Legea alăptatului în public, adoptată! Sancțiuni de până la 2000 de lei pentru cei care discriminează mamele care alăptează în public. Camera Deputaților a votat joi, 03.06.2021, proiectul de lege care prevede sancționarea persoanelor care discriminează femeile care alăptează în public. Cu 279 de voturi „pentru” și o abținere, proiectul de lege privind alăptarea în spațiile publice reglementează măsurile privind discriminarea mamelor care alăptează, precum și combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.
În proiect este specificat faptul că evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care alăptează, interzicerea, în orice mod, a alăptării în spațiile publice a unui copil, precum și refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei (dacă fapta este săvârșită de o persoană fizică) sau de la 1000 la 2000 de lei (dacă fapta este săvârșită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului).
Senatul, în calitate de primă Camera sesizată, a adoptat proiectul de lege, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.
Oana Țoiu: „Adevărul este că nu cred că aș fi azi în conducerea USR PLUS, cu șansa de a fi primit încrederea a peste 1000 de delegați, prin vot direct, și a peste trei sferturi din filialele din țară prin președinții și coordonatori regionali, dacă nu aș fi putut fi la ședințe și grupuri de lucru alături de fetița mea, la acea vreme bebeluș, cu libertatea de a o hrăni când îi era foame.
Știu, politician cu bebeluș la brâu nu e ceva obișnuit în România, din moment ce și politicienii femei sunt minoritate (sub 5% din primari, sub 20% din Parlament), dar nu aveam încotro, altfel ar fi trebuit să aleg între ea și politică. Nu m-a dat nimeni afară niciodată, ba din contră, comunitatea colegilor din PLUS a fost un spațiu minunat de acomodare a acestei realități. Știu și că va fi poate controversat că scriu despre asta dar lucrurile rămân tabu atâta vreme cât le lăsăm să fie așa.
Nu toate mamele de bebeluși construiesc partide. Unele construiesc organizații non guvernamentale, afaceri, inițiative de cartier, cariere sau pur și simplu își cresc frumos copiii alegând să și iasă din casă la plimbare cu ei. Nu toate mamele alăptează. Nu toate mamele sunt de același fel.
Dar TOATE mamele de bebeluși au dreptul să trăiască asta cum cred ele, cum au nevoie bebelușii lor, ele și familiile lor, fără piedici și fără ca cineva să aibă dreptul să le dea afară din spații publice.”
Alina Gorghiu: „Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.
Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei.
Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate.
Numai prin #legisănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială.”
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…