Nasterea cu ajutorul forcepsului. Cum se foloseste instrumentul pentru scoaterea copilului | Demamici.ro

Forcepsul este un instrument in forma de cleste pe care medicii il folosesc in anumite cazuri de nastere naturala pentru a ajuta la extractia fatului. Forcepsul se foloseste in cea de-a doua faza a travaliului daca mama sau fatul sunt pusi in pericol.

Instrumentul se poate folosi cand colul uterin este complet dilatat si deschis, iar mama are contractii. Lamelele forcepsului sunt introduse si fixate in jurul capului copilului dupa care se trage spre perineu.

Procedura implica riscuri cum ar fi aparitia taieturilor sau a ranilor usoare pe corpul copilului, ruperea vaginului sau a peretelui rectal, paralizie faciala in cazul copilului, acumulare de sange intre osul cranian si tesutul care il acopera.

Complicatiile de acest gen sunt foarte rare, dar nu sunt excluse. O treime dintre femeile care nasc cu ajutorul forcepsului se confrunta cu rupturi ale tesutului dintre vagin si anus.

In ultimii ani acest instrument este folosit din ce in ce mai rar. In trecut, folosirea forcepsului era singura modalitate prin care copilul blocat in canalul de nastere putea fi scos. In zilele noastre, in astfel de cazuri se realizeaza cezariana de urgenta.

„Intreaga experienta a fost ingrozitoare. Stiam ca ceva nu merge asa cum trebuie, dar nu-mi dadeam seama ce se petrece. Pentru cateva clipe am crezut ca am pierdut-o”, a declarat mama la scurt timp dupa nastere.

O alternativa pentru nasterea cu ajutorul forcepsului este nasterea cu ajutorul vacuumului extractor

Ventuza este aplicata pe capul copilului, iar doctorul se foloseste de aceasta pentru a ghida fatul prin canalul de nastere. Studiile au demonstrat ca vacuumul este mai sigur pentru mama decat forcepsul. Chiar daca si in acest caz pot aparea rupturi ale peretelui rectal, acestea sunt mai putin frecvente.

In ceea ce priveste bebelusul, din cauza presiunii exercitate de vacuum pot aparea rani faciale minore sau sangerari sub scalpul fatului in zona in care a fost folosit vacuumul.

Citeste si:

EPIZIOTOMIA – TAIEREA PERINEULUI IN TIMPUL NASTERII VAGINALE! CUM SE FACE SI CUM POATE FI EVITATA VIDEO | DEMAMICI.RO

8 MITURI LEGATE DE CEZARIANA. E MAI USOR SA NASTI PRIN OPERATIE DECAT VAGINAL | DEMAMICI.RO

ANESTEZIA EPIDURALA – CUM SE FACE SI IN CE CAZURI NU ESTE INDICATA! INFORMATII PUTIN CUNOSCUTE DESPRE RISCURI | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o săptămână

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

2 săptămâni

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

2 săptămâni

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

2 săptămâni

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

3 săptămâni

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

3 săptămâni