Povești de mămici

Nastere naturala dupa cezariana. Operatie in Romania, respect in Elvetia – povestea Adrianei G. | Demamici.ro

Nastere naturala dupa cezariana. Operatie in Romania, respect in Elvetia. In Romania, rata nasterilor prin cezariana a crescut ingrijorator. Peste 60% dintre femei aduc pe lume copii prin intermediul interventiei chirurgicale.

OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) vorbeste despre un trend, despre femei care opteaza pentru cezariana desi nu exista o indicatie medicala in acest sens. Pe de alta parte, viitoarele mame nu sunt informate suficient cu privire la beneficiile nasterii naturale sau riscurile pe care le presupun operatiile de cezariana.

Mai mult decat atat, foarte multe femei sunt maltratate in timpul nasterii. Intr-un studiu recent publicat in revista Reproductive Health, una din sase femei din Statele Unite a raportat ca a fost maltratata in timp ce nastea, iar asta a inclus „pierderea autonomiei; s-a strigat la ea, a fost certata sau amenintata, sau n-a primit niciun raspuns la cererile de ajutor”. Una din sase…

Nastere naturala dupa cezariana. Operatie in Romania, respect in Elvetia – povestea Adrianei G.

Adriana G. are doi copii minunati. Doi baietei care au venit pe lume la 3 ani distanta. Calin a fost nascut prin cezariana, in Romania, iar Novac a vazut lumina zilei, in Elvetia, prin nastere naturala.

In Elvetia sistemul este foarte diferit fata de cel din Romania. Atat sistemul de sanatate, care este in totalitate privat, dar mai ales sistemul pe partea de obstetrica.

In primul rand aici exista moase care isi fac meseria independent, nu sunt subordonate doctorilor. Ca viitoare mama poti alege sa te vada un doctor numai daca vrei neaparat. Majoritatea femeilor aleg sa fie vazute doar de moasa, la doctor merg doar la morfologii sau alte investigatii.

Poti naste la spital, in casa de nasteri – institutii nemedicalizate patronate doar de moase, sau acasa cu moasa. Iarasi, majoritatea femeilor aleg casa de nastere.

Poti naste la casa de nastere doar daca nu ai o sarcina cu probleme, daca totul decurge normal pe parcursul sarcinii. Eu, spre exemplu, nu am avut voie in casa de nastere din cauza cezarienei anterioare, insa am avut parte de toata sustinerea sa nasc natural atat din partea doctorilor, cat si a moaselor.

Am fost informata corect, atat despre avantaje, cat si despre riscuri, insa mi s-a spus mereu ca nu am de ce sa nu incerc, si ca in caz de urgenta sala de operatii este pregatita, asa ca sa nu imi fac griji.

Moasele sunt foarte, foarte bine pregatite, profesioniste si isi fac foarte bine treaba. Viitoarele mame beneficiaza de cea mai buna ingrijire atat inainte, in timpul, cat si dupa nastere.

Se merge mult pe preventie, ti se prescriu ciorapi de compresie, centuri pentru sustinerea burtii, esti sfatuita cum se te ingrijesti corect.

Dupa nastere exista cursuri speciale pentru refacerea zonei pelvine, pentru ca mai apoi sa nu apara probleme cum ar fi incontinenta urinara sau diastaza abdominala. Aveam diastaza abdominala de 4 degete dupa prima nastere, dar in Romania nimeni nu mi-a spus despre aceasta afectiune.

In urma cursului post natal am reusit sa repar aceasta departare a muschilor abdominali. Ma simt foarte norocoasa ca am avut parte de asa o ingrijire. Astfel mai pot avea si o a treia nastere, fara sa am sentimentul ca „m-am distrus din punct de vedere fizic”, cum cred ca se intampla cu multe femei din Romania.

Nastere naturala dupa cezariana. In Elvetia se pune accent pe relaxarea mamei

In timpul nasterii am avut parte de un tratament cat se poate de bland. Moasele se poarta foarte bland si frumos. Poti aduce cu tine la nastere 2 persoane apropiate. La mine a fost sotul si o prietena care este doula. In general aici participa sotul la nastere, se considera ca nu e un sot bun daca nu participa 😆.

Poti aduce de acasa ce obiecte vrei, daca asta te face fericita si relaxata – se pune foarte mare accent pe relaxarea mamei. Eu am avut cu mine patura preferata, o perna, un arsenal pentru aromaterapie, luminite, muzica 😄 – tot ce am considerat eu ca am nevoie ca sa ma relaxez.

E foarte comuna nasterea in apa, toate spitalele ofera aceasta facilitate. Am petrecut si eu cateva ore in cada, dar am preferat patul. Nu m-au grabit deloc pe parcursul intregii nasteri, nici in momentul expulziei. Tot ce au facut am simtit ca au facut in interesul meu, nu al unui doctor care se grabeste.

Dupa nastere bebelusul mi-a fost pus pe piept imediat, la san si mi-a fost lasat cateva ore. A fost magic. Apoi l-au spalat repede si mi l-au dat inapoi. Doar 5 minute a lipsit de langa mine, insa a fost sotul meu cu el.

Acest lucru se intampla aici chiar daca faci cezariana. In Romania, in schimb, bebelusul a fost luat de langa mine cateva ore, hranit cu lapte praf, imi era teribil de dor de el. Cand era adus era adormit de la laptele praf, astfel incat degeaba il puneam la san. M-am chinuit foarte mult, singura, pentru a reusi sa alaptez dupa ce am iesit din spital.

Singurul contact pe care l-am avut cu bebelusul dupa operatie a fost sa-mi fie pus obraz pe obraz pentru o poza.
Acum, privind retrospectiv, mi se pare un sistem foarte crud, care priveaza atat mama, cat si bebelusul de niste momente unice de fericire si implinire, care ar trebui sa incununeze o nastere, sa fie rasplata mamei pentru stradania ei.

In Romania, dupa ce iesi din spital cam esti lasata in voia sortii. Aici, in Elvetia, beneficiezi de 10 vizite ale moasei. In prima saptamana m-a vizitat zilnic, in a doua saptamana din 2 in 2 zile si apoi in functie de nevoia mea. Ajutorul moasei a fost extraordinar. M-am simtit iarasi ingrijita, valoroasa, apreciata.

In Romania m-am simtit complet abandonata dupa nastere.

Nastere naturala dupa cezariana. In Romania, multe mame sunt sfatuite chiar de catre doctori sa faca cezariana, chiar daca ar putea sa nasca natural

Iarasi ar trebui sa precizez ca in Romania am fost manipulata de doctorita sa fac cezariana cu urmatoarele argumente: „bebelusul este prea mare – 4 kg, ai sa te rupi toata, nu te voi mai putea niciodata reface cum ai fost”.

Cand i-am spus ca as vrea macar sa fie cezariana la cald mi-a spus ca: „pleaca in concediu si ca nu ma poate ajuta”, „exista riscuri pentru bebelus, poate intra in suferinta fetala din cauza ca e prea mare”, „se poate bloca pe canal”, „poate sa ramana fara oxigen si sa ramana cu sechele pe viata.” Cum sa alegi nasterea naturala in fata acestor „posibilitati”?

Desi citisem inainte si ma informasem despre nasterea naturala, in fata medicului ramai fara argumente, esti pe mana lor sau altfel esti singur in fata sistemului. Nu foarte multe mame au aceasta putere, sa aleaga sa nasca natural, „pe cont propriu” infruntand in cel mai vulnerabil si sfant moment din viata lor jigniri, violenta verbala sau fizica.

Din pacate in Romania suntem informati doar despre „avantajele” unei cezariene. Dar nu si despre dezavantaje. Cezariana este intr-adevar un miracol atunci cand salveaza viata mamei si a copilului, dar nu cand se face ca o operatie de rutina, doar pentru ca e mai usor pentru doctor sa taie.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună