„Luna tatălui” s-a dublat oficial. De când intră în vigoare și pentru cine. Indemnizația se va plăti cu două luni mai puțin.
Cuprins:
„Luna tatălui”, cum este cunoscută perioada din interiorul concediului de creștere a copilului (CCC), în care tatăl poate sta acasă cu copilul, în timp ce mama se întoarce la muncă, s-a dublat. Dacă celălalt părinte decât cel aflat în concediu nu vrea să rămână acasă cu copilul, plata indemnizației nu se va face în ultimele două luni până la perioadă maximă disponibilă de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu dizabilități.
OUG 164/2022, care a modificat OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor odată cu publicarea HG nr. 865/2023 în Monitorul Oficial (19 septembrie 2023), aduce schimbări, printre altele, legate și de „luna tatălui”.
Ordonanța stabilește că perioada totală din concediul de creștere a copilului care este alocată persoanei care nu a solicitat acest drept crește la cel puțin două luni, față de cel puțin o lună. Astfel, „luna” tatălui se transformă în „cele două luni ale tatălui” (sau ale mamei, dacă tatăl e cel care intră în concediu de creștere).
În același timp, dacă tatăl nu solicită dreptul la concediul care i se cuvine, respectiv cele cel puțin două luni, mama nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul tatălui, adică de acele două luni (sau invers, dacă tatăl e cel care intră în concediul de creștere inițial). Mai exact, dacă celălalt părinte nu intră în CCC, indiferent că vorbim despre tatăl sau mama copilului, indemnizația aferentă va fi acordată doar până la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap.
Până acum, în cazul în care celălalt părinte nu își „revendica” luna lui din CCC, indemnizația se reducea cu o lună. Părintele care și-a luat CCC rămânea în continuare în concediu și cu contractul de muncă suspendat/ activitatea întreruptă, însă pe ultima lună de concediu de creștere nu i se plătea indemnizația.
Pe de altă parte, în situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere sau familia este monoparentală, mama depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci.
Conform OUG 111/2011, normele de aplicare rămân neschimbate, respectiv luna celuilalt părinte rămâne tot 1 lună.
Normele pentru HG 865 (2 luni pentru luna celuilalt părinte) se vor aplica pentru dosarele noi care au intrat în primării după data de 19.09.2023. Prin urmare, toți cei care depun dosarul după data publicării 19.09.2023 se supun noilor reguli cu 2 luni ale tatălui.
Pentru a opta pentru „luna tatalui” este important să te asiguri că ai realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni, anterioare cererii. Din 2023, angajatorii trebuie informați despre intrarea în CCC cu cel puțin zece zile înainte de începerea efectivă a acestuia. Aceasta se face printr-o cerere specială cu privire la perioada preconizată de concediu de creștere.
Următorul pas este să mergi cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care vrei să începi concediul la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparții și să depui următoarele documente:
Conform, OUG 164/2022, în situația în care părintele prevăzut la lit. a) nu solicită acordarea concediului pentru creșterea copilului pentru cel puțin 2 luni, deși îndeplinește cerințele prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia.
Așadar mama are următoarele opțiuni în „luna tatălui”. Se poate întoarce la job cu două luni înainte ca juniorul/ junioara să împlinească 2 ani pentru realizarea de venituri supuse impozitului și pentru a beneficia ulterior de stimulent de inserție. O altă opțiune este să mai stea două luni acasă cu bebe în concediu fără plată. Cererea pentru concediul fără plată se depune la angajator. Este important de știut că acest concediu fără plată constituie perioada asimilată în cele 12 luni necesare pentru cotizare în situația în care mai apare un copil.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…