Nașii de botez. Ce îndatoriri au înainte, dar și după botez. Nașii de botez sunt considerați părinții spirituali ai copilului. Relația dintre nași și pruncul botezat este și ea importantă, la fel ca relația dintre părinți și copil.
În general, părinții au libertatea să aleagă nașii de botez, în funcție de criteriile dorite. Uneori, din motive spirituale/ legături apropiate de familie, iar în alte cazuri părinții aleg nașii și pe considerente materiale.
Totuși, biserica recomandă să nu se facă un scop din aspectul material. Potrivit doxologia.ro, nașii intr-o familie de ortodocsi trebuie să fie ortodocși. Niciunul dintre nași nu poate fi de altă confesiune, chiar dacă Botezul se săvârșește în rit ortodox.
Se mai menționează și importanța aspectului moral în alegerea nașilor. Astfel, nu poate fi naş cel care trăieşte necununat, cel care este de altă credinţă sau este ateu.
Copilul trebuie botezat în parohia din care urmează să facă parte şi din care deja fac parte părinţii sau naşii lui, potrivit Canoanenlor Bisericii.
Părinţii şi naşii de botez care nu fac parte din nicio parohie şi nu se împărtăşesc trebuie mai întâi să-şi îndrepte propria viaţă şi abia apoi pot cere botezul copilului lor.
„Dacă un orb va călăuzi pe un alt orb, amândoi vor cădea în groapă” (Matei 15:14). De aceea, în mod normal, nu pot fi admişi la Tainele Bisericii părinţii sau naşii care trăiesc necununaţi sau continuă să săvârşească păcate grave, incompatibile cu statutul de creştin ortodox.
Nașii de botez. Obligații și obiceiuri rituale
Nașii de botez au obligația să plătească slujba de botez să cumpere lumânarea de botez pentru copil (împodobită cu flori vii), hăinuțe noi, fașă și pânză.
Pânza, care simbolizează viața copilului, trebuie să fie albă, necusută, nebrodată și netivită.
Nașa trebuie să mai cumpere și prosop alb și săpun pentru ca preotul să se spele pe mâini.
La final, se obișnuiește ca nașul să ofere o iconiță copilului. În unele cazuri, se poate oferi și un cadou – cercei pentru fetiță și lănțișor pentru băiețel.
Lumânarea de botez va fi stinsă tot de nași, mai precis, de nașă, chiar de tocul ușii. Înainte să fie stinsă, nașa trebuie să facă semnul crucii cu ea. În unele zone, această lumânare se păstrează în casă, în altele se duce la biserică pentru ca preotul să o aprindă la slujba de Paști.
Nu în ultimul rând, nașii de botez vor rămâne părinți spirituali pentru finul lor toată viața. Ei trebuie să îl ajute pe fin, după posibilități, atunci când e nevoie – spiritual sau material. La rândul lui, finul trebuie să-și respecte nașii ca pe proprii părinți.
Vezi si: Botezul crestin de la A la Z. Ce trebuie sa stii inainte sa-ti botezi copilul | Demamici.ro