Medicul Vasi Radulescu: „15 lucruri de tinut minte despre febra!” Nu exista bebelus, copil, care sa nu-si sperie parintii din cauza unor episoade de febra, mai mult sau mai putin grave.
Cuprins:
Important este ca parintii ca fie informati si sa stie ce este de facut in momentul in care copilul lor are o temperatura crescuta.
Cand este necesara interventia medicului, cand sunt motive de ingrijorare, cum putem sa scadem temperatura corpului acasa, cum se administreaza antitermicele si cand e bine sa nu intervenim aflam din sfaturile medicului cardiolog Vasi Radulescu.
Postarea medicului Vasi Radulescu, facuta pe contul sau de socializare:
Febra bulversează multă lume. Se prezintă mulți la UPU, se introduc antibiotice, se sperie părinții.
Am zis să aștern aici 15 lucruri de ținut minte despre febră. Sper să fie de folos!
1. Febra este un semnal important că ceva rău se întâmplă în organism, de regulă fiind vorba despre o infecție.
2. Și infecțiile virale pot conduce la febră. În răceli, o temperatură a corpului de peste 37 grade C nu este motiv pentru a recurge la antibiotic, el neavând nicio valoare în viroză.
3. Alte afecțiuni care dau febră sunt bolile inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoidă sau anumite tipuri de cancer.
4. Temperatura normală a corpului variază între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Febra este considerată la valorile peste cea superioară. Primul grad peste 37,2 mai este denumit stare subfebrilă.
Medicul Vasi Radulescu: „15 lucruri de tinut minte despre febra!”
5. Hipotalamusul este o porțiune veche a creierului care controlează temperatura corpului. Uneori, el o fixează la o valoare mai înaltă, spre exemplu pentru a lupta mai bine împotriva unei infecții. Febra este, deci, un mecanism de apărare.
6. Frisoanele apar tocmai pentru că organismul trebuie să producă acea diferență în plus până la valoarea fixată de către hipotalamus. În contracțiile musculare rezultă căldură.
7. O febră poate fi lăsată în pace, fără a se lua măsuri antitermice. Organismul controlează mai bine infecțiile la o temperatură puțin mai înaltă.
8. Se iau măsuri antitermice dacă valoarea temperaturii trece de 39,4 grade C la adult.
9. Prudență la copiii mici. Bebelușul de până la 3 luni trebuie văzut de medic dacă prezintă febră de 38 grade Celsius și are simptome de răceală, varsă, e foarte agitat sau din contră, letargic.
La vârste de peste 3 luni, o temperatură de până la 38,9 grade C necesită un consult dacă sunt prezente și simptomele amintite mai sus sau dacă temperatura depășește 38,9 grade C, indiferent dacă sunt simptome asociate.
10. Copilul între 6 luni și 5 ani poate face convulsii în caz de febră. Trebuie văzut de medic. În primele 12 luni de la episodul convulsiv mai poate apărea cel puțin unul.
11. Măsurile antitermice înseamnă paracetamol, un antiinflamator (spre exemplu ibuprofen), un derivat de metamizol (algocalmin), împachetari, aplicări de comprese.
Nu folosiți metode brutale la copil. Un prosop umezit cu apă la temperatura camerei este potrivit.
Medicul Vasi Radulescu: „15 lucruri de tinut minte despre febra!”
12. Antibioticul va participa la scăderea febrei în infecțiile bacteriene, când infecția începe să fie controlată și ameliorată.
13. Gripa dă de regulă febră înaltă, instalată brusc, cu alte simptome precum frisoane, fatigabilitate marcată, dureri musculare intense. Prudență în gripă la copiii mici, vârstnici, persoanele cu boli de inimă sau plămâni, cu boli de imunitate.
14. Nu administrați aspirină la copii! Puteți folosi paracetamol sau ibuprofen, nu ambele în același timp, ci trecând de pe unul pe altul în caz că răspunsul la medicament nu este potrivit.
15. Mergeți la medic dacă febra nu răspunde la măsurile antitermice clasice. Mergeți imediat la medic la valori de peste 40 de grade Celsius, pentru că pot leza ireversibil unele organe, îndeosebi creierul.”