O femeie de 40 de ani cu sarcină extrauterină a născut un copil sănătos, deși a purtat bebelușul în cavitatea abdominală | Demamici.ro

O femeie de 40 de ani cu sarcină extrauterină a născut un copil sănătos, deși a purtat bebelușul în cavitatea abdominală. O femeie de 40 de ani, Olesya Vorotovova, diagnosticată cu sarcină extrauterină, a reușit să nască un bebeluș sănătos. Cazul femeii din Rusia este cu adevărat unic și a surprins și lumea medicală.
Femeia și soțul ei au visat multă la vreme la ziua când vor deveni și ei părinți, și nici prin cele mai mari vise ale lor nu și-ar fi imaginat cum se va petrece totul. Cu doar trei luni înainte să nască, femeia a aflat că este însărcinată. Vreme de șase luni, burta ei nu a fost deloc vizibilă și nici simptome de sarcină nu a prezentat.

O femeie de 40 de ani cu sarcină extrauterină a născut un copil sănătos. Fătul se dezvolta în cavitatea abdominală

După ce a făcut un test de sarcină, rezultatul pozitiv i-a lăsat confuzi pe soți, iar pe medici i-a uimit. Abia la un examen ecografic avea să se observe că pacienta avea o sarcină extrauterină. Astfel, ovulul fecundat nu se dezvoltase în uter, ci se atașase de vasele de sânge din cavitatea abdominală.

„Placenta a dezvoltat vase foarte puternice, era suficientă nutriție pentru ca sarcina să se dezvolte. Nașterea cu riscuri extrem de mari a fost planificată. Am făcut o astfel de operație pentru prima dată în 46 de ani de muncă, acesta este al 19-lea caz din lume – mama este în viață, copilul este în viață”, spune medicul ginecolog Pavel Efremov.

O femeie de 40 de ani cu sarcină extrauterină a născut un copil sănătos. Trei echipe medicale au participat la operație

Trei echipe medicale formate din medici ginecologi, chirurgi abdominali și vasculari au luat parte la nașterea femeii și au lucrat împreună, astfel încât, mama și copilul să fie în siguranță. Riscul de complicații și hemoragie era uriaș.

„Am mers la Magnitogorsk pentru ecografie, iar doctor Sergey Nikolaevich Serman (medic obstetrician și specialist în imagistică la Center for Maternal and Childhood Welfare) a descoperit patologia. A fost șocat. Spunea că nu este posibil așa ceva. Imediat mi-au chemat un elicopter”, își amintește femeia.

Olesya Vorotovova a ajuns pe calea aerului din Magnitogorsk în secția de ginecologie de la spitalul „Chelyabinsk Regional Clinical”. După un control amănunțit, medicii au decis să intervină chirurgical cât mai repede cu putință.

„Placenta era localizată în cavitatea abdominală, lipită de principalele vase de sânge. Nu avea nicio legătură cu uterul”, a declarat Pavel Efremov Șeful Secției de Ginecologie. „Aceasta este cea mai gravă formă de sarcină extrauterină, când fătul se atașează practic de vasele de sânge. Nouă (n.r. – echipelor medicale) ne-a fost mai teamă decât i-a fost pacientei pentru că realizam că totul se poate termina printr-un dezastru. Placenta era lipită în partea dreaptă de vena iliacă. Venele comune iliace formează vena cavă inferioară, responsabilă cu drenarea sângelui din pelvis și membrele inferioare. Acestea vase nu puteau fi secționate sub nicio formă.”, a adăugat doctorul.

O femeie de 40 de ani cu sarcină extrauterină a născut un copil sănătos. Fetița, născută prematur, a avut la naștere o greutate de 2 kg

Din fericire operația a fost un succes, iar Olesya a adus pe lume o fetiță sănătoasă care a avut la naștere 2 kg. Katya are deja 9 luni și a devenit centrul universului familiei. „Viața ni s-a schimbat cu 180 de grade”, spune mama zâmbind. „Înainte tptul era calm, liniștit. Acum e zarvă și sunt jucării peste tot. Le sunt recunoscătoare pe viață doctorilor. Sunt în viață și sănătoasă și fiica mea la fel. Amândouă suntem bine și sănătoase”, a adăugat femeia.

După naștere, femeia a petrecut câteva luni în spital pentru recuperare, în urma intervenției chirurgicale complexe. De asemenea, starea bebelușului a fost monitorizată de medicii neonatologi.

Sarcina extrauterină (ectopică). Cauze, simptome și tratament

În general, o sarcină ectopică este localizată în trompa uterină, spre deosebire de sarcina normală, unde ovulul fertilizat se atașează de mucoasa uterină. Ea poate să mai apară și în alte zone din corp: ovar, cavitate abdominală, cervix, însă în 90% din cazuri apare în trompa uterină.

La început, sarcina va decurge normal, ca în cazul unei sarcini normale. Se va observa absența menstruației, stări de greață, o sensibiliate mărită a sânilor, iar pe măsură ce sarcina evoluează vor apărea și primele simptome specifice sarcinii ectopice.

Simptomele neplăcute ale unei sarcini ectopice debutează cu hemoragie vaginală si durere pelviană. Adesea, durerea va radia sub formă de valuri în abdomen, pelvis, umăr sau gât.

Atunci când trompa uterină prezintă sângerări, se poate ajunge și la senzația de presiune rectală/ de a defeca. În general, simptomele apar în regiunile în care se acumulează sângele sau nervii sunt afectați.

Pe măsură ce ovulul fertilizat crește, se poate ajunge și la ruperea trompei uterine și chiar hemoragie abdominală puternică. În astfel de situații pot apărea stările de amețeală, leșin sau șoc.

Factorii de risc la o sarcină ectopică au legătură vârsta mamei (de peste 35 de ani), istoric de boală inflamatorie pelviană, boli cu transmitere sexuală (gonoree sau chlamydia), intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine, utilizarea steriletului, fumatul înainte de a rămâne însărcinată sau alte anomalii genetice.

Vezi și: Adriana a rămas însărcinată pe cale naturală având o singură trompă: „Am primit binecuvântarea de a crește viață în interiorul pântecului meu” | Demamici.ro

Vezi și: A rămas însărcinată cu gemeni după ce și-a legat trompele. Mămica mai are acasă trei fete | Demamici.ro

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

7 ore

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună