Legea care instituie dreptul părinților de a-și lua concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav a fost semnată de președintele României, Klaus Iohannis.
Cuprins:
Astfel, părinții vor putea sta acasă cu copilul bolnav fără să își mai facă griji pentru serviciu. Acest tip de concendiu poate fi luat de părinți până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 12 ani.
„Art. 26. – (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.”, arată proiectul de lege.
Legea modifică articolul 26 alineatul 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind extinsă vârsta, de la 7 ani la 12 ani, până la care se pot acorda concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav.
Indemnizațiile acordate salariaților pentru îngrijirea copilului bolnav se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale și de sănătate
Indemnizațiile acordate salariaților pentru îngrijirea copilului bolnav se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale și de sănătate, nu în limita a cinci zile de către angajator și restul din bugetul fondului, așa cum se întâmplă în cazul concediilor medicale pentru incapacitate de plată.
Mai exact, indemnizația în valoare de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni se plătește de către angajator, urmând că acesta să recupereze ulterior, la casa teritorială de asigurări sociale de care aparține, sumele achitate salariatului, arată avocat.net.
Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale.
Actele necesare pentru încadrarea copilului cu dizabilităţi în grad de handicap
Încadrarea în grad și tip de handicap se realizează în condițiile prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată.
Acte pentru încadrarea copilului în grad de handicap
- Copie dupa actul de identitate al copilului (certificat de naştere/carte de identitate)
- Copii dupa actele de identitate ale părinţilor/reprezentantului legal;
- Copie a documentului prin care se face dovada că persoana care depune cererea este reprezentantul legal al copilului (hotărâre a instanţei/hotărâre a comisiei pentru protecţia copilului);
- Ancheta socială de la Primărie;
- Fişa medicală sintetică de la medicul de familie sau medicul curant din unitatea specializată în îngrijiri paliative;
- Certificatul medical tip A5 de la medicul de specialitate;
- Copii ale documentelor medicale adiţionale la certificatul medical de tip A5 (scrisoare medicală, bilete de externare);
- Fişa de evaluare psihologică de la psihologul atestat în psihologie clinică (atunci când e cazul);
- Fişa psihopedagogică;
- O copie a certificatului de încadrare în grad de handicap în vigoare (la reevaluare);
- O copie a certificatului de orientare şcolară şi profesională în vigoare (atunci când e cazul);