O fetiță de 7 ani din Suceava a ajuns de urgență pe mâinile medicilor, după ce a mâncat o conservă și i s-a făcut rău. Este primul caz de botulism înregistrat la un copil, în județul Suceava.
Cuprins:
Fetița din comuna Zvoriștea a început să prezinte simptome îngrijorătoare, la câteva zile după ce a mâncat o conservă, depozitată în condiții nepotrivite, pe câmp.
Simptomele cu care minora s-a prezentat la spital erau specifice infecției cu toxina botulinică, respectiv disfonie (răgușeală), disfagie (greutate la înghițire) și ptoza palpebrală (căderea pleoapei).
La spital, medicii i-au administrat imediat serul cu antibotulinic, iar starea copilei a început să se amelioreze.
Cazul fetiței de 7 ani diagnosticată cu botulism este al treilea din acest an din județul Suceava, fiind primul caz înregistrat la un copil.
Din primele informații, părinții au ajuns cu fetița la spital la aproximativ 5 zile de la debutul primelor simptome, prin tulburări digestive.
Dr. Monica Terteliu, medicul-șef al secției Boli Infecțioase a Spitalului „Sf. Ioan cel Nou”, a declarat că acesta este primul caz de botulism la copii pe care l-a întâlnit în cariera sa. „Copilul a fost diagnosticat la timp și a recționat foarte bine la serul antibotulinic și astăzi (n.r. luni, 25 iulie) va fi externat”, a precizat dr. Terteliu, potrivit monitorulsv.ro.
Botulismul este o toxiinfecție alimentară cauzată de o neurotoxină bacteriană.
O astfel de toxiinfecție este cu atât mai primejdioasă cu cât poate determina paralizia progresivă a mușchilor striați cu apariția insuficienței respiratorii acute.
Botulismul apare urmare a consumului de hrană sau de apă contaminată cu bacilul Clostridium botulinum.
Dr. Mihai Craiu: mierea NU se administreaza la sugari! Botulismul poate fi fatal!
Dr. Mihai Craiu: „Despre toxina botulinică numai de bine. Practic nu exista arie terapeutică unde aceasta să nu fi fost utilizată. De la chirurgia estetică (apropos de Botox pentru riduri sau pentru transpirație excesivă) pâna la recuperarea neuromusculară a copiilor cu paralizii cerebrale spastice.
Dar ce legatură ar avea conserva de pește cu dieta copiilor mici? La sugar nu se dau conserve de pește. De obicei…
Dar miere se utilizează. Nu rareori… Acest articol prezinta cazul fericit al unei fetițe de 3 luni ce a fost diagnosticată cu botulism după ce a primit miere.
Mierea cea plina de virtuți terapeutice NU se administreaza la sugari!! Deoarece ar putea dezvolta botulism infantil.
Acesta poate incepe lent, sub forma unei hipotonii, asociata cu ptoză palpebrală (nu poate ridica pleoapele pentru a deschide bine ochii), dificultati de supt sau de inghitire sau, mai grav, paralizie a mușchilor respiratori cu moarte subită a sugarului. De obicei boala evoluează FARA febra.
MESAJ DE LUAT ACASA – este periculos sa administrăm in mod obisnuit miere sugarilor mici.”
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…