Mama chiar stie ce-i mai bine pentru copilul ei, intuitiv? O mama nu suporta sa-si auda puiul plangand neconsolat mult timp. Lacrimile si sunetele inalte scoase de bebelusul ei ii creeaza o stare de neliniste, disperare si dorinta de a-si strange imediat copilul la piept pentru a-l linisti. Este ceva cat se poate de normal, sustin cercatatorii.
Plansul copilului activeaza o anumita zona din creierul mamei care o face sa reactioneze imediat in momentul in care bebelusul ii solicita prezenta. Asadar, mamicilor, nu va suparati pe tatii care nu sunt la fel de prompti ca si voi in linistirea micutilor.
Mamicile simt ce este mai bine pentru copilasii lor? Instinctul matern este rezultatul actiunii hormonilor asupra comportamentului nostru.
Un studiu a demonstrat faptul ca fetitele tind sa-si imite mamicile in ceea ce priveste comportamentul matern inca de la 2 anisori, pe cand baietii nu fac asta. Asadar, instinctul matern are de-a face cu bagajul genetic.
Mai mult decat atat, chimia isi spune cuvantul. In momentul in care femeia devine mama, secretia de oxitocina (hormonul fericirii si atasamentului) creste semnificativ.
Mama chiar stie ce-i mai bine pentru copilul ei, intuitiv?
Aceasta substanta te inunda in momentul in care iti privesti copilasul, ii atingi pielea, il hranesti si asa mai departe. Hormonul are un rol esential in crearea legaturii mama-copil. Oxitocina este un hormon mai puternic decat un drog. Oficial, il numim dragoste 🙂 .
Cat despre intuitia materna, putem spune ca ea exista, cu siguranta. O mama stie si simte cand ceva nu este in regula cu copilul ei, dar nu din cauza unui fenomen paranormal, ci datorita timpului indelungat pe care o mama il petrece cu copilul ei.
Astfel se face ca ea ajunge sa-l cunoasca cel mai bine si identifica cu mai multa usurinta modificarile de comportament sau dispozitie ale micutului.
Existenta instinctului matern natural este indubitabila. El exista la toate speciile si datorita lui mamele isi protejeaza, ingrijesc si hranesc puii.
Foto: Julie Johnson
Citeste si: