La doar o zi dupa ce i-au sarbatorit primele cinci luni din viata, un bebelus a inregistrat o febra de 39 de grade Celsius.
„Este infricosator! Vezi ce-ti arata termometrul si iti zici <Ok, este chiar mare temperatura>”. La scurt timp dupa, o eruptie i-a acoperit tot corpul, din cap pana-n picioare.
„Era peste tot pe fata lui. Pe toata partea din spatele gatului. Era foarte rosu si patat. Era totul alarmant,” a spus Blum, care locuieste in California.
Diagnosticul: pojar. Precum alti 92 de copii infectati cu rujeola in Statele Unite ale Americii, Walter Blum era considerat prea tanar pentru a fi vaccinat impotriva virusului extrem de contagios, care poate fi prevenit cu ajutorul acestui vaccin.
Ca toti bebelusii, se baza pe restul societatii pentru a se vaccina. „Este extrem de trista situatia, insa comunitatea a reusit sa ne dezamageasca” a mai spus Blum.
Doctorul Robert Redfiel, directorul Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, a discutat cu reporterii CNN si a fost de acord cu parerea mamicii: „Atunci cand te vaccinezi, ii protejezi si pe cei din jurul tau care prezinta riscul de a face complicatii”.
Pana acum au fost inregistrate 704 cazuri de rujeola la nivel national. 71 % (503) dintre pacientii din SUA nu s-au vaccinat in acest an, 11% (76) au fost vaccinati cu cel putin una dintre dozele recomandate, iar pentru 18% (125) nu se stie daca s-au vaccinat sau nu.
Dintre cei infectati anul acesta, 25 de copii au fost mai mici de sase luni, 68 erau intre 6 si 11 luni, iar 167 intre 16 luni si 4 ani. In Statele Unite s-a atins cel mai mare numar de cazuri de rujeola intr-un singur an de cand boala a fost declarata eliminata in 2000. Eliminarea se produce atunci cand transmiterea pe tot parcursul anului a unei boli este intrerupta.
„Cresterea activitatii globale a rujeolei prezinta un risc pentru eliminarea din SUA, in special atunci cand calatorii nevaccinati aduc rujeola din alte tari si se intorc in comunitati cu rate scazute de vaccinare”, a fost declarat intr-un raport publicat luni de CDC care detaliaza cazurile de boala raportate in acest an.
Focarul din New York a inceput in octombrie, iar acum este cel mai longeviv focar din Statele Unite din 2000 si pana-n prezent. In total, peste 600 de cazuri au fost raportate din octombrie, mai ales in cartierele evreiesti. Totul a inceput atunci cand un copil nevaccinat a vizitat Israelul, s-a intors infectat, apoi a dat boala si altor copii, potrivit oficialilor de sanatate din New York.
„La nivel mondial, se estimeaza ca 7 milioane de cazuri de rujeola se produc anual, iar din 2016 incidenta rujeolei a crescut in cinci din cele sase regiuni ale Organizatiei Mondiale a Sanataii, contribuind la riscul permanent de importare a rujeolei in Statele Unite”, se arata in raport.
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…