Mastita apare in momentul in care tesutul mamar se inflameaza, fiind asadar o infectie a sanului. Acest tip de afectiune apare cu precadere in perioada de alaptare, insa nu este exclusa nici in sarcina. Din pacate, boala este una frecventa, studiile aratand ca 1 din 3 femei care alapteaza este predispusa sa faca mastita, mai ales in primele 3 luni dupa nastere.
Cuprins:
De ce apare mastita?
Mastita poate sa apara in momentul in care sanii nu sunt goliti complet in timpul alaptarii. Vorbim aici despre mastita neinfectioasa. Cand canalele galactofore se blocheaza, laptele stagneaza acolo, iar tesutul mamar se inflameaza.
Mastita neinfectioasa poate aparea si din cauza purtarii unor sutiene nepotrivite, daca mama doarme pe burta si pune o presiune prea mare pe sani, daca bebelusul are fren si nu reuseste sa se ataseze corespunzator la san.
Mastita infectioasa poate fi cauzata de bacterii care pot sa patrunda in organism, mai ales in momentul in care mama are ragade sau rani la nivelul sanilor. Mastita netratata poate duce la abces mamar. Cea mai comuna bacterie este Staphylococcus aureus, dar si alte bacterii precum Staphylococcus epidermis si Streptococi se fac responsabile de aparitia mastitei.
Cum se manifesta mastita?
De regula mastita debuteaza cu inrosirea sanului, durere intensa, marire in volum a sanului, febra, frisoane. De asemenea pot aparea si simptome asematoare racelii precum ameteala, dureri de cap, greata, stare de oboseala.
Cum se pune diagnosticul?
Pentru punerea unui diagnostic corect se face un examen fizic. De regula pacientele prezinta si noduli sau ganglioni limfatici mariti. Dupa tratament acestia ar trebui sa dispara, in caz contrar medicul recomanda investigarea lor.
Cum se trateaza mastita?
De regula, medicii recomanda pacientelor un antibiotic compatibil cu alaptarea, astfel incat mama sa-si poata hrani in continuare copilul.
Cel mai bun tratament consta in golirea sanului afectat astfel incat tesuturile sa se refaca. Alaptarea nu se intrerupe (decat daca medicul recomanda asta) si se face la intervale regulate de 2-3 ore ziua si 4 ore noaptea.
Alaptarea se va incepe cu sanul sanatos, dupa care se ofera copilului sanul cu probleme. Daca mama nu suporta durerea, va incerca golirea sanului cu ajutorul unei pompe manuale. Pentru a reduce disconfortul si durerea, puteti aplica comprese reci dupa alaptare. Acestea contribuie la calmarea durerii si reducerea inflamatiei.
Citeste si:
CUM ARATA SANII AFECTATI DE MASTITA. O MAMA A FACUT PUBLICA POZA DIN SPITAL | DEMAMICI.RO