Știri interne

Originea și semnificația Mărțișorului! Cele mai cunoscute tradiții legate de 1 Martie | Demamici.ro

1 Martie. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor. Simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi este Mărțișorul. De Mărțișor, vechiul se reînnoieste, iar tradițiile, obiceiurile si datinile vechi de mii de ani sunt readuse in centrul atentiei.

Tradiții și obiceiuri românești legate de sărbătoarea Marțișorului:

În mod tradițional, Mărțișorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietură mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificații aparte. Albul semnifică masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi.

De asemenea, se spune că persoana care poartă mărțișor mai multe zile consecutiv, în perioada 1- 9 martie (în unele zone mărțișorul se poartă fie pe toată perioada lunii martie, fie până la Florii, fie până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, fie până la zărirea primului copac înflorit) va avea noroc tot timpul anului. Pentru persoana respectivă, restul anotimpurilor vor fi precum primăvara. Pline de speranță, de început, de căldură, de optimism.

1 Martie. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor. Putereile magice ale mărțișorului

Credințele românești străvechi investesc mărțișorul cu puteri deosebite. Mărțișorul este asemenea unui talisman. Poartă noroc. Apară de forțele malefice. Previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie. Ține deoparte deochiul. Protejează împotrivă razelor orbitoare ale soarelui.

Totodată, daca prinzi șnurul la încheietură mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcție protectoare și, în perioada în care porți firul de mărțișor, are puterea de a ține răul departe de tine. La rândul lor, împletiturile te feresc și ele de ghinion și împrejurări nefavorabile.

1 Martie. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor. Ce trebuie să facă mamele

În anumite zone bucovinene sau zone ale Moldovei, se mai păstrează și astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agățate de un șnur în roșu și alb, monede de aur sau de argint. În vremurile de odinioară însă, această monedă trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpăra o felie de brânză albă, dulce și frumoasă. Astfel, fata care a purtat acea monedă drept mărțișor avea să fie dulce și frumoasă tot timpul anului. Totodată, tenul său rămânea luminos și neted pentru o perioadă îndelungată de timp.

Și astăzi, în anumite zone ale țării, datina spune că mamele trebuie să prindă la mana copilului sau la gât o monedă de argint. Copilul care va purta acest mărțișor va fi precum argintul: curat și sănătos, fiind ferit de friguri totodată. Mamele care agață mărțișorul în pieptul copilului sau la încheietură mâinii trebuie să se ferească să nu fie văzute de femeile însărcinate. Ori altfel, copilul care se va naște va avea un semn pe chipul său.

Nu doar mărțișorul este înzestrat cu capacități remarcabile. Gestul dăruirii mărțișorului este încărcat și el de sacralitate și semnificații. A dărui un mărțișor cu inima curată unei persoane la care ții cu adevărat înseamnă, conform anumitor credințe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ți dea sănătate, frumusețe, veselie, poftă de viață, iubire. În același timp, gestul bărbaților de a înmână mărțișoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune și bună înțelegere.

1 Martie. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor

Legenda Mărțișorului

La marginea unui sat trăiau într-o colibă sărăcăcioasă o femeie cu fiica ei. Ca să câștige pâinea de zi cu zi și câțiva bănuți, femeia se îndeletnicea cu torsul lânii pentru oamenii din sat. Dar tot ce câștiga dădea pe doctorii pentru fata ei care era tare bolnavă. Într-o zi, pe când torcea și plângea de mila fiicei sale, femeia văzu o caleașcă de foc trecând cu iuțieală dinspre pădure spre sat. Era Crăiasa Primăvara care, auzind-o, s-a oprit și a întrebat-o de ce este așa de necăjită. Aflând de boala copilei, Crăiasa a zis:

– Ține caierul acesta de foc și toarce-l firicel subțire, apoi leagă o fundiță și prinde-o de pieptul copilei. Puterile mele o vor trezi la viață, așa cum se trezește la viață întreaga natură după trecerea mea.

Femeia mulțumi și se apucă de lucru. Dar caierul îi ardea degetele și-i era cu neputință să rasucească un firicel cât de mic. Începu să plângă cu lacrimi grele și aproape că nu bagă de seama când o altă caleașcă de zăpadă se opri în dreptul colibei. Era Crăiasa Iarna, care dispărea cu iuțeală dinspre sat spre pădure și care, auzind necazul femeii, zise:

-Ține caierul acesta de zăpadă. Răcoarea lui va potoli fierbițeala celui de foc. Răsucește-le laolaltă, poate așa îți pot fi de folos și eu.

Femeia mulțumi din tot sufletul și se puse pe tors. Torcea laolaltă fir roșu de foc cu fir alb de zăpadă și astfel isprăvi de tors cele două caiere. Iar după ce duse la capăt lucrul, legă o fundiță de pieptul fetiței. Aceasta îndată prinse putere și culoare în obrăjori, sări din pat și-și îmbrățișă cu drag mama. De atunci, în fiecare prag de primăvară, femeia împletea fundițe alb-roșii, împărțindu-le oamenilor din sat, să le aducă sănătate și bucurii.

Mesaje de 8 Martie. Cele mai frumoase urari pentru mame

Mesaje de 8 Martie. Cele mai frumoase urari pentru mame. 8 Martie este Ziua Internationala a femeii, ziua in care le spunem la multi ani mamelor, fiicelor, sotiilor, iubitelor, colegelor si tuturor femeilor care ocupa un loc important in viata noastra.

Ziua Internationala a Femeii a fost adoptata in 1977 printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU. In unele tari, ziua de 8 Martie este declarata zi libera prin lege. Continuarea articolului aici!

Vezi și: Mesaje de 8 Martie. Cele mai frumoase urari pentru mame | Demamici.ro

Vezi și: Adevăratul cadou pe care toate mămicile și-l doresc de 8 Martie | Demamici.ro

Referințe:

(1) https://www.traditii-superstitii.ro/1-martie-traditii-si-obiceiuri-de-martisor-semnificatia-martisorului/

(2) https://folclor-romanesc.ro/obiceiuri-de-martisor/

(3) https://calendarulortodox.ro/datini-obiceiuri-traditii/traditii-de-martisor/

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună