O fetiță de 5 ani a murit după ce s-a înecat cu mâncare, în mașină. O mamă din Australia a trăit cel mai negru coșmar al unui părinte. Samantha Lennon a privit cu groază cum fetița ei de 5 ani se stinge chiar sub ochii ei, fără ca ea să o poată salva.
Cuprins:
Micuța Imogen se afla în autoturismul familiei într-o zi ca oricare alta, în timp ce se pregăteau să ajungă spre ferma lor. Fetița stătea pe bancheta din spate a mașinii și vorbea, atunci când deodată s-a făcut brusc liniște.
Copila își savura gustarea preferată, însă momentul a luat o turnură tragică, iar Imogen s-a înecat în timp ce mânca. Samantha își aduce aminte acum cu groază momentul în care s-a întors spre ea, după ce fiica ei a strigat-o.
„Mamă”, a fost ultimul cuvânt pe care micuța l-a mai putut rosti, iar vocea ei o bântuie și acum pe mama fetei.
„A fost cel mai ciudat <mamă> spus vreodată”, a declarat femeia pentru 7News. „M-am uitat în spate și buzele ei deveniseră albastre pentru că se sufoca.”
O fetiță de 5 ani a murit după ce s-a înecat cu mâncare, în mașină
Potrivit Daily Mail, fetița s-a sufocat după ce jumătate din gustare i-a rămas blocată în gât. Mama a încercat din răsputeri să o salveze și a condus cu viteză până la spitalul Canowindra, după ce încercase deja să-și resusciteze fiica în mașină.
Din nefericire, nicio ambulanță nu era disponibilă în acel moment în orășelul lor și niciun medic nu se afla la spital. Două asistente au încercat să intervină și să-i elibereze fetiței căile respiratorii, însă din păcate Imogen nu a mai putut fi salvată.
„Credeam că visez. A fost un coșmar!”, a spus tatăl fetei. „Dumnezeu a întrebat-o: Vrei aceste aripi frumoase?” Și ea a spus „Da”, a mai declarat mama fetei cu durere în suflet.
Părinții au decis ca fetița lor să fie incinerată, însă sunt în continuare copleșiți de șocul dispariției sale. Camera micuței Imogen a rămas neatinsă, de parcă s-ar întoarce în orice clipă acasă, jucăriile au rămas unde le lăsase ultima oară, pe masa din sufragerie.
În momentul în care au venit acasă cu cenușa fetiței lor, sentimentul a fost și mai copleșitor. Nu au știut inițial unde să o pună, ce să facă cu ea, dar apoi s-au lăsat ghidați de ce le-a spus sufletul să facă.
„O avem pe patul ei înconjurată de toate jucăriile ei, așa că este un spațiu sigur, este un spațiu de dragoste”, a mai spus mama fetei.
Manevre de prim ajutor pentru copii în caz de sufocare, explicate și de medicul Mihai Craiu
Dr. Mihai Craiu a exemplificat modul în care se face masajul cardiac la copii.
Postarea așa cum a fost redactată de Dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii
„Tot din ciclul manevrelor de Prim Ajutor. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care au pus-o părinții ce au văzut manevra de dezobstrucție a căii aeriene la sugar a fost „ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție si copilul devine inconștient și inert?”
Reacțiile sunt diferite. Variante posibile: Ni se face rău și nouă/leșinăm? Stăm și așteptăm salvarea? Zgâlțâim copilul? Incepem să țipăm? Căutăm ajutor la vecini lăsând copilul pe pat? Etc
In mod ideal trebuie să facem astfel:
- Strigăm după ajutor – chiar dacă vine o persoană aparent nepotrivită (copil mic, persoană foarte vârstnică, altă persoană speriată) aceasta poate fi utilă. Ea poate fi rugată să cheme un adult în ajutor sau să sune la 112, dacă are un telefon mobil si dacă se poate concentra la această acțiune.
- Plasăm copilul pe un plan dur (masă de înfășat sau direct pe podea). Nu lăsăm copilul în carucior, scoică de transport sau în pat moale, cu perna sub cap!
- Deschidem calea aeriană, plasând o mână pe frunte și cealaltă sub relieful osos al bărbiei. Ne uităm în gură și, DACĂ vedem corpul străin, îl scoatem, dacă nu vedem nimic, NU băgăm degetul în gâtul copilului, orbește. Putem agrava obstrucția.
- Incercăm să suflăm lent și adânc (1-1,5 secunde) acoperind cu gura noastră nasul și gura sugarului. Suflăm blând, cât să se ridice ușor pieptul acestuia. Dacă nu apar deloc semne de viață (mișcări, tuse sau plâns) trecem la masaj cardiac.
- Masajul cardiac se face la sugar cum se vede in acest video. Masajul pune sângele în mișcare și, DACĂ facem cum trebuie manevra, el poate ajunge și la creier. Astfel câștigăm câteva minute până vine SMURDul. Dacă nu facem nimic copilul poate rămâne cu sechele neurologice sau poate muri.
Inițial se fac 5 insuflații (respirații SALVATOARE), apoi 30 compresii alternate cu 2 insuflații. Ritmul este de aproximativ 100 compresii pe minut.
NOTA – noi la Urgențe INSMC ne antrenam periodic folosind manechine de simulare foarte avansate, care ne arată cât de bine punem în practică Protocoalele ERC (in comentarii). In acest mod se obțin cele mai bune abilitați iar pacienții au șanse optime de supraviețuire.”