de:
În cazurile mai grave, cele de mai sus pot fi însoțite de:
Copiii care frecventează grădinițele și școlile sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire, mai ales dacă încăperile nu sunt foarte bine aerisite. Un singur copil bolnav poate infecta un grup foarte mare de alți copii, mai ales atunci când aceștia stau în aceeași încăpere multă vreme.
Diagnosticul laringitei acute este de obicei clinic, bazat pe simptomatologia specifică. De multe ori, anamneza împreună cu simptomele şi examenul clinic ORL sunt de ajuns pentru un diagnostic de laringită acută. Deseori e necesar un exudat faringian pentru a verifica prezența unei eventuale infecții virale, bacteriene sau fungice.
Tratamentul corect poate fi stabilit doar de medicul ORL-ist, după un consult complet. Atunci când vine vorba de laringită de infecție virală, schema de tratament va conține, pe lângă medicamente, și recomandare către repaus vocal și o dietă bogata în lichide (apă, ceaiuri, supe).
Din fericire, în cazul în care nu apar complicații, după două săptămâni nu ar trebui să mai existe niciun simptom al laringitei la copii.
Deoarece laringita este adesea cauzată de o infecție virală comună, cum ar fi o răceala sau o gripă, nu este întotdeauna posibilă prevenirea acesteia, însă, poți reduce riscul de apariție a afecțiunii astfel:
De cele mai multe ori, laringita va trece în cel mult două săptămâni, așadar încercați să nu vă faceți griji inutile, ci să îl hidradați foarte bine pe cel mic, să îi asigurați o cameră aerisită frecvent și multă, multă răbdare. Cu toții știm că atunci când copiii au o problemă medicală, oricât de mică ar fi ea, sunt mult mai iritați și plângăcioși.
Vezi și: Durerile musculare la copii – cauze și simptome. Când devin îngrijorătoare | Demamici.ro
Vezi și: Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care indică o lovitură gravă la cap | Demamici.ro
Sursa foto: Pexels.com
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…