Operatia intrauterina este o adevarata revelatie in lumea medicala. Multumita acestor tipuri de interventii chirurgicale, multi bebelusi primesc o a doua sansa la viata, inca de dinainte de a se naste.
Cuprins:
Este cazul acelor sarcini in care mamele au fost sfatuite sa renunte la fat, din cauza unor complicatii de sanatate ale copilului.
Nu au putut sa isi omoare pruncul, asa ca au decis sa mearga inainte si sa spere, iar miracolul a venit sub forma unei proceduri aparte – operatia intrauterina.
O interventie chirurgicala realizata asupra fatului, in timp ce se afla inca in uter si care a reusit sa le salveze viata. In urma cu cativa ani, astfel de interventii ar fi parut desprinse din cartile SF, astazi, ele sunt o realitate.
Povestea lui Oscar, bebelusul nascut de 1 Decembrie, multumita unei astfel de proceduri
1 Decembrie va ramane o zi de sarbatoare pentru familia Stoica din Bucuresti. O zi in care bebelusul familiei s-a dovedit a fi un invingator si, cu ajutorul unei operatii, a reusit sa se nasca sanatos.
Oscar a fost operat cand mama avea 24 de saptamani de sarcina. Dupa 8 saptamani de la repararea defectului spinal, Oscar a venit pe lume la 33 de saptamani. A avut 2520 de grrame, fara complicatii si fara afectare nervoasa imediata.
„Nu-mi venea sa cred ca este asa grasut si voinic”, a povestit mama bebelusului, Isabela Stoica, pentru digi24.ro.
Vezi si: Copil nenascut, operat si pus inapoi in uterul mamei, in Marea Britanie | Demamici.ro
Medicul primar ginecolog dr. Hadi Rahimian a fost chiar si el surprins de rezultatul final: „Nu se vede nicio diferenţa intre el şi un copil care nu a avut nicio afectiune”, a spus el dupa operatia intrauterina.
La jumatatea sarcinii a aflat ca bebelusul are un defect grav la coloana
Isabela Stoica a primit un verdict crunt in timpul sarcinii: meningocel, o forma de spina bifida. Medicii i-au explicat apoi ca afectiunea este un defect congenital al coloanei vertebrale care afecteaza viitorul sistem nervos al copilului: paralizie, deficit de atentie, complicatii renale.
Daca nu se intervenea la timp cu operatia intrauterina, primele efecte negative si-ar fi facut simtite prezenta imediat dupa nastere.
„S-a luptat micutul, aşa ii şi spun: micutul luptator”, mai povesteste Isabela Stoica, mama lui Oscar.
Isabela şi soţul ei au avut noroc. Ginecologul care urmarea sarcina era chiar Hadi Rahimian. Acelaşi care, cu doi ani in urma, operase, in premiera naţionala, un copil cu aceeasi boala, inainte de a se naste.
„Ca e in uter, ca e in afara uterului, tot copil este. Dacă poţi sa-l tratezi, e pacat să n-o faci”, spune dr. Hadi Rahimian, medic primar ginecolog.
Vezi si: Copil nenascut, operat in uter, il prinde de deget pe chirurg | Demamici.ro
Operatia intrauterina – sanse de reusita de doar 60%
Operatiile intrauterine sunt proceduri extrem de dificile si implica munca unei intregi echipe de oameni. Sase chirurgi, printre care si neurochirurgul Sergiu Stoica, au lucrat impreună ca sa-l salveze pe Oscar.
„Nu poti sa salvezi tot timpul tot. Uneori pierzi tot. Pot sa spun ca nu sunt entuziasmat daca un caz merge foarte bine, dar sunt foarte trist cand un caz merge prost”, spune dr. Hadi Rahimian.
Exista numeroase riscuri si in cazul acestor operatii intrauterine. Atat pentru mama, cat si pentru fat. Din cauza interventiei, cei mai multi dintre copiii operati intrauterin se nasc prematur.
„Tot timpul micutul a tras catre viaţă cumva şi mi se părea ca merită sansa asta. O sa-i aratam cand se face mare şi filmuletul sa stie cata lume a contribuit şi a vrut ca el sa aiba o viata cat mai buna, incă din burtica”, mai spune emotionata Isabela Stoica.