O mama indurerata isi tine din nou copilul in brate in realitatea virtuala. O poveste cu lacrimi de fericire si totodata de tristete.
Cuprins:
O mama indoliata din Coreea, care si-a pierdut fetita in urma cu 4 ani din cauza unei boli, a trait un sentiment pe care nu credea ca va mai avea sansa sa il traiasca vreodata: sa-si imbratiseze copilul.
Imaginile au fost difuzate in cadrul unui show de televiziune coreean. Emisiunea si-a propus sa ofere oamenilor situatii unice, sa experimenteze emotii, sa ii intalneasca inca o data pe cei dragi, totul prin intermediul realitatii virtuale.
Inainte de a intra in spatiul realitatii virtuale, mama fetitei (Jang) a primit o pereche de manusi cu senzori sensibili, dar si o pereche de ochelari cu functie 3D. In momentul in care si-a reintalnit fetita (Nayeon) pe care o pierduse in 2016, mama a izbucnit in lacrimi.
Cu uimire, a constatat ca putea vorbi cu Nayeon si chiar sa o imbratiseze. Mai mult, manusile cu senzori o ajutau sa-i simta trupul firav de parca inca ar fi in viata.
O mama indurerata isi tine din nou copilul in brate in realitatea virtuala. „Imi este foarte dor de tine, mami.”
Imaginea virtuala a lui Nayeon, fetita readusa la viata multumita tehnologiei, a starnit multa emotie in sufletul mamei sale.
Femeia se afla in tot acest timp in fata unui perete verde, dar prin intermediul ochelarilor putea sa o vada de parca ar fi fost chiar in fata ei.
Lacrimile au inceput sa curga pe obrazul mamei atunci cand fetita i-a vorbit.
„Imi este foarte dor de tine, mami”
„Si mie imi este dor”, i-a raspuns mama.
Jang si-a tinut fetita de maini, in timp ce zambea si plangea incontinuu, in acelasi timp.
Tatal fetitei si ceilalti frati urmareau cu lacrimi in ochi intregul moment.
La un moment dat, in gradina virtuala in care se aflau, fetita a inceput sa alerge si sa culeaga o floare pe care a venit si i-a oferit-o mamei sale.
„Mami, poti vedea ca nu ma mai doare nimic, nu?”, a mai spus Nayeon.
Psihologii trag un semnal de alarma
Pentru mama fetei, experienta a fost una care a ajutat-o sa isi mai aline din suferinta pierderii copilului ei.
Ea a fost de acord sa ia parte la aceasta emisiune, din dorinta de a le oferi o raza de speranta tuturor oamenilor care au pierdut pe cineva drag.
Psihologii, insa, trag un semnal de alarma.
„Doar pentru ca avem posibilitatea sa readucem pe cineva la viata, multumita tehnologiei, nu inseamna sa trebuie neaparat sa o facem. Un aspect la care ar trebui sa ne gandim este dreptul persoanei decedate.
Oare ei si-ar dori sa ne folosim de imaginea lor astfel?
De asemenea, cine controleaza imaginea virtuala a persoanei decedate? In ce conditii ar trebui sa aiba loc astfel de intalniri virtuale? Este o experienta unica sau se repeta? Persoanele indoliate ar risca sa devina dependenti de astfel de intalniri si sa nu isi mai revina niciodata”, a spus Dr Sarah Jones.