Paraziții intestinali la copii. Care sunt semnele infestării și cum prevenim infecția cu paraziți intestinali? Paraziții intestinali sunt o problemă frecventă cu care se confruntă copiii, mai ales cei care sunt duși la creșe și grădinițe, uneori având această problemă chiar și cei de vârstă școlară.
Cuprins:
Paraziții intestinali determină apariția unor leziuni inflamatorii sau traumatice la nivelul mucoasei intestinale, care duc la atrofierea și exfolierea acesteia din urmă, cu apariția malabsorbției, a maldigestiei și a scăderii reacției de apărare din partea organismului gazdă.
Paraziții intestinali la copil sunt reprezentați de următorii agenți biologici:
- Protozoare (microorganisme unicelulare care prezintă capacitatea de a se multiplica la nivelul organismului gazdă și determină anumite parazitoze intestinale precum amoevbiaza, lambliaza, balantidioza, coccidioza, etc.)
- Artropode
- Helminți (organisme pluricelulare care nu prezintă capacitatea de multiplicare la nivelul organismului gazdă), reprezentate de nematode intestinale (care determină parazitoze intestinale precum oxiuroza, ascaridioza, tricocefaloza, filarioza, trichineloza, etc.), trematode (care determină fascioloza, schistosomiaza, etc.), cestode (care determină echinococoza, teniaza, etc.).
Paraziții intestinali la copii. Care sunt paraziții întâlniți cel mai des
Infestarea cu paraziți intestinali poate apărea la copiii de toate vârstele. Sugarii, copiii mici și copiii foarte mici aflați în instituțiile de îngrijire de zi sunt expuși riscului de a se contamina cu giardia (parazit care produce boala numită giardioză sau lambliază, care provoacă diaree și se răspândește prin fecale contaminate), relatează CDC.
Infecția cu oxiuri este o altă infecție parazitară foarte frecvent întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Infecția cu oxiuri apare și în rândul copiilor preșcolari, dar și la cei de vârstă școlară.
Oxiurul, sau enterobius vermicularis, este un parazit uman care se transmite pe cale fecal-orală sau prin contactul cu obiecte contaminate. Ouăle, odată ingerate, ajung la maturitate în două săptămâni și trăiesc aproximativ două luni în intestin. Infecția este întâlnită în toate zonele globului, afectând în principal copii din grupa de vârstă 5-11 ani, dar poate afecta copiii de orice vârstă sau chiar adulții.
Copiii de toate vârstele pot dezvolta boli parazitare precum criptosporidioza, în urma înghițirii apei contaminate în timpul înotului, al jocului și al altor activități în apa de agrement contaminată (de exemplu, bazine, fântâni, lacuri, râuri, etc.). Criptosporidioza afecteaza mai ales copiii, fiind recunoscută ca o cauză de diaree persistentă la copii.
Animalele de companie, dar și alte animale, pot fi o potențială sursă de paraziți care pot afecta copiii. Toxoplasmoza se răspândește prin ingerarea unor particule provenite din fecale de pisică. (Pisicile sunt frecvent purtătoare ale acestui parazit, însă cu puțină atenție – deparazitare la termen, vaccinare, vă puteți bucura de animalul de companie fără a vă face prea multe griji).
Copiii se pot naște cu această infecție și dacă mama lor a fost infectată în timpul sarcinii, în unele cazuri, infectarea cu toxoplasmă în timpul primelor săptămâni de sarcină fiind extrem de periculoasă pentru făt, care se poate naște cu probleme de sănătate grave.
Cum îți dai seama că un copil ar putea avea paraziți intestinali?
Atunci când un copil are paraziți intestinali, aceștia au anumite simptome, care pot face părintele să realizeze problema, să meargă la medic.
Paraziții intestinali la copii. Care sunt semnele infestării cu paraziți?
– dureri abdominale;
– diaree (tulburări de tranzit intestinal); scaune diareice de consistență apoasă, explozive, urât mirositoare. Uneori, diareea și constipația pot alterna.
– prurit tegumentar
– cefalee
– anorexie
– inapetență
– senzație de sațietate precoce
– grețuri, vărsături
– scădere ponderală
– anxietate
– iritabilitate
– convulsii
Cum prevenim infecția cu paraziți intestinali
Una dintre cele mai importante modalități de a ajuta la prevenirea acestor boli parazitare, care uneori pot produce probleme grave, este de a-i învăța pe copii, încă din primii ani de viață, importanța spălării corecte a mâinilor cu săpun și apă caldă, mai ales după folosirea toaletei și înainte de a mânca.
În anumite zone ale planetei, mai ales în țările în curs de dezvoltare, (dar chiar și în România, mai ales în zonele rurale sărace) este de evitat mersul desculț în aer liber, pentru că cei mici se pot infecta foarte ușor cu tot felul de paraziți.
De asemenea, mămicile trebuie să fie foarte atente la unghiile copiilor, acestea trebuie să fie în permanență tăiate și curățate întrucât sub acestea se pot ascunde tot felul de ouă ale paraziților intestinali.
Este important să faceti copilului examenul coproparazitologic de cel puțin două ori pe an pentru a putea evita eventualele infecții pe termen lung cu paraziți intestinali. (La vârsta adultă, este indicat o singură dată pe an, atunci când vă faceți analizele uzuale de sânge și urină).
Vezi si: Viermisori intestinali. Primele simptome si cum sa iti feresti copilul de infestare | Demamici.ro