Micuța Ayșe de doar 5 ani a așteptat 7 ore să fie scoasă de sub dărâmăturile din Turcia. Ayşe Kübra Güneş, o fetiță în vârstă de doar 5 ani, este una dintre supraviețuitoarele valului de seisme devastatoare care au lovit în ultima săptămână Turcia.
Cuprins:
Micuța a așteptat singură 7 ore să fie scoasă de sub dărâmături, după ce blocul în care locuia cu familia ei s-a prăbușit în timpul seismului de 7,8 grade pe scara Richter.
Din primele informații furnizate de agenția de presă turcă IHA, copila de 5 ani locuia împreună cu fratele și părinții ei într-un bloc cu 6 etaje din orașul Kahramanmaraș, extrem de afectat de seism.
În timp ce părinții și fratele ei au reușit să se salveze, micuța Ayșe a rămas prinsă sub dărâmături. Un miracol împreună cu mobilizarea oamenilor au făcut ca fetița să fie astăzi în viață și din nou alături de familia ei.
Mama fetei, profesoară de meserie, i-a mobilizat pe toți cei de la școală și împreună cu echipele de salvare s-au străduit să o găsească în cel mai scurt timp. Odată ce au reușit să o localizeze, salvatorii au avut grijă ca micuța să rămână calmă și să o asigure că totul va fi bine.
După 7 ore, copila a fost scoasă la suprafață, iar momentul în care își vede din nou tatăl a emoționat inimile multor oameni.
Imaginile cu micuța Ayșe au circulat pe posturile de televiziune turcești și s-au viralizat și în online, ca un reper de speranță pentru toți cei care încă îi mai caută pe cei dragi.
Fetița a fost scoasă pe targă și condusă la un spital. În drum spre ambulanță, se poate observa cum micuța nu vrea să-i mai dea drumul la mână tatălui ei, după cele trăite.
La cinci zile de la valul de cutremure care a afectat Turcia și Siria peste 22.000 de oameni și-au pierdut viața. Alte sute de persoane se află în aceste momente spitalizate, după ce au avut norocul să fie găsiți la timp sub dărâmături.
Dintre acestea, 263 de copii au fost salvați, însă nu se știe nimic despre familiile lor. Potrivit autorităților, 162 dintre acești copii sunt spitalizați, iar 101 au fost transferați la unitățile ministerului și au fost luați în îngrijire instituțională după ce au primit tratament.
Ministerul a mai anunțat și că 18 copii au fost predați familiilor lor după verificarea identității, potrivit libertatea.ro.
În zonele afectate de cutremurele de peste 7 grade pe scara Richeter au fost salvați mai mulți copii decât adulți, iar un medic a oferit o explicație pentru acest fenomen.
Prof. dr. Haldun Akoğlu, membru al consiliului de administrație al Asociației turce de medicină de urgență, a vorbit în acest context despre așa numitul „triunghi al vieții”, spațiul în care o persoană poate rezista printre ruine fără să fie strivită.
Potrivit specialistului, statura mică a unui copil, comparativ cu cea a unui adult, a contribuit la creșterea șanselor de supraviețuire.
„Copiii ocupă mai puțin spațiu, astfel este mai probabil ca aceștia să se încadreze în «triunghiul vieții» și să nu sufere răni semnificative. De asemenea, ei au o rezistență relativ mai mare la traumatismele ortopedice. Dar vârsta este importantă aici. Din păcate, aceste posibilități pot fi inversate, mai ales sub vârsta de 5 ani”.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…