Lavajul nazal la copii este o soluție bună, cu riscuri minime, pentru îndepărtarea mucozităților copiilor mici. Într-o postare pe acest subiect, Dr. Mihai Craiu a adus argumente în favoarea lavajului nazal pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.
Cuprins:
„Ce poate fi făcut, fără frică, în fața unui copil mic, răcit, care are mult mucus, dar nu știe să sufle nasul sau să expectoreze?
De obicei, în România, un astfel de copil bolnav primește diverse siropuri expectorante / antitusive sau face aerosoli cu ajutorul unui aparat de nebulizat. Abordarea poate fi utilă la un copil mai mare, care știe și poate să expectoreze… Sau la boli bine definite, cum ar fi diskinezia ciliară primară sau fibroza chistică, boli în care medicația nebulizată și fizioterapia respiratorie au un rol central.
Ambele strategii pot fi inutile și chiar periculoase dacă sunt folosite intempestiv la copiii cu vârstă sub 3 ani.
Pentru a vă răspunde singuri la dilema „cum scăpăm de mucusul aflat în nasul copilului răcit?” vă rog să faceți un exercițiu de imaginație…
Cum credeți că putem scăpa mai ușor de mizerie când am scăpat pe jos conținutul unei farfurii cu piftie? Folosind aspiratorul sau spălând cu furtunul de apă?!
Asta ca să nu mai zic de riscul de a aspira, odată cu piftia, și bucăți din carpetă, dacă folosim un aspirator foarte puternic și apăsăm bine😊 La fel este și cu mucoasa nazală…
Revenind la spălatul cu apă… Soluția rezonabilă, cu riscuri minime, este lavajul nazal. Este plin internetul de filme cu testimoniale ale unor părinți sau de materiale profesionale, postate de clinici de pediatrie sau de fizioterapie respiratorie.”, se arată în postarea medicului pediatru Mihai Craiu.
Lavajul nazal este o procedură medicală care constă în spălarea căilor nazale cu scopul eliminării mucusului și a decongestionării nazale. Copilul trebuie să fie cooperant și să fie ținut înclinat către în față la 30 de grade. Copilul trebuie ținut ușor, fără presiune, cu capul înclinat. Se introduce soluția (de regulă ser fiziologic) în fiecare nară până la eliminarea completă a mucozităților. Lichidul, împreună cu mucozitățile vor ieși pe nara cealaltă. Metoda este recomandată copiilor mai mari de 6 luni (1).
Anatomic: Chiar dacă nările noastre sunt parțial separate de un perete (sept), lichidul poate trece de acesta. Așadar, atunci când irigăm, soluția intră pe o nară, merge prin spatele septului nazal și iese prin cealaltă nară. Această metodă permite o curățare în profunzime și asigură decongestionarea imediată. Lucrurile sunt cu atât mai eficiente, cu cât copilul este mic și nu reușește să-și sufle nasul singur.
Lichidul introdus în nas curăță mucozitățile, inclusiv „mucii din spate”, alergenii, dar și alte rămășițe „blocate” în căile nazale. Serul fiziologic, fiind din abundență, are mai mari șanse să curețe mai bine căile nazale decât un spray nazal (2).
Dacă vreți să încercați lavajul nazal, iată câteva sfaturi practice:
Nu ar trebui să facă lavaj nazal persoanele care (3):
Surse:
(1) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32891588/#:~:text=Nasal%20irrigation%20is%20performed%20on,turned%20away%20from%20the%20practitioner.
(2) – https://www.thepediatricianmom.com/blog/nasal-irrigation-in-kids?fbclid=IwAR2tW6iZLudncOhYNV_fhIL9QHzRHjtv1Kkn48nJ7NkSi7v3ed-KKa83d8k
(3) – https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24286-nasal-irrigation
Sursă foto: istock
Vezi și: Nasul infundat la bebelusi. Cum il poti ajuta sa respire mai bine | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…