Știri interne

O elevă de 14 ani din Cluj, în comă profundă după ce s-a înecat cu un jeleu: „Jeleul s-a lipit de intrarea în trahee” | Demamici.ro

S-a înecat cu un jeleu. O elevă de 14 ani din Cluj, în comă profundă. O minoră de 14 ani din județul Cluj a ajuns de urgență la Terapie Intensivă, după ce s-a înecat cu un jeleu în timp ce se afla la școală.

Incidentul s-a petrecut la școala gimnazială din localitatea Geaca și din nefericire, nimeni nu a acționat prin manevra Heimlich, ca să încerce să o salveze.
Într-una din pauze, fata mânca un jeleu, iar cadrele didactive au observat brusc cum eleva încerca să bea apă și că se prăbușea chiar sub ochii lor.

Fata a intrat în stop cardio-respirator și, potrivit declarațiilor făcute de medici, în cazul ei, s-a pierdut timp prețios până la sosirea ambulanței.

S-a înecat cu un jeleu. În urma unui apel făcut la 112, la fața locului au sosit un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej – Punctul de lucru Mociu, o ambulanță cu medic de la Gherla, iar ulterior, fata a fost preluată de un elicopter SMURD de la Jibou și dusă la Unitatea Primiri Urgențe din Cluj-Napoca.

„S-a intervenit imediat, a fost sunat și medicul din comună, s-a sunat și la SMURD. Au reușit să îi elibereze căile respiratorii și să îi aplice manevre de resuscitare. A fost transportată cu elicopterul SMURD la UPU Copii Cluj”, a spus Marinela Marc, șeful ISJ Culj, care a pledat pentru cursuri de acordare a primului ajutor în școli.

S-a înecat cu un jeleu. Adolescenta de 14 ani este în comă profundă

În aceste momente, eleva se află în comă profundă și conectată la aparate pentru susținerea funcțiilor vitale.

„Fetița a ajuns în comă profundă și necesita suport hemodinamic și respirator. Funcțiile vitale sunt susținute prin medicamente și ventilație mecanică”, a declarat medicul Daniela Dreghiciu de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Medicul Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla a avertizat părinții cu privire la pericolul unor astfel de gustări din comerț, care se pot dovedi foarte periculoase.

„Era blocat (n.r. – jeleul) la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat. Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase.

Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fetiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”, a declarat medicul.

S-a înecat cu un jeleu. Alimente cu risc de înec la copii

În cazul copiilor mici, specialiştii recomandă prudenţă pâna la vârsta de 4-5 ani în ceea ce priveşte oferirea de alimente cu risc de înec.

Alimentele rotunde întregi: roșii cherry, struguri, fructe de pădure, cireșe, măsline, căpșuni, rodie.

Pentru a evita orice risc și pentru ca cel mic să se poată bucura de nutruenții din aceste alimente, le puteți oferi zdrobite sau tăiate în bucăți mici, fără semințe, sâmburi sau părți dure.

De exemplu, strugurii se pot oferi copilului mic tăiați vertical, în mai multe bucăți și fără sâmburi sau coajă. La fel se va proceda și cu roșiile cherry sau cu căpșunile.

Alimentele care se pot rupe în bucăți mari și tari: mărul, castravetele, morcovul. Însă, pentru a le putea servi copilului mic, aceste alimente tari pot fi coapte sau fierte în aburi sau chiar rase. (Un mic dejun gustos și oferit copiilor în trecut era mărul ras cu biscuiți – în prezent medicii evită folosirea biscuiților în mesele bebelușilor, dar după un an sau doi, aceștia pot fi oferiți în cantități moderate).

Ce să nu oferi niciodată copilului mic:

  • Nuci sau alune, întregi sau tocate. Dacă îți dorești să le introduci în meniul celui mic (deși medicii recomandă introducerea lor mai târziu în meniul copilului din cauza alergiilor pe care le pot declanșa), le poți oferi sub formă de paste, precum untul de arahide sau măcinate foarte fin și adăugate în preparate.
  • Alimentele tari sau lipicioase. Floricelele de porumb și bomboanele nu au ce căuta în alimentația copilului, cel puțin până la vârsta de trei ani.
  • Alimente tăiate în formă circulară, precum feliile de cârnați. Acestea fiind cilindrice, de dimensiunea căilor respiratorii, le pot bloca cu ușurință!

Manevre de prim ajutor, în caz de înec la copii, recomandate de dr. Mihai Craiu

In mod ideal trebuie să facem astfel:

  • Strigăm după ajutor – chiar dacă vine o persoană aparent nepotrivită (copil mic, persoană foarte vârstnică, altă persoană speriată) aceasta poate fi utilă. Ea poate fi rugată să cheme un adult în ajutor sau să sune la 112, dacă are un telefon mobil si dacă se poate concentra la această acțiune.
  • Plasăm copilul pe un plan dur (masă de înfășat sau direct pe podea). Nu lăsăm copilul în carucior, scoică de transport sau în pat moale, cu perna sub cap!
  • Deschidem calea aeriană, plasând o mână pe frunte și cealaltă sub relieful osos al bărbiei. Ne uităm în gură și, DACĂ vedem corpul străin, îl scoatem, dacă nu vedem nimic, NU băgăm degetul în gâtul copilului, orbește. Putem agrava obstrucția.
  • Incercăm să suflăm lent și adânc (1-1,5 secunde) acoperind cu gura noastră nasul și gura sugarului. Suflăm blând, cât să se ridice ușor pieptul acestuia. Dacă nu apar deloc semne de viață (mișcări, tuse sau plâns) trecem la masaj cardiac.
  • Masajul cardiac se face la sugar cum se vede in acest video. Masajul pune sângele în mișcare și, DACĂ facem cum trebuie manevra, el poate ajunge și la creier. Astfel câștigăm câteva minute până vine SMURDul. Dacă nu facem nimic copilul poate rămâne cu sechele neurologice sau poate muri.

Mai multe sfaturi și manevre de prim ajutor puteți citi AICI. 

Sursă foto: istock

Vezi și: Manevre de Prim Ajutor explicate de Dr. Mihai Craiu. „Ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție a căii aeriene și copilul devine inconștient?” | Demamici.ro

Vezi si: Masuri de prim ajutor pentru bebelusi! Manevrele care ii pot salva viata! EXEMPLIFICARE VIDEO

Vezi si: Primul ajutor în cazul arsurilor la copii! Sfaturile unei mame care a trecut prin asta | Demamici.ro

Vezi si: Primul ajutor in caz de electrocutare VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună