Nu-i mai cumpăra orice jucărie. Un studiu explică de ce are nevoie, de fapt, copilul pentru a fi fericit și inteligent | Demamici.ro

Nu-i mai cumpăra orice jucărie. Un studiu explică de ce are nevoie, de fapt, copilul pentru a fi fericit și inteligent. Un morman de jucării la orice pas prin casă, o listă lungă de wish-list pentru cadoul de Crăciun, iar fiecare drum la hypermarket se termină cu o jucărie nouă în coșul de cumpărături. Îți sună familiar?

Tot mai mulți părinți fac această greșeală când vine vorba de modul prin care aleg să stimuleze creativitatea celor mici.

Nu-i mai cumpăra orice jucărie. În număr prea mare, jucăriile pot deveni copleșitoare pentru copil

Jucăriile multe nu ajută copilul, ba chiar dimpotrivă. Atunci când sunt în număr prea mare pot deveni copleșitoare pentru copil. E greu pentru un copil să-și mențină atenția asupra unei singure jucării, mai ales dacă are atât de multe opțiuni la dispoziție. Ați observat că în momentul în care începeți să faceți ordine la jucării și să le scoateți din cutii, acela este momentul în care copilul își „amintește” brusc de ele și începe să se joace cu câte una pe care nu o mai atinsese de luni bune? De ce se întâmplă acest lucru? Tocmai din cauză că are prea multe jucării, prea multe opțiuni, explică Clair Lerner, cercetător în dezvoltarea copilului.

Un alt studiu dezvoltat de un profesor de la Universitatea din Cincinnati arată că mai puține jucării sunt mult mai eficiente în dezvoltarea cooperării și simțului civic la copii, două calități extrem de valoroase, mai târziu, în viață.

Pune preț pe timpul petrecut cu copil, nu pe jucării

Într-un studiu realizat pe un eșantion de 3000 de copii cu vârste cuprinse între 3-5 ani, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au tras următoarea concluzie: rezultatele școlare bune si, mai tarziu, succesul academic este influentat cel mai tare inca din primii ani de viata de timpul petrecut cu parintii si interactiunea cu ei.

Astfel, copiii care aveau acces la mai putine jucarii (in special electronice), insa faceau parte din familii cu parinti care petreceau timp cu ei, aveau sa se descurce mult mai bine la scoala si sa aiba calitati sociale si emotionale mult mai dezvoltate, comparativ cu copiii lasati sa se joace singuri sau sa stea ore in sir in fata unui monitor.

Pe langa abilitatile dobandite la scoala, timpul de calitate petrecut cu cei mici vine la pachet cu ceva si mai valoros: fericirea.

Aceleasi studii au subliniat ca atunci cand ii oferi copilului o experienta, ii oferi si mai multa fericire, care va dura mai mult decat entuziasmul declansat la primirea unei jucarii.

Vezi si: Cat de importante sunt vacantele pentru copii! Cele mai de pret cadouri – ce spun cercetatorii | Demamici.ro

Vezi si: Ce jucării sunt potrivite pentru bebelușul tău în primul an de viață. Opțiuni ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului | Demamici.ro

Vezi si: Cum ne jucăm cu bebelușul în primul an de viață? Stimularea curiozității | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună