Manevra Heimlich – se aplica in cazul inecului
Obstructia cailor aeriene poate surveni in urma inecarii cu lapte, lapte digerat, mancare atunci cand se incepe diversificarea. Multe mame care opteaza pentru autodiversificare (BLW) experimenteaza frica de inec a bebelusului, motiv pentru care e foarte util sa stie ce sa faca in cazul in care copilul se ineaca cu mancare. Manevra Heimlich, aplicata corect, poate face diferenta intre viata si moarte.
De asemenea, in cazul copiilor care incep sa se tarasca sau sa mearga de-a busilea, obstructia se poate face prin intermediul diferitelor obiecte mici pe care au tendinta de a le baga in gura. Un copil care se ineaca are reflex tendinta de a tusi pentru a da afara acel obiect. S-a demonstrat ca tusea este cea mai eficienta metoda de dezobstructie a cailor aeriene.
Nu trebuie sa intervenim asupra copilului care s-a inecat si tuseste cu forta intrucat presiunea care se creeaza in torace prin forta tusei este cea mai eficienta in eliberarea caii aeriene. Daca intervenim in aceasta faza putem agrava situatia in loc sa o imbunatatim. Putem interveni in momentul in care tusea copilului devine ineficienta si nu mai are suficienta forta incat sa arunce corpul strain din caile aeriene.
Cum se aplica? MARE ATENTIE – Interventia asupra copiilor sub un an (sugari) va fi diferita de cea aplicata copiilor peste aceasta varsta.
Manevra aplicata copiilor pana intr-un an – Nu se aplica Manevra Heimlich copiilor pana intr-un an! Un copil sub un an are organele din abdomen foarte expuse, nu sunt acoperite de coaste si exista riscul producerii unor rupturi de organe cum ar fi ruptura de ficat sau cea de splina.
Copilul trebuie asezat pe antebrat, cu fata in jos, burta pe genunchi. Spijiniti-i barbia cu degetele si inclinati-i corpul astfel incat capul sa fie mai jos decat trunchiul. Cu cealalta mana loviti-l pe spate. Lovitura se va face cu podul palmei, intre omoplati. Aplicati cinci astfel de batai, cu suficienta forta. Apoi se intoarce copilul cu fata in sus si se pozitioneaza pe celalalt antebrat. Cu doua degete, pe jumatatea inferioara a sternului, se aplica 5 compresii toracice. Ne uitam sa vedem daca se observa corpul strain. Daca se observa se scoate, daca nu revenim si mai facem manevra o data.
Manevra Heimlich poate fi aplicata copiilor peste 1 an. Se fac cele 5 lovituri toracice ca in cazul sugarilor, doar ca compresiile toracice se vor inlocui cu Manevra Heimlich.
Copilul va fi inconjurat cu ambele brate, cu pumnul strans intre stern si ombilic si se fac 5 compresii abdominale cu putere dupa care se repeta: 5 lovituri toracice si 5 compresii abdominale. Daca copilul a devenit inconstient se face resuscitare cardio-pulmonara.
Citeste si:
AUTODIVERSIFICAREA SAU BLW (BABY-LED-WEANING), GHID COMPLET PENTRU O MAMICA INCEPATOARE
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…