Mamele aflate in concediu de crestere copil vor putea sa castige mai multi bani – propunere legislativa | Demamici.ro

Femeile aflate in concediu de crestere copil (CCC) vor putea sa-si suplimenteze veniturile ingrijind, pe langa copilul propriu, si un alt copil. Proiectul legislativ este dezbatut de senatori si presupune completarea legii nr. 167 din 2014 privind exercitarea profesiei de bona, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a intra in vigoare, propunerea trebuie sa fie adoptata de Parlament si semnata de presedinte. Legislatia actuala prevede ca o persoana poate lucra ca bona doar daca este angajata la o firma de bone acreditata sau pe cont propriu ca persoana fizica autorizata. Prin acest proiect normativ, o noua categorie de persoane ar putea exercita profesia de bone si anume mamele aflate in CCC.

Astfel, potrivit propunerii legislative, mamele „care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de creștere a copilului, conform legii, pot primi un copil în îngrijire, altul decât cel propriu/cei proprii, în calitate de bone”.

Mamele care vor lucra ca bone urmeaza sa primeasca de la stat o suma egala cu valoarea salariului minim pe economie. Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice urmeaza sa stabileasca si sa implementeze procedurile necesare pentru efectuarea platilor.

Pentru ca mama aflata in CCC sa poata fi platita pentru ingrijirea altui copil decat al ei, parintii care incredinteaza copilul mamei, spre ingrijire, trebuie sa dovedeasca ca sunt angajati printr-un document eliberat de angajator, potrivit avocat.net.

Initiatorii proiectului de lege vor trebui sa ia in calcul si o alta variabila si anume aceea ca o femeie aflata in CCC are limita in aceea ce priveste veniturile pe care le poate obtine intr-un an, simultan cu indemnizatia. Asadar, mamele care vor dori sa-si suplimenteze veniturile, fie o vor face pana vor atinge limita de 6250 de lei pe an, fie vor renunta la indemnizatia de crestere a copilului.

Propunerea legislativa nu se aplica inca. Pentru a intra in vigoare trebuie adoptata de ambele Camere ale Parlamentului, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

Share

Articole recente

Start CampioMATE 2025: înscrierile în Campionatul de matematică pe echipe au început | Demamici.ro

Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…

4 zile

Importanța educației civice în școli. De la ce vârstă ar trebui să începem să le explicăm copiilor despre politică? | Demamici.ro

Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…

6 zile

Dobândirea unei pronunții autentice în engleză, facilitată de Novakid World Kids Academy de la vârste fragede (P) | Demamici.ro

Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…

o săptămână

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

2 săptămâni

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

o lună