Mâncărimi insuportabile în sarcină. Colestaza – cum o recunoști și ce tratament există? Colestaza de sarcină este o afecțiune pe care viitoarele mămici o vor putea observa undeva spre al treilea trimestru de sarcină.
Cuprins:
Această afecțiune, denumită și colestază de sarcină (sau colestază obstetricală sau intrahepatică), provoaca o mâncărime puternică la nivelul mâinilor și picioarelor și creeză un disconfort pentru gravidă. În unele cazuri există riscul ca fătul să fie afectat.
Mâncărimi insuportabile în sarcină. Cauze și simptome
Pentru medici nu a fost foarte clar de la început ce anume declanșează colestaza de sarcină, însă o primă ipoteză ar indica către hormonii de sarcină.
Astfel, bila (lichidul digestiv care are rolul de a degrada grăsimile) care în mod normal este produsă de ficat și stocată în vezica biliară, ajunge să întâmpine probleme din cauza hormonilor de sarcină. Aceștia ajung să încetinească fluxul bilei, care se va acumula și apoi va intra în circulație.
Gravidele care sunt predispuse către a dezvolta colestaza de sarcină pot prezenta următoarele:
- alte afecțiuni hepatice preexistente sarcinii
- sarcină gemelară
- istoric familial sau personal de colestază în sarcină
- sarcină în urma fertilizării in vitro
Printre simptome se numără:
- mâncărime intensă, în special în timpul nopții
- urina devine mai închisă la culoare
- scaun deschis la culoare
- albul ochiului și pielea se îngălbenesc
Colestaza de sarcină. Riscuri și tratament
Colestaza de sarcină apare în ultimul trimestru, iar tratamentul are în vedere ameliorarea simptomelor pentru mamă, dar mai ales, evitarea complicațiilor pentru făt.
În general, pruritul (mâncărimea severă) dispare la câteva zile după naștere , iar această afecțiune nu lasă alte traume la nivel de organism. Afecțiunea poate duce la naștere prematură sau probleme respiratorii pentru făt.
Pentru ameliorarea senzațiilor, medicul poate recomanda anumite medicamente, creme și loțiuni pe bază de corticosteroizi, introducerea mâinilor și tălpilor în apă călduță.
Pentru a preveni complicațiile care ar putea să apară la făt, se vor efectua teste periodice de sânge, ecografii și teste non-stres pentru a fi evaluată starea e bine a copilului, iar uneori, în jurul săptămânii 38 de sarcină, medicul poate sugera inducerea travaliului.