Rujeola sau pojarul, asa cum este numita cel mai des aceasta boala in Romania, este o boala a copilariei, care se produce in urma contractarii virusului rujeolic si are incidenta mare mai ales la grupa de varsta 2-9 ani. Pentru bebelusi boala este mult mai grava, putand cauza chiar si decesul.
Cuprins:
Cea mai buna modalitatea de a ne proteja copiii impotriva rujeolei este vaccinarea cu vaccinul ROR. Acesta are rolul de a proteja organismul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. ROR-ul este extrem de eficient, doua doze avand o eficienta de 97% in preventia rujeolei, iar o doza o eficienta de 93%.
Din cauza epidemiei care se afla intr-o continua expansiune, varsta de vaccinare a scazut de la 12 luni la 9 luni. Medicii de familie cheama la cabinet copiii de 9 luni pentru a primi prima doza din vaccinul care protejeaza impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului (ROR).
In Romania avem epidemie de rujeola din 2016, iar rata de vaccinare este de 60%. Pentru ca o epidemie sa poata fi controlata, e nevoie ca 95% din populatie sa fie vaccinata, declara docotrul Mihai Craiu pentru libertatea.ro.
Potrivit unei statistici a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Epidemiilor, in septembrie, in Romania s-au inregistrat 112 noi imbolnaviri. In intervalul octombrie 2018 – septembrie 2019 au aparut 1122 de cazuri noi, adica 76 de imbolnaviri la un milion de locuitori.
Dr. Mihai Craiu, de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului (IMSMC), a tras semnale de alarma de nenumarate ori pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
A publicat ultimele noutati despre epidemia de rujeola din Romania, a indemnat parintii sa-si protejeze copiii lor, dar si ai altora (bebelusi care nu au inca varsta potrivita pentru vaccinare), facand cele doua 2 de ROR, de la 9 si 12 luni.
Peste 70 de copii, morti din cauza rujeolei din septembrie pana acum
„Dacă mai trebuiau dovezi că rujeola poate să ucidă copii (mulți într-un timp scurt) dacă parinții refuza vaccinarea ROR, iata un exemplu tragic, de dimensiuni impresionante.
In Samoa (cum nu știți unde este?? Înseamnă ca nu vă uitați la meciuri de rugby…), tara din Pacificul de sud, având circa 200.000 locuitori a apărut o epidemie de pojar (rujeolă).
Primul caz confirmat pe 30 septembrie 2019. De atunci un val uriaș de cazuri a lovit țara. 4700 de persoane s-au imbolnavit in 2 luni. 70 de samoani, in special copii mici, sub 5 ani, au murit.
Ca să intelegeti grozăvia catastrofei voi face o comparație cu România. Imaginați-va că apar in România o jumătate de milion de cazuri in 2 luni. Si mor 7000 de oameni.
De ce s-a întâmplat aceasta grozăvie? Simplu… In medicina de urgența și dezastru se numește teoria „alinierii găurilor de cașcaval” – Swiss cheese model. Adica s-au potrivit perfect toate slăbiciunile sistemului pentru ca să cadă totul intr-un mare fiasco.
„Swiss cheese model” a fost elaborata in anii ’80 de Dante Orlandella si James Reason si este utilizată in analiza si managementul riscului în aviație, inginerie, medicina etc
Peste 70 de copii, morti din cauza rujeolei din septembrie pana acum
Care sunt găurile cașcavalului samoan?
1. Un turist neozeelandez vine in septembrie 2019 in Samoa, fiind in incubația bolii, deci contagios.
2. În Samoa rata vaccinării ROR era foarte proastă în general (undeva peste 70% – deci cam ca in România actuală, pentru 2 doze de ROR – a se vedea ultimul Raport anual al CNSCBT, din 4 decembrie 2019, ce arata o valoare medie de 75% in ultimii 4 ani).
3. In 2018 are loc un accident in care doi copii mor in urma vaccinarii ROR. Vaccinul fusese diluat din greseala cu un anestezic expirat aflat in fiola asemanatoare cu solventul vaccinal. Asistentele ce au gresit sunt condamnate, dar panica se răspândește si rata vaccinării cade la 34% in 2018 conform estimărilor UNICEF si ale Organizației Mondiale a Sănătații.
4. Reactia emoțională a părinților este amplificată de mesaje antivaccinale ce transmit stiri false despre vaccinarea ROR. De altfel un astfel de oponent, ce raspândea știri false despre epidemie, a fost arestat in urma cu o săptămână. Aceasta a fost reacția oficială la încalcarea legislatiei (impusă prin decretarea starii de urgență, in Samoa, pe 17 noiembrie).
Raspunsul oficialitatilor?
Tarile insulare vecine, Tonga si Fiji au declarat si ele stare de urgenta in 23 noiembrie.
Australia, Noua Zeelanda, UK au trimis echipe medicale mobile catre Samoa.
UNICEF a trimis peste 110.000 doze de vaccin ROR.
Guvernul samoan a interzis copiilor sa iasa in spatii publice si a inchis absolut toate activitatile oficiale, exceptand cele medicale si de subzistenta. Toti salariatii au fost implicati in programul de recuperare a vaccinarii.
Ce s-a obtinut?
In acest weekend au fost vaccinati 90% din cei aflati la risc.
Citiți, documentați-vă si realizați ca o noua agravare a epidemiei este posibilă si in România.
Solutia? Adresați-vă medicului de familie sau DSP teritorială (Directia de Sănatate Publică) pentru recuperarea vaccinării, daca nu are copilul dvs 2 doze de ROR.”
Informații despre rujeolă
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.
Situația actualizată a rujeolei in România
Numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana la data de 06.12.2019 este 18 761, din care 64 de decese. In perioada 02.12.2019 – 06.12.2019 au fost raportate inca 50 de cazuri nou confirmate in 5 judete.
Document elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile