Știri interne

Medicii din Arad au extras o tumoră ovariană de 4,5 kg de la o tânără însărcinată | Demamici.ro

Tumoră ovariană de 4,5 kg. Medicii din Arad au extras o tumoră ovariană de 4,5 kilograme de la o tânără însărcinată. O pacientă în vârstă de 32 de ani, însărcinată în 14 săptămâni, a fost supusă unei intervenții chirurgicale complexă, fără de care, sarcina nu ar fi putut fi dusă în siguranță până la capăt și ar fi pus în pericol chiar și viața ei.

„O echipă medicală coordonată de Dr. Adrian Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, a extras o tumoră de 4,5 kilograme de la o pacientă în vârstă de 32 de ani şi aflată în aproape 14 săptămâni de sarcină.

Pacienta s-a prezentat la spital cu o tumoră ovariană, dreaptă, voluminoasă, care punea în pericol atât viaţa mămicii, cât şi a fătului. Intervenția a fost efectuată conform criteriilor IOTA (International Ovarian Tumor Analysis), iar post-operator, evoluţia mamei şi a bebelușului au fost favorabile, aceasta fiind externată”, au transmis luni, reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad.

Tumoră ovariană de 4,5 kg. Medicii din Arad au extras o tumoră ovariană de la o tânără însărcinată

Echipa medicală care a realizat această intervenție a fost formată din Dr. Adrian Popa, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Dr. Cristina Onel, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Dr. Bianca Panda, medic rezident Obstetrică-Ginecologie, Dr.Alina Popa, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, Mona Mihalcovici, asistentă medicală principală instrumentară, Erzsebet Kiss, asistentă medicală principală ATI.

„Cancerul ovarian este neoplazia cu rata cea mai mare de deces din sfera patologiei genitale feminine, fiind pe locul 6 în cauzele de deces prin cancer în rândul femeilor din întreaga lume. În fiecare an, 200.000 de noi cazuri sunt diagnosticate, cu un risc de dezvoltare a acestui tip de neoplazie după vârsta de 75 de ani, cuprins între 0.5 – 1.6%, tipul histologic epitelial fiind cel mai des întâlnit (90%).

Incidenţa cancerului de ovar creşte odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la o prevalenţă maximă în jurul decadei şase-şapte de viaţă.

Rata mare a mortalităţii este determinată în principal de absenţa unor simptome specifice sau a unor mijloace de screening şi de diagnosticare precoce pentru astfel de cazuri, astfel încât aproximativ 70% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate de boală, la care supraviețuirea la 5 ani este de aproximativ 10-30%”, potrivit unor declarații făcute de medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr Carol Davila”.

Cazul gravidei în luna a opta din Bacău, cu tumoră cervicală. Medicii au salvat-o și pe ea, dar și pe bebeluș

Un alt caz spectaculos din România este cel al unei gravide, aproape de termen, din Bacău, care a fost supusă unei intervenții chirurgicale ample.

Tanara de 24 de ani provenea din mediul rural si era insarcinata in luna a opta cu al doilea copil. Cazul ei a atras atentia medicilor dupa ce femeia a acuzat stari de paralizie la maini si la picioare.

In urma investigatiilor, medicii au constatat ca pacienta care urma sa nasca in curand, dezvoltase o tumora la nivelul cefei. Pacienta a mai recunoscut ca in tot acest timp nu facuse niciun fel de vizita medicala, nici la medicul de familie, dar nici la ginecolog.

„Pacienta a ajuns la spital cu ambulanța, pentru că nu mai putea să meargă. Practic, a fost adusă pe targă. Era la prima consultație în timpul acestei sarcini, deși vorbim de o sarcină înaintată, de opt luni. Mai ales că este la a doua sarcină, pentru că mai are un copil acasă.

Am solicitat un consult neurologic, pentru că simptomatologia pe care o prezenta ridica suspiciunea unei tumori. A fost un caz complex, care s-a rezolvat în echipă, la fel ca multe altele, cu ajutorul colegilor din celelalte specialități medicale.

Am considerat în interesul pacientei, fiind vorba despre un caz foarte rar în literatura de specialitate, că este oportună trimiterea sa într-un centru medical universitar. Am obținut în aceeași zi acordul Spitalului Universitar de Urgență București și pacienta a fost transferată tot în aceeași zi”, a declarat Dr. Roxana Calapod, medic primar, șef Secție Obstetrică-Ginecologie I.

Vezi și: Copil de 13 ani, cu o tumoră rară, salvat de neurochirurgi la Iași | Demamici.ro

Vezi și: Medicii au scos o tumoră din inima unui bebeluș, în timp ce era încă atașat de placenta mamei | Demamici.ro

Vezi si: Copil nenascut, operat si pus inapoi in uterul mamei, in Marea Britanie | Demamici.ro

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

2 zile

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

o lună

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

o lună

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună