Campioană europeană la șah. Maria Anistoroaiei a învățat sportul minții în doar 2 ani și tot atâta timp i-a luat să devină cea mai bună jucătoare de șah din Europa, pentru categoria ei de vârstă.
Cuprins:
Însă drumul până aici nu a fost ușor pentru micuța ieșeancă în vârstă de 9 ani. Pentru a ajunge la această performanță, Maria se pregătește la șah în fiecare zi câte patru-cinci ore, dovadă că acolo unde există performanță, există și muncă multă.
Elevă în clasa a IV-a la Școala „Varlaam Mitropolitul” din Iași, Maria a devenit anul acesta campioană europeană la șah, pentru categoria ei de vârstă. Pasiunea pentru sportul minții a început de la vârsta de 7 ani, atunci când își privea curioasă tatăl cum contempla în fața tablei de șah.
„Vedeam la tata cum juca și l-am întrebat despre ce e vorba și mi-a explicat. Și apoi am mers și am făcut în privat cu un domn”, a povestit ea pentru publicația Școala 9.
După perioada pandemiei, Maria a fost dusă de părinți la Palatul Copiilor, iar acolo l-a cunoscut pe Vlad Ungureanu, antrenorul cu care Maria colaborează și în prezent. „A venit omul potrivit la locul potrivit”, spune Bogdan Anistoroaei, tatăl Mariei.
Campioană europeană la șah. A obținut locul doi la o competiție locală, după doar câteva luni de șah
Talent înnăscut sau disciplină multă, cert este că pentru Maria, prima victorie a venit la scurt timp după ce începuse să se antreneze cu profesorul ei.
Eleva a câștigat locul doi la prima competiție la care a participat, în Țigănași, concurs ce a avut loc în cadrul proiectului „Șah în școală”.
Din 2014, „Educație prin șah” a devenit materie opțională pentru învățământul primar și i se poate dedica o oră pe săptămână. Anul acesta, Federația Română de Șah a început să organizeze cursuri pentru profesori ca să predea această materie și s-au înscris 300 de cadre didactice din țară, potrivit Edupedu.ro.
Doi ani mai târziu, de la primul contact cu șahul, la campionatul național din acest an, Maria s-a poziționat pe locul patru și pentru că a fost în primii zece copii din țară la categoria ei de vârstă, a putut participa automat și la campionatul european, care s-a ținut în acest an la Mamaia.
Ambiția Mariei nu a putut fi înfrântă de nimic: „Îmi doream să ies cel puțin în primii trei”
Concentrarea și ambiția i-au adus Mariei rezultatul pe care îl visa cel mai mult.
„Nu am plecat neapărat cu așteptări, dar îmi doream să ies cel puțin în primii trei. Nu voiam să ies pe locul doi pentru că după mă gândeam că am fost foarte aproape. Cel mai mult voiam pe locul întâi, dar dacă nu puteam și nu puteam, măcar în primii trei.”
La competiția europeană au participat peste 900 de copii din 46 de țări, iar România a avut 170 de reprezentanți, printre care și Maria. Țara noastră a obținut în cele din urmă două medalii de aur și una de argint.
Pentru Maria, acest campionat a fost cu adevărat o provocare.
„Am mai mers până acum la două (campionate europene), dar ăsta a fost cu totul altceva, pentru că erau și fete mai mari din țări ca de exemplu Georgia sau țări în care sunt foarte bine pregătite pentru că au și școli de șah.”
Micuța șahistă și-a dat seama încă de la penultima rândă că ea este campioana, căci deja făcuse calculele în minte.
„Părinții nu erau încă neapărat la fel de convinși, mi-au zis să nu mai fac calcule, dar eu știam. După, l-a întrebat și antrenorul pe arbitru și a zis că sunt campioană orice ar fi. Tot nu îmi venea să cred”, își amintește ea.
Campioană europeană la șah. Maria a făcut performanță prin antrementul zilnic al minții, dar și al corpului
Bogdan Anistoroaiei, tatăl fetiței, este de părere că rezistența ei s-a datorat atât orelor zilnice de șah, dar și prin sport.
Maria se pregătește zilnic câte patru-cinci ore jucând șah – trei ore la club și restul acasă, dar și prin mult sport.
Cu două săptămâni înainte de campionatul european, își făcea timp să iasă câte două ore în fiecare seară cu Maria pentru a face sport fizic: fotbal, tenis, baschet, alergare. „Partea fizică i-a prins foarte bine, pentru că după ce făcea acest antrenament de două ore, venea și trei ore lucra și pregătea totul cu luciditate”, afirmă tatăl fetei.
Citeste si: Inteligenta copilului – de la cine o mosteneste! Parerea specialistilor | Demamici.ro