Lulu și Nana, primele fetițe gemene modificate genetic. Un cercetător chinez a stârnit nenumărate controverse la nivel mondial după ce, în 2018, a anunțat naștere a două fetițe, numite simbolic Lulu si Nana, care au fost editate genetic.
He Jiankui a folosit tehnologia CRISPR-Cas9 pentru a edita gena umană CCR5 cu scopul de a crea o mutație naturală numită CCR5-Δ32.
Omul de știință, absolvent la prestigioasa universitate Stanford, și-a propus să editeze genetic ADN-ul unor embrioni cu scopul de a-i feri de anumite boli. Editarea genetică este interzisă prin lege în foarte multe țări.
În prezent, oamenii de știință pot exersa editarea genetică în laborator, pe embrionii pierduți în timpul fertilizarii in vitro, însă după experiment aceștia trebuie eliminați astfel încât să nu ducă la nașterea unui copil.
He Jiankui a ignorat consecințele legale și a adus pe lume două fetițe gemene: Lulu și Nana cărora le-a înlăturat gena CCR5. Scopul a fost ca cele două să nu poată contracta virusul HIV, chiar dacă ar fi fost expuse la el.
Omul de știință chinez a menționat că intenția lui nu este să creeze bebeluși cu o anumită culoare a ochilor sau mai inteligeți, ci să îi ferească de boli.
„Înțeleg că munca mea este controversată, dar cred că familiile au nevoie de această tehnologie și sunt dispus să primesc criticile.”, declara He Jiankui, în urmă cu câțiva ani.
Citeste si: Sarcina oprita din evolutie din cauza anomaliilor genetice | Demamici.ro
Cercetătorii din întreaga lume au catalogat experimentul chinezului drept un act monstruos întrucât efectele pe termen lung ale editării genetice nu se cunosc încă.
Așadar, fetițele care au venit pe lume după ce li s-a modificat ADN-ul sunt supuse unor riscuri foarte mari. Xinzhu ‘April’ Wei și Rasmus Nielsen de la „University of California” au întreprins un studiu în urma căruia a reieșit că indivizii cu această mutație CCR5-Δ32 au cu 21% mai multe șanse să moară mai devreme: între 41 și 78 de ani.
Au existat speculații conform cărora memoria și cogniția gemenelor au fost îmbunătățite ca rezultat al editării genetice.
„Modificarea genetică este în continuare în faza de experiment și este asociată cu mutații, capabile să ducă la probleme genetice la începutul și la finalul vieții, inclusiv la dezvoltarea cancerului. Acest experiment a expus copii sănătoși la editarea genetică fără niciun beneficiu real”.
He Jiankui a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Cercetătorii se tem că Lulu și Nana, copiii care au venit pe lume în octombrie 2018, ar putea să ducă mai departe genele cu mutații, iar efectele acestui lucru nu pot fi anticipate. Munca sa controversată i-a adus omului de știință porecla de „ Frankenstein chinez”.
„Bebeluși sănătoși au fost folosiți asemenea unor porcușori de guinea.”
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…