Tu - mamă și femeie

Mămicile care au născut purtând mască își împărtășesc poveștile | Demamici.ro

Mămicile care au născut purtând mască își împărtășesc poveștile. Pandemia de coronavirus nu dă semne că se va termina în perioada următoare, iar purtarea măștii de protecție a devenit una dintre principalele condiții de respectat în vederea prevenirii infectării cu temutul virus.

În presă au apărut nenumărate video-uri în care oamenii refuzau să poarte măști în magazinele alimentare. Am asistat cu toții, virtual, la revoltele declanșate de acest aspect. Dar acum, stăm și ne gândim. Dacă simți că e prea mult și prea greu pentru tine să porți mască timp de câteva zeci de minute, cât ești la cumpărături, cum se simt femeile care sunt nevoite să treacă printr-o naștere cu masca pe gură?

Mamele din Franța susțin că experiența de a-și aduce copiii pe lume în timp ce purtau măști le-a traumatizat, văzând-o ca pe o formă de maltratare.

„A fost oribil. Simțeam că mă sufoc. Nu ai cum să împingi și să respiri în acelați timp purtând mască!”

Elodie, în vârstă de 26 de ani își amintește cu groază nașterea fetiței la spitalul Metz în iunie 2020. A fost nevoită să poarte mască în permanență. „Când le-am spus doctorilor că nu pot respira mi-au spus: „Haide că poți. Poți s-o faci!” Înainte să împing ultima dată pur și simplu mi-am smuls masca de pe față pentru că pur și simplu nu mai puteam respira!”

În jur de 1000 de femei din Franța s-au alăturat unei mișcări online prin care solicită ca masca să fie înlăturată în timpul nașterilor. #StopMaskedChildbirth este hashtag-ul care încă din 8 septembrie 2020 este simbolul campaniei de înlăturare a acestei forme de violență obstetrică.

„Sunt femei care ne spun că plâng purtând mască, care ajung să vomite în mască și că astfel de condiții nu mai pot fi suportate. Multe mame ne-au spus că nu puteau împinge și au ajuns să-și aducă copiii pe lume cu ajutorul forcepsului sau prin cezariană din această cauză. Este scandalos!”, a declarat Sonia Bisch, fondatoarea campaniei, potrivit rfi.fr.

Mămicile care au născut purtând mască își împărtășesc poveștile

În Statele Unite ale Americii, gravidele trebuie să poarte mască inclusiv în timpul travaliului. Dacă o femeie aflată în chinurile facerii poate să suporte masca pe față în cele mai dureroase ore din existența ei, atunci nu ar trebui să devenim cu toții mai permisivi și să ne supunem regulilor?

Kristen Theriaul, o mamă care a trecut printr-un travaliu de 33 de ore purtând mască pe față și-a împărtășit povestea, dar și supărarea de a-i auzi pe alții plângându-se că trebuie să poarte mască în situații mult mai lejere, care nu necesită efort fizic și nici acoperirea gurii și a nasului un timp îndelungat.

Mamele Sarah Richard și Melissa Fairbanks au petrecut două zile în spital așteptând venirea pe lume a fetițelor concepute prin fertilizare in vitro. „A trebuit să port mască tot timpul și soția mea, aflată în travaliu, de asemenea. Fetița noastră s-a născut la 41 de săptămâni și o zi. Aveam programată inducerea nașterii la 41 și 3 zile. Soția avea făcut testul COVID pentru că așa cerea procedura. Era negativă”, a declarat soțul uneia dintre mame.

„Fetița noastră a venit pe lume cu două zile înainte de inducerea nașterii. Sarah a împins 3 ore și jumătate. Pentru că avea testul negativ, doctorii și asistentele i-au permis să-și scoată puțin masca la finalul expulziei pentru că era extenuată și simțea că nu mai are aer”, a adăugat bărbatul.

După naștere, ambele mame au fost nevoite să poarte maștile din nou, cu excepția momentelor în care mâncau.

Mămica Shazma Palliagath a empatizat cu povestea de mai sus: „Am nevoie de un tricou pe care să scrie: Am născut purtând mască. Unde e a ta?” Femeia și-a continuat declarația: „E dezamăgitor să vezi că tu te supui regulilor și vrei să încetinești răspândirea acestui virus, făcând un sacrificiu imens, acela de a purta mască în momentul în care naști, și sunt unele persoane care refuză să o poarte pentru 10 minute într-un magazin alimentar.”

Actualele recomandări ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA) sunt ca persoanele să-și acopere gura și nasul cu mască de protecție în public sau în situațiile în care distanțarea socială nu poate fi respectată. Purtarea măștii împiedică răspândirea bolii, inclusiv din partea celor care sunt asimptomatici și nu conștientizează că sunt infectați.

Vezi si: Pentru femeile care isi aduc pe lume copiii in timpul pandemiei: „Esti puternica, Super Mami!” | Demamici.ro

Vezi si: Marturia emotionanta a unei mame medic, implicata in lupta cu COVID-19: „M-a durut inima!” | Demamici.ro

Marturii ale mamelor care si-au adus copiii pe lume in timpul pandemiei de coronavirus

„Mi-am adus fetita pe lume pe 23.03.2020. Din fericire, partenerul meu a avut voie sa stea cu mine in timpul nasterii, insa apoi nu am avut voie la nicio vizita. Nu am avut parte de niciun ajutor cu nou-nascutul.

A fost foarte greu, dar inteleg de ce s-au luat toate masurile astea si sunt de acord cu ele. Indiferent de situatie, a fost cea mai frumoasa experienta. Acum sunt acasa, impreuna cu bebelusa mea sanatoasa. Felicitari, mamicilor!”

„Am 32 de saptamani si am mici atacuri de panica in fiecare zi. Incerc din rasputeri sa fiu puternica si aveam nevoie de postarea asta. Felicitari tuturor mamicilor si taticilor de peste tot din lume. Stati in case. Fiti in siguranta!”

„M-am nascut pe Oliver pe 20.03.2020. Nimeni nu l-a cunoscut inca. Familia l-a vazut doar prin video call, iar cadourile le-am primit la usa, prin curier.”

„E foarte greu si pentru mamele cu copilasii prematuri. Suntem foarte limitate in ceea ce priveste orele de vizita. O perioada grea a devenit de 10 ori mai grea. Suntem in ziua 85 si se apropie ziua de plecat acasa”.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună