Mama unui copil cu epilepsie, alungata de la Terapie Intensiva. Ancuta Raducanu si-a dus fiul de 7 ani la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti. Baietelul in varsta de 7 ani, diagnosticat cu sindrom Dravet (o forma de epilepsie), a facut o criza.
Cuprins:
Unul din 20.000 de copii este afectat de sindromul Dravet. Acesta debuteaza, de regula, in primul an de viata. Sindromul Dravet este o forma incurabila de epilepsie care pe langa crizele epileptice, extrem de greu de controlat, este insotita de tulburari de dezvoltate, intarzieri in achizitia limbajului, instabilitate la mers.
Medicii l-au internat pe copil la Terapie Intensiva, insa nu i-au permis mamei sa ramana alaturi de el. Ancuta Raducanu sustine ca si-a putut linisti fiul doar 15 minute.
Ancuta Raducanu, mama lui Cristian: „Mi-au spus că ce vrei, vrei să ţi-l legăm sau să ţi-l sedăm? Plângea foarte tare. M-am gândit la ce e mai rău. Să fiu lângă el, voiam să fiu lângă el în momentele alea, dar nu puteam. Mi-a zis că nu, că nu îi lasă şeful. Dacă nu îmi convine, să plec acasă cu el!”
Situatia a fost cu atat mai dureroasa pentru mama si pentru baietel, cu cat copilul era obisnuit sa stea in permanenta langa mama.
Reprezentantii unitatii sanitare sustin ca mama a fost lasata sa intre in salon in fiecare ora, dar ca nu i s-a putut permite sa ramana permanent intrucat acolo sunt internati copii in stare foarte grava carora li s-ar fi pus sanatatea in pericol.
Mama unui copil cu epilepsie, alungata de la Terapie Intensiva. Ce spune legea?
Potrivit legislatiei in vigoare, parintii au dreptul sa stea permanent langa copiii lor si in sectiile de Terapie Intensiva, daca solicita acest lucru, indiferent de varsta celor mici.
Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, potrivit observator.tv: „În cazul în care nu se permite accesul permanent, părinţii pot să reclame acest lucru managerului unităţii sanitare.
Dacă nici la managerul unităţii nu găsesc deschidere, atunci pot să reclame direcţiilor de sănătate publică care pot trimite inspectorii sanitari să verifice ceea ce s-a întâmplat şi să aplice amenzi.”
Se pare ca restrictiile cu privire la prezenta parintilor in sectiile de Terapie Intensiva nu sunt aplicate si in alte spitale din Bucuresti.
Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de Terapie Intensiva nou-nascuti, spitalul Marie Curie, sustine ca prezenta parintilor este esentiala pentru copiii aflati in suferinta: „Sunt studii foarte multe care demonstrează că prezenţa părinţilor lângă copil înseamnă mult pentru dezvoltarea neurologică a acestor copii. Prezenţa părinţilor trebuie să înţelegem nu creşte rata infecţiilor.”
Legislatia in vigoare prevede urmatoarele:
În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.
În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/ coordonatorului de compartiment.
Pe cale de consecință, încălcarea Ordinului 1284/2012 se pedepsește conform legii.