A murit după ce a născut acasă cu doula. O femeie în vârstă de 42 de ani din Piatra Neamț a murit la naștere, din cauza unei sângerări puternice, după ce a decis să nască acasă. Mama se afla la prima sarcină și a decis să își aducă pe lume pruncul cu ajutorul unei moașe pe care ar fi găsit-o în urma unor căutări în mediul online.
Cuprins:
Femeia de 42 de ani a sângerat abundent după nașterea petrecută acasă și a intrat în stop cardio-respirator. Copilul a supraviețuit, însă mama a fost transportată la spitalul din Piatra Neamț în comă. Pacienta a fost internată pe secția de ATI, însă medicii nu au mai putut să o salveze și au fost nevoiți să declare decesul.
Din primele informații, gravida și-a dorit să nască acasă, deși suferea de mai multe afecțiuni.
O femeie de 42 de ani din Piatra Neamț a murit după ce a născut acasă cu moașa. Bebelușul a supraviețuit
„Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei.
A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze, dar această pacientă a decedat până la urmă”, a declarat prof.univ.dr Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, potrivit digi24.ro.
Nașterea acasă, tot mai populară. Medicii trag un semnal de alarmă
Nașterea la domiciliu este o practică ilegală în România și poate fi periculoasă în anumite cazuri. Medicii sunt de părere că eventualele complicații care pot apărea la o naștere pot fi gestionate doar în spital, nu și acasă.
O astfel de practică a început să aibă în ultimii ani tot mai mulți adepți și în România, fiind extrem de promovată în rândul mămicilor, în mediul online.
„România nu are reglementată naşterea la domiciliu, iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu. Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită.
Trebuie de reţinut că naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. În Belgia sau în Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurări, de Serviciile Publice de Sănătate, să asiste naşterea la domiciliu. În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. În România acest lucru este interzis”, a mai explicat prof.univ.dr Mircea Onofriescu pentru sursa citată.
Oamenii legii au deschis un dosar penal în acest caz.
Cazul pacientei de 42 de ani este al doilea deces înregistrat în județul Neamț, în ultimele zile, ca urmare a nașterii acasă.
Foto simbol