Maternitatea din Botoșani: O femeie a născut gemene minuscule. Una dintre fetițe cântărea doar 390 de grame. Caz rar înregistrat anul acesta la Maternitatea Botoșani. O femeie a născut prematur gemene, două minuni de fetițe care și-au dorit să trăiască, în ciuda dimensiunii lor firave.
Cuprins:
Fetițele cântăreau împreună puțin peste 1 kilogram, iar una dintre gemene a avut nevoie de mai multă îngrijire specializată, deoarece cântărea doar 390 de grame.
Gemene minuscule născute în Maternitatea din Botoșani. Una dintre fetițe cântărea doar 390 de grame
Medicii de la maternitate s-au străduit să îi ofere bebelușului cele mai bune îngrijiri, mai ales că în cazul ei, din cauza greutății firave, nu ar fi rezistat unui transfer în străinătate.
„Ea a fost îngrijită în Maternitatea noastră. Din fericire pentru noi am putut să-i asigurăm tot ce se poate, tot ce înseamnă tratament și îngrijiri pentru un nou-născut, greutatea atât de mică, ca și cum ar fi fost la nivel 3. Din păcate, după 7 zile de viață, evoluția a fost nefavorabilă în complicația prematurității de test respiratorie formă severă, cu hemoragie și pneumotorax masiv, reanimat inițial cu evoluție favorabilă la prima reanimare, apoi s-a soldat cu deces. Din păcate și sora a murit la maternitatea de nivel 3, chiar evoluția a fost mai rapidă”, a declarat Carmen Zaboloteanu, medic șef pe secția de neonatologie la Maternitatea Botoșani.
72 de copii au primit ajutor la naștere în anul 2023 la Botoșani
După gemenele „minuscule”, așa cum au fost numite micuțele născute cu o greutate firavă, următorii prematuri au fost doi copii cu o greutate de 500 de grame și alți doi copii cu greutatea de 690 de grame la naștere.
În total, 72 de copii născuți la acest spital au avut parte de reanimare la naștere și au fost ventilați respirator, supuși la ventilații cu presiune pozitivă, cu mască și balon sau intubați și ventilați pe sonda IOT din sala de naștere, potrivit botosaneanul.ro.
„Au fost ventilați mecanic invaziv și non-invaziv, 45 de nou-născuți în terapie intensivă. Dintre acești copii au fost două cazuri cu ventilație mecanică îndelungată, cam 60 de zile. Doi copii la care evoluția a fost favorabilă ulterior. Copiii s-au prezentat bine, au avut evoluție favorabilă în povestea prognosticului de la naștere.
Copilul cu cea mai mică greutate născută în anul acesta în maternitatea potoșane a avut 390 de grame și a fost o fetiță dintr-o sarcină gemelară cu o soră de 660 grame. Fetița de 660 a fost transferată la Maternitatea de nivel 3, respectiv la Maternitatea Suceava”.
Travaliul și nașterea prematura. Cum îți dai seama că travaliul a început
Sunt cateva semne care pot indica declansarea unui travaliu prematur.
- Cervixul tau este dilatat– daca cervixul tau incepe sa se dilate mai devreme in cel de-al treilea semestru, sunt sanse mari ca bebelusul sa vina pe lume mai devreme.
- Contractii care nu dispar – desi contractiile sunt frecvente pe parcursul sarcinii, inainte de travaliu acestea devin constante si apar la intervale de 10 minute sau chiar mai des.
- Pierderea timpurie a dopului gelatinos – unele gravide pierd dopul gelatinos in intervalul de 37-40 de saptamani de sarcina. In momentul in care observi o scurgere usor sanguinolenta inainte de intervalul programat, este un semn transmis de corpul tau ca se apropie travaliul.
Travaliul si nasterea prematura. Ce se va intampla la spital
Medicii vor incepe sa aplice o serie de proceduri, menite sa usureze venirea pe lume a copilului nascut prematur.
Daca esti intre saptamanile 24 si 34 de sarcina, iti vor fi facute injectii cu steroizi. Acestea ajuta plamanii copilului sa se maturizeze si sa fie pregatiti pentru venirea pe lume.
Alte medicamente (tocolitice) iti vor fi administrate si vor avea ca rol intarzierea travaliului cateva zile, pentru ca tratamentul cu steroizi sa poata fi aplicat.
In situatia in care membranele s-au rupt deja, medicul iti va face un test pentru infectia cu streptococ de grup B. Daca testul iese pozitiv, vei incepe un tratament intravenos cu antibiotic, care sa reduca riscul transmiterii infectiei de la tine la copil.
Travaliul si nasterea prematura. Se va incepe si monitorizarea batailor cordului copilului. In cazul durerilor puternice, o anestezie epidurala este cea mai indicata pentru ameliorarea durerilor.
Chiar si in cazul travaliului timpuriu, exista posibilitatea de a naste natural. Daca exista alte complicatii, medicul va sugera o operatie de cezariana.
Citește mai multe despre nașterea prematură, dar și ce se întâmplă cu bebelușul născut prematur după ce vine pe lume, AICI.