Ocluzie intestinala la copil. O fetita de doar 2 ani a murit, iar medicii nu au reusit sa o salveze la timp. Fetita suferea de ocluzie intestinala, insa simptomele ei au fost confundate cu cele de gastroenterita.
Cuprins:
Povestea micutei Myla Deviren din Marea Britanie a produs concedieri in serviciului public de sanatate. O eroare fatala s-a produs.
Fetita acuza stari de rau si dureri severe, iar simptomele se agravau de la o ora la alta.
Mama Mylei a sunat la NHS 111, un departament special al numarului de Urgente (111) din Marea Britanie, pentru a adresa cateva intrebari.
Acest serviciu a fost creat special pentru persoanele care nu prezinta o urgenta medicala, insa doresc sa ceara un sfat.
Mama copilei nu si-a dat seama nici ea de cat de grava este situatia fetitei sale, iar angajatii serviciului de urgenta nu au indrumat-o spre Urgente.
In ciuda simptomelor descrise de femeie, precum invinetirea buzelor si dificultati de respiratie, cei de la NHS 111 i-au spus ca, cel mai probabil, e vorba de o gastroenterita.
Cateva ore mai tarziu, Myla a murit. Daca o ambulanta ar fi fost trimisa la ea acasa, fetita ar fi putut fi salvata.
Ocluzie intestinala la copil. Cauze si simptome
Principala cauza a obstructiei intestinale (ocluzie intestinala la copil) este invaginatia intestinala. Acestea este o tulburare ce se caracterizeaza prin patrunderea unei parti a intestinului subtire sau gros in alta portiune a intestinului.
Alte cauze pot fi: rasucirea unei portiuni a tubului digestiv, herniile, boala Crohn sau diverticuloza – mici saculeti care apar in mucoasa sau peretele digestiv.
Simptome:
- Crampele abdominale care trec si revin
- Pierderea poftei de mancare
- Constipatia
- Starile de voma
- Lipsa scaunului
- Umflarea abdomenului
Daca nu este tratata, ocluzia intestinala poate duce la aparitia mai multor complicatii, destul de grave si care pot pune in pericol viata copilului. Astfel, exista riscul ca tesutul intestinal afectat sa moara sau se mai poate instala peritonita.
Parintii care au primit un diagnostic de ocluzie intestinala la copil trebuie sa isi interneze copilul imediat pentru evitarea complicatiilor majore.
sursa: Daily Mail