Particule de carbon, gasite in placenta gravidelor. Un nou studiu ingrijorator scoate la iveala impactul pe care poluarea si emisiile de carbon il au asupra femeilor insarcinate.
Cuprins:
Potrivit theguardian.com, un grup de cercetatori din Belgia a detectat particule de carbon negru in placenta unor femei insarcinate. Studiul a cuprins un numar de 28 de gravide, expuse la poluarea atmosferica pe parcursul celor 9 luni de sarcina si monitorizate cu atentie.
Cum sunt afectati bebelusii de aerul poluat. Gravidele prezinta risc de nastere prematura
Legatura dintre aceste particule de carbon, gasite in placenta gravidelor si nasterile premature (din ce in ce mai numeroase) a fost inca o data evidentiata. In cadrul studiului, 5 din cele 28 de femei au nascut prematur. Celelalte 23 de femei au nascut la finalul perioadei de gestatie.
Fetusii expusi la aerul poluat prezinta un risc de a dezvolta afectiuni pe toata durata vietii.
„Perioada din uterul mamei este cea mai vulnerabila perioada din intreaga viata. Toate organele se afla in plina formare. Trebuie sa protejam generatiile urmatoare, asa ca este nevoie sa reducem acest risc”, explica Prof Tim Nawrot, de la Universitatea din Belgia.
Specialistii au analizat si placentele femeilor care au pierdut sarcina. Particulele de carbon, gasite in placenta gravidelor, si care au afectat fetusii inca de la varsta de 12 saptamani, au ridicat semnale de alarma.
Ce este carbonul negru
Carbonul negru, din funingine, este unul din cei mai amenintatori factori, dupa bioxidul de carbon. El ameninta cel mai tare schimbarile climatice care au loc tot mai frecvent.
Carbonul negru provine din arderea incompleta a unor combustibili fosili sau a biomasei (lemn, gunoi de animale etc). Pe langa efectele nocive resimtite la nivel de clima, carbonul negru a fost corelat in nenumarate ocazii cu efecte daunatoare asupra sarcinilor.
In acest sens, in ultimii ani, au fost semnalate tot mai multe sarcini pierdute sau copii nascuti cu o greutate sub limita celei normale, ca urmare a expunerii viitoarelor mame in medii cu aer poluat.