„Nu pot alăpta. Îmi curge sânge din sâni, nu lapte!” Sindromul „conductei ruginite” – Rusty Pipe Syndrome. Există anumite situații rare care înspăimântă mămicile și le fac să renunțe la alăptare. Tocmai din cauza rarității, femeile cărora le curge sânge din sâni, în loc de colostru sau lapte, tind să creadă că este ceva în neregulă cu organismul lor, că suferă de vreo boală și că nu au cum să-și hrănească copiii la sân.
Cuprins:
Acest lucru nu este adevărat, iar consultanții în alăptare sunt cei mai în măsură să ofere sfaturi mămicilor astfel încât acestea să își poată alăpta bebelușii fără probleme. De ce curge sânge din sâni? Ce se întâmplă de fapt?
Sindromul „conductei ruginite” – Rusty Pipe Syndrome este cauzat de creșterea fluxului de sânge de la nivelul sânului și de dezvoltarea foarte rapidă a țesutului glandular. Poate afecta doar unul dintre sâni sau pe ambii. De regulă, acest sindrom se manifestă în prima săptămână după naștere și poate dura 3-5 zile, maximum 7.
În tot acest timp sângele pătrunde în canalele de lapte schimbând culoarea colostrului sau a laptelui în roz, maro, portocaliu, în funcție de cât de mare este cantitatea de sânge din lapte. Numele de sindromul „conductei ruginite” este dat de culoarea modificată a laptelui care ajunge să semene cu apa care iese dintr-o conductă ruginită.
Afecțiunea apare de obicei în rândul mamelor care alăptează pentru prima dată. Chiar dacă nu este periculos sau dureros, mămicile se pot speria și pot crede că suferă de o boală gravă.
Laptele trebuie să fie extras regulat. Cu cât se face acest lucru mai frecvent, cu atât se curăță mai repede canalele. Laptele poate fi muls fie cu pompa, fie manual.
În general, în cazul femeilor care au de-a face cu acest sindrom cantitatea de sânge din lapte este mică, așadar mama își poate alăpta în continuare bebelușul. Dacă bebelușul este pus la sân și înghite colostru sau lapte cu o cantitate mai mare de sânge, acesta poate regurgita mai des sau sângele poate să apară în scaun. Dacă sângerarea continuă mai mult de 7 zile, o vizită la medic este absolut necesară.
Sindromul „conductei ruginite” – Rusty Pipe Syndrome trece de la sine, fără medicamentație. Nu este necesar niciun tratament.
În tot acest timp poți:
„La prima sarcina mi-au curs sânii încă din timpul sarcinii, de atunci când devenea normal sa se întâmple asta, cam de pe la 6 luni, însă nu a curs laptic, ci sânge. Doamna doctor ginecolog m-a îndrumat către o ecografie la sâni, totul a ieșit bine, erau modificări specifice sarcinii și a considerat ca poate m-am lovit și a fost un episod izolat.
Am născut și din păcate la 2 zile după, au început sa îmi curgă sânii, tot așa, zero laptic, doar sânge, deci primul meu bebe nu a gustat pic de colostru sau lapte de mama. Am apelat la consultanți in alăptare, la 2 medici, dar eram un fel de „Alien” pentru toți. Nimeni nu a reușit sa își dea seama despre ce ar putea fi vorba, spuneau ca nu au mai întâlnit așa ceva, așadar a trebuit cam la 2 săptămâni de la naștere sa iau pastile de ablactare pentru a investiga dacă sunt ceva probleme, evident fără sa reușesc sa alăptez copilul nici măcar un minut.
Am încercat și să pompez, presupunând medicii că poate sunt ceva răni pe acolo, pe interior, deși era cam puțin probabil, fiind aceeași situație in ambii sâni. Și prin pompare tot sânge scoteam. 😞
După ablactare am mers regulat la specialist și in afara de un nodul care nu avea un aspect anormal, nu au găsit nicio cauza pentru care am pățit acest lucru, totul arata bine.
Acum sunt însărcinată cu bebe 2 in 25 de săptămâni și am sperat ca de data aceasta sa fie totul normal, însă din păcate nu este așa. De marți au început sa îmi curgă sânii, din păcate curge tot sânge, nu lapte. 😞”
Vezi si: Alaptarea bebelusului. Indicatori care iti arata ca o faci corect | Demamici.ro
Vezi si: Alaptarea. 20 de lucruri pe care o mama trebuie sa le stie | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…