Lista vaccinurilor opționale în România. Deși opționale, importanța lor este la fel de mare ca și a celor obligatorii, însă rămâne la latitudinea părinților dacă aleg să-și vaccineze sau nu copiii, având în vedere că nu sunt decontate.
Cuprins:
Lista vaccinurilor opționale în România. Vaccinurile opționale, asemenea oricărui tip de vaccin, sunt preparate microbiologice care conțin microorganisme inerte, o bacterie sau un virus, și care au rolul de a imuniza organismul prin declanșarea răspunsului imun. Practic, microorganismul din vaccin își pierde puterea patogenă și își păstrează doar calitatea protectoare, astfel încât, în momentul în care persoana vaccinată intră în contact cu boala, să o recunoască și să o anihileze, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Vaccinurile opționale au rolul de a imuniza organismul în fața anumitor agenți patogeni considerați cu grad mare de risc pentru populație. Vaccinurile opționale reprezintă principala metodă de prevenție a unor boli de natură infecțioasă și a epidemiilor.
Vaccinurile opționale trebuie achiziționate separat și mers cu ele la medic pentru a fi administrate. Lista vaccinurilor opționale în 2022 cuprinde:
– Vaccinul Rotaviral. Vaccinul Rotaviral se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.
– Vaccinul Antivaricela. Vaccinul Varicelic se administrează în două doze, injectabil, subcutanat, la distanță de 6 săptămâni. Este recomandat adulților și copiilor începând cu vârsta de 9 luni.
– Vaccinul Meningococic A+C. Vaccinul Meningococic, în funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
– Vaccinul Hepatitic A. Vaccinul împotriva hepatitei A se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 – 12 luni.
– Vaccinul anti-HPV. Vaccinul anti-HPV bivalent, tetravalent și nonavalent se administrează intramuscular, în 2 sau 3 doze, tinerelor cu vârsta între 9 și 26 de ani, însă se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului, conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Rotavirusul este responsabil de apariția gastroenteritei, o inflamație a intestinelor care provoacă diareea și vărsăturile la sugari și la copiii cu vârsta de până la doi ani. Există mai multe tipuri de rotavirus, iar copiii care nu sunt vaccinați fac cel puțin un episod de infecție cu rotavirus până la vârsta de 5 ani. Vaccinul Rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus.
Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo- zosterian care provoacă erupții cutanate. Cei care nu sunt vaccinați împotriva varicelei ajung să facă boala în proporție de 90%. Vaccinul Varicelic este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva varicelei, conform Ministerului Sănătății.
Meningita este o boală extrem de gravă cauzată de mai multe tipuri de virusuri meningococice care presupune infecția membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării. Fără tratament de urgență poate conduce la deces prin instalarea septicemiei. Vaccinul Meningococic previne infecția cu anumite tipuri de meningococ care cauzează meningita.
Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de boala mâinilor murdare, reprezintă infecția cu virusul hepatic A și este o boală foarte comună în rândul copiilor. Vaccinul Hepatitic A previne apariția hepatitei A.
Virusul HPV, Human Papiloma Virus, este cea mai cunoscută și răspândită infecție virală cu transmitere sexuală din lume. Conform studiilor, fiecare persoană activă sexual este la un moment dat infectată cu una dintre multiplele tulpine HPV, însă în anumite cazuri sistemul imunitar poate anihila virusul. HPV provoacă cancerul de col uterin și singura metodă eficientă de prevenție este vaccinul anti-HPV care, totodată, protejează împotriva anumitor forme de cancer laringian, cancer vulvar, vaginal, penian sau anal.
Vezi și: Calendarul național de vaccinare pentru copii și vaccinurile opționale | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…