Lista școlilor închise în România din cauza vremii nefavorabile. Peste 600 de școli din 8 județe sunt închise marți dimineață, anunță Ministerul Educației într-o informare de presă. În județul Iași, toate cele 600 de școli au cursurile suspendate, iar în restul județelor este vorba doar de câteva școli. Lista o găsiți în articol. Situația va fi actualizată pe măsură ce autoritățile vor comunica informații noi.
Cuprins:
Marți dimineață, la ora 9, potrivit situației transmise de Ministerul Educației, sunt închise școli din 9 județe. Sunt 600 de școli în Iași și alte 29 din celelalte județe. “Conform informărilor primite din teritoriu până în acest moment, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, astăzi, 9 ianuarie, este suspendată activitatea cu prezență fizică în unități de învățământ din mai multe județe:
Lista școlilor închise în România din cauza vremii nefavorabile
- Bacău: 3 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
- Botoșani: 4 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
- Brăila: 6 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
- Buzău: 2 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
- Galați: 7 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
- Iași: toate unitățile de învățământ, prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
- Neamț: 6 unități de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității
- Suceava: o unitate de învățământ, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității.
Lista școlilor închise în România din cauza vremii nefavorabile. Școlile vor informa părinții să nu trimită copiii la școală dacă au dureri în gât, nas înfundat și febră
Ministerul Sănătății recomandă la începtul Modului 3 de școală informarea perioadică a părinților, de către școală, de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât. Instituția transmite un set de recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respiratorii, la reluarea cursurilor școlare în care a inclus și un sfat pentru cadrele didactice – profesorii cu simptome respiratorii vor evita intrarea în colectivitate.
Potrivit Spitalului Militar Central, simptomele generale în viroza respitatorie sunt în principal: nas infundat, usturime în gât și febră.
Lista școlilor închise în România din cauza vremii nefavorabile
Diferența între răceală și gripă a fost explicată dr. Ioana Ștefănescu, șefa Secției Pneumologie din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”:
„Perioada anului si conditiile meteorologice specifice pot influenta semnificativ tipurile de afectiuni care pot aparea. Astfel, o simplă răceala se va manifesta pe parcursul intregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult în perioada de iarna, noiembrie-februarie, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruște de temperatură și virusurilor gripale. Virozele respiratorii se transmit in special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminata, asadar sunt prezente tot timpul anului si depind foarte mult de abilitatea individuala a organismului de a se apara in fata agentilor patogeni“.
Redăm recomandările Ministerului Sănătății:
„Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece și pot afecta colectivitățile în care copiii și cadrele didactice desfășoară cursurile școlare/preșcolare.
Lista școlilor închise în România din cauza vremii nefavorabile. Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau a spațiilor unde se desfășoară cursurile.
Reguli de igienă:
- igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
- igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
- igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;
- evitarea schimburilor de obiecte personale.
Lista școlilor închise în România din cauza vremii nefavorabile. Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii:
- informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât;
- personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
- realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).
- în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific.
Măsuri preventive specifice și de informare:
- vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ:
- derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.
Măsuri organizatorice și logistice:
- afișarea în clase/ locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalitățile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii;
- asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă”.