Viața de familie

Totul despre luna tatălui din concediul de creștere copil. Acte necesare și condiții de acordare | Demamici.ro

Luna tatălui din concediul de creștere copil. De regulă, mama stă mai mult în concediu creștere copil, dar e bine de știut că și tatăl poate să aibă acest job full time timp de minimum o lună. Iată ce informații ar trebui să cunoașteți amândoi despre luna tatalui, dar și despre stimulentul de insertie.

Luna tatălui din concediul de creștere copil. Prevederi noi pentru stimulentul de inserție

Până în luna mai 2021, condiția pentru a primi stimulent de inserție era să te întorci la job sau să realizezi venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani, respectiv 3 ani – în cazul copilului cu handicap, conform OUG 111/2010.

Dar a fost adoptată HG 536/2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Astfel, părinţii care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creştere a copilului, adică după vârsta de doi ani, respectiv trei ani, a juniorului cu dizabilități primesc stimulent de inserție în valoarea de 650 de lei.

Chiar dacă există modificări privind stimulentul de inserție, prevederile privind luna tatălui nu au fost modificate, astfel că mama urmează să primească indemnizația pentru creșterea copilului doar timp de 1 an si 11 luni, iar tatăl urmează să primească indemnizația pentru creșterea copilului pentru 1 lună, conform dgaspc.ro.

Recomandarea este ca în cazul în care mama nu dorește să se întoarcă la muncă/ să își reia activitatea, tatăl să solicite minimum o lună de concediu pentru creșterea copilului și apoi să formuleze cererea pentru acordarea stimulentului de inserție.

Luna tatălui din concediul de creștere copil. Documente pentru a obține indemnizația

Pentru a opta pentru luna tatalui este important să te asiguri că ai realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni, anterioare cererii. Tot ceea ce trebuie să faci este să mergi cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care vrei să începi concediul, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparții și să depui următoarele documente:

– Cărțile de identitate ale părinților (copie și original)
– Certificatul de naștere al copilului (original + copie)
– Certificatul de căsătorie (original + copie)
– Adeverința tip (Anexa 2) – se descarcă de pe site-ul DGASP
– Decizia de suspendare a contractului de muncă, în original sau conform cu originalul, de la locul de muncă
– Extrasul de cont (cu ștampilă și semnătura băncii)
– Cererea tip
– Dosar cu șină

Conform OUG 111/2010, art. 12, pct. 7, mama nu va primi indemnizația de creștere a copilului și nici stimulentul de inserție cât timp tatăl este în concediu pentru creșterea copilului. Logica e ca statul nu plătește și indemnizație și stimulent în același timp.

Condițiile în care tatăl nu poate beneficia de indemnizatie crestere copil

-tatăl nu a realizat venituri impozabile în urma cu 12 luni de la data respectivă
– familia este monoparentală
– tatal nu lucrează în România

Luna tatălui din concediul de creștere copil. Tatăl nu optează pentru luna lui. Ce alternative are mama

Conform, OUG 111/2010 actualizată în 2018, în situația în care persoana prevazută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. Așadar mama are următoarele opțiuni în luna tatălui. Se poate întoarce la job înainte ca cel mic să împlinească 2 ani pentru realizarea de venituri supuse impozitului și pentru a beneficia de stimulent de inserție, conform dgaspc.ro.

O altă opțiune este să mai stea o lună acasă cu bebe în concediu fără plată. Cererea pentru concediul fără plată se depune la angajator. Este important de știut că acest concediu fără plată constituie perioada asimilată în cele 12 luni necesare pentru cotizare în situația în care mai apare un copil.

Luna tatălui din concediul de creștere copil. Întrebări frecvente:

Care este valoarea indemnizației în luna tatălui?

Cât timp stă acasă, tatăl primește indemnizație în valoare de 85% din veniturile nete obținute în cele 12 luni care se iau în calcul.

Trebuie să mă întorc la serviciu înainte ca juniorul să împlinească un an. Daca tatăl nu își ia luna, voi primi stimulent? Ce se întâmplă dacă își ia luna lui?

Dacă te întorci la serviciu mai devreme ca juniorul să împlinească doi ani, iar tatăl nu își ia concediu de creștere copil în luna sa, vei primi stimulent de inserție și pe luna respectivă. Dacă alege să-și ia luna, atunci nu vei primi stimulent.

Există posibilitatea ca tatăl să stea mai mult de o lună în CIC (concediu de îngrijire copil)?

Tatăl poate sta minimum o lună, maximum 23 de luni. De exemplu, dacă mama se întoarce la 1 an și 9 luni, tatăl poate sta maximum 3 luni. În acest timp tatăl primește indemnizatie (85 % din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului), iar mama nu primește stimulent. Cert e că statutul nu plătește și indemnizație și stimulent în aceeași lună.

Luna tatalui trebuie să înceapă fix din ziua în care mama își reia activitatea sau poate fi luată oricând cu maximum 30 zile înainte de 2 ani?

Luna tatalui poate fi luată oricând înainte de a împlini copilul 2 ani, condiția fiind să depună actele cu minimum 30 de zile la Direcția de Asistență Socială. Nu este condiționată de ziua în care mama se întoarce la serviciu.

Ce se întâmplă cu indemnizația dacă tatăl are venituri în altă țară?

Conform OUG 111/2010, tatăl se va supune legilor din tara unde plătește impozit și va beneficia de ce oferă statul respectiv.

Vezi și: Mi-au greșit calculul la indemnizația de creștere copil! Ce e de făcut pas cu pas | Demamici.ro

Vezi și: Cum se calculează indemnizația de creștere copil pentru veniturile din drepturi de autor în 2022 | Demamici.ro

Vezi și: Pensia alimentară 2022 – Condiții, mod de calcul și sancțiuni pentru neplată | Demamici.ro

Share

Articole recente

Start CampioMATE 2025: înscrierile în Campionatul de matematică pe echipe au început | Demamici.ro

Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…

4 zile

Importanța educației civice în școli. De la ce vârstă ar trebui să începem să le explicăm copiilor despre politică? | Demamici.ro

Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…

6 zile

Dobândirea unei pronunții autentice în engleză, facilitată de Novakid World Kids Academy de la vârste fragede (P) | Demamici.ro

Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…

o săptămână

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

2 săptămâni

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

o lună